Home » News » S&P 500: bodem bereikt, of is dit slechts een rally op de bearmarkt?

S&P 500: bodem bereikt, of is dit slechts een rally op de bearmarkt?

De S&P 500-index klom vrijdag na flirten met een bearmarkt. Is er sprake van een bodem, of zijn we net getuige geweest van een bearmarkt rally?

De aandelen stuiterden op de laatste handelsdag van de week, toen de S&P 500-index 2,4% klom na flirten met een bearmarkt. Wanneer een financieel actief met meer dan 20% daalt vanaf zijn hoogste punt, wordt er gezegd dat er een berenmarkt begint – de S&P 500-index kon het nauwelijks vermijden na zes opeenvolgende wekelijkse dalingen.

Vormde deze rally een bodem of is het een teken van een opkomende bearmarkt? Volgens een radio-interview van Jerome Powell zullen de financiële omstandigheden in de Verenigde Staten blijven verkrappen, waardoor het moeilijk wordt voor aandelen om te herstellen.

S&P 500 is weer boven de 4.000

De S&P 500-index bereikte zijn hoogste niveau ooit in de laatste handelsdagen van 2021. De koers handelde boven 4.800 na een rally tijdens de COVID-19-pandemie toen de Fed het monetaire beleid agressief versoepelde.

Maar nu keerde de Fed het proces om. Inflatie is een punt van zorg en de Fed heeft de metingen verkeerd geïnterpreteerd.

Het bleek dat inflatie niet van voorbijgaande aard was, maar aanhoudend. Dus de Fed verhoogde, is van plan om nog wat te verhogen, en de aandelenmarkt corrigeerde.

Tot nu toe biedt het 4.000-niveau sterke ondersteuning. Maar het is pas de eerste keer dat de markt het niveau test na de handel op een recordhoogte.

Bovendien daalde de S&P 500 zes weken op rij en verloor meer dan 10%. Hoe vaak is dit gebeurd?

Slechts zes keer eerder: mei 1970, maart 1980, augustus 1990, oktober 2002, juli 2008 en mei 2022.

Jerome Powell in interview: meer aanscherping

Vreemd genoeg volgde de rally van vrijdag op een super-havikachtig radio-interview dat Jerome Powell, voorzitter van de Fed, donderdag gaf. Hij zei dat er een renteverhoging van 75 bp op tafel ligt en waarschuwde voor pijn. Toch stegen de aandelen.

Meer dan 70% van de aandelen in de S&P 500 daalde deze week

Alvorens de beursrally van afgelopen vrijdag toe te juichen, is het vermeldenswaard dat meer dan 70% van de aandelen die deel uitmaken van de S&P 500-index gedurende de week daalde.

Vastgoedaandelen, financiële dienstverlening en technologieaandelen daalden het sterkst, terwijl de basisconsumptiegoederen wonnen.

Is de Fed een recessie aan het “produceren”? Misschien is dat zo, maar de taak die voor ons ligt (dwz prijsstabiliteit) is op dit moment belangrijker.

Als zodanig zal de Fed blijven verkrappen, wat betekent dat de kans groot is dat de rally van afgelopen vrijdag slechts een opleving was en niets meer.