Home » News » Prijsvoorspelling Nikkei 225 nu de Japanse PPI in april 10% bereikte

Prijsvoorspelling Nikkei 225 nu de Japanse PPI in april 10% bereikte

De Japanse PPI heeft voor het eerst in vier decennia 10% bereikt. Toch beschouwt de Bank of Japan inflatie als tijdelijk. Hoe zal de Nikkei 225 hierna reageren?

Na de COVID-19-pandemie leidden knelpunten in de bevoorrading tot een sterke stijging van de prijzen van goederen en diensten wereldwijd. Bovendien verergerde de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de situatie.

Als zodanig steeg de inflatie tot niveaus die in de geavanceerde economieën in vele decennia niet zijn voorgekomen. Dat wil zeggen, ondanks dat centrale banken inflatie al geruime tijd als tijdelijk beschouwen.

Neem bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

De Fed beschouwde inflatie lange tijd als tijdelijk voordat ze 180 graden draaide en de rente begon te verhogen. Het zegt nu dat het de fondsenrente veel sneller had moeten verhogen.

Treedt Japan in de voetsporen van de Fed?

Bank of Japan beschouwt inflatie als tijdelijk

De enige grote centrale bank die het monetaire beleid nog versoepelt, is de Bank of Japan. Het beschouwt inflatie nog steeds als van voorbijgaande aard, net zoals de Fed enkele maanden geleden deed.

Maar nu begint de inflatie ook in Japan haar tanden te laten zien. Deze week, op maandag, werd de Japanse PPI voor april vrijgegeven.

De Producers Price Index bereikte voor het eerst in 40 jaar 10%. Omdat de stijging van de producentenprijzen wordt doorgegeven aan de consument, zal de CPI dan ook stijgen?

En als dat gebeurt, zal de Bank of Japan dan knipperen, zoals de Fed deed, en het beleid omgooien?

Nikkei 225 bovenaan voor de Amerikaanse aandelenmarkt

De Nikkei 225-index maakte een dubbel toppatroon boven de 30.000 punten. Het herstelde zich in 2021 niet zoals de Amerikaanse aandelen deden, tot frustratie van veel Japanse beleggers.

Het patroon suggereert meer neerwaartse kracht in de komende periode. De gemeten verplaatsing van de dubbele top wijst op 23.000 als de minimale afstand die de index moet afleggen.

In de Verenigde Staten keerde de Fed haar beleid terug nadat de aandelenmarkt de top bereikte. Nadat het de funds rate begon te verhogen, daalden de aandelen nog wat.

Zullen we hetzelfde patroon zien in Japan?

Het begint allemaal met het feit dat de Bank of Japan het woord “van voorbijgaande aard” laat vallen als het gaat om inflatie. Vanaf dat moment is de weg van de minste weerstand om te kopiëren wat de Fed deed, wat een soortgelijke beweging op de lokale aandelenmarkt veroorzaakte.