HomeNewsPfizer-voorraad zakt te midden van rechtszaken in verband met Zantac-medicijn tegen brandend maagzuur

Pfizer-voorraad zakt te midden van rechtszaken in verband met Zantac-medicijn tegen brandend maagzuur

News Team

Zantac, ook verkocht als ranitidine, werd in 2020 van de markt gehaald na een onderzoek dat suggereerde dat het een kankerverwekkende onzuiverheid bevatte.

De aandelen van Pfizer Inc. (NYSE: PFE) zakten donderdag lager door de bezorgdheid van beleggers over mogelijke rechtszaken in verband met de populaire, maar nu stopgezette behandeling van brandend maagzuur, bekend als Zantac.

Een Deutsche Bank-biljet, dat donderdag werd gepubliceerd, suggereerde dat bedrijven die Zantac op de markt brachten aansprakelijk zouden kunnen zijn voor schade als lopende zaken concluderen dat het aan consumenten is verkocht ondanks de nu gedocumenteerde banden met kanker.

De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft Zantac in 2020 uit de schappen gehaald na tests die hoge niveaus van nitrosodimethylamine of MDMA, een bekend kankerverwekkend middel, aangaven, daarbij verwijzend naar het risico dat ranitidine (de generieke medicijnnaam) “wanneer bewaard bij hogere temperaturen dan kamertemperatuur… kan leiden tot blootstelling van de consument aan onaanvaardbare niveaus van onzuiverheden.”

Pfizer bracht Zantac tussen 2000 en 2006 op de markt en heeft momenteel een belang van 25% in Haleon, de consumentengezondheidsdivisie die eerder dit jaar uit GSK Plc voortkwam. Haleon, GSK en het Franse Sanofi werden allemaal genoemd door analisten van bedrijven die met Zantac-gerelateerd procesrisico te maken zouden kunnen krijgen.

“Er is een aantal rechtszaken tegen Pfizer aangespannen bij verschillende federale en staatsrechtbanken waarin wordt beweerd dat eisers verschillende soorten kanker hebben ontwikkeld, of een verhoogd risico lopen om kanker te krijgen, zogenaamd als gevolg van de inname van Zantac,” zei Pfizer in zijn meest recente verklaring. -recente 10-K deponering bij de Securities and Exchange Commission.

“In de overgrote meerderheid van deze zaken worden ook andere beklaagden genoemd die in het verleden Zantac hebben vervaardigd en/of verkocht. Pfizer heeft Zantac sinds 2006 niet meer verkocht en alleen een OTC-versie van het product verkocht”, aldus de indiening.

Pfizer-aandelen stonden donderdag aan het begin van de middaghandel 3,6% lager en wisselden van eigenaar voor $ 48,14 per stuk. De in de VS genoteerde aandelen van GSK daalden met 9,7% tot $ 34,58 per stuk, terwijl Haleon met 5,5% daalde tot $ 6,16 per stuk.

Pfizer boekte eind vorige maand een recordomzet in het tweede kwartaal, terwijl de winstprognose voor het hele jaar hoger werd gesteld, te midden van een verbeterende verkoop van zijn Covid-behandeling en vaccins.

Pfizer verdiende $ 2,04 per aandeel voor de drie maanden eindigend in juni, met een omzetstijging van 46,2% tot een recordhoogte van $ 27,42 miljard. Ongeveer $ 8,85 miljard van de totale omzet van Pfizer kwam uit de verkoop van zijn Comirnaty-vaccin, terwijl Paxlovid $ 8,1 miljard bijdroeg.

Kijkend naar het boekjaar 2022, verhoogde Pfizer de onderkant van zijn aangepaste winstverwachtingen met 5 cent per aandeel, en voorspelt nu een bereik tussen $ 6,30 en $ 6,45 per aandeel.