Home » News » S&P 500-index kopen of verkopen nadat de inflatie in april is gedaald?

S&P 500-index kopen of verkopen nadat de inflatie in april is gedaald?

Inflatiegegevens uit de VS voor april laten zien dat de prijzen van goederen en diensten terugvielen van het hoogste punt in 40 jaar. Maar het inflatiemomentum blijft – moet je de S&P 500-index kopen of verkopen?

De MoM-inflatie in de VS daalde in april, waardoor de aandelen stegen toen beleggers opgelucht zijn. De inflatie zakt terug van het hoogste punt in 40 jaar. De grootste zorg voor beleggers op de aandelenmarkt is dat de inflatie nog steeds hoog blijft en ruim boven de doelstelling van de Fed.

Er staat dus nog een nieuwe verkrappingsronde op stapel, aangezien de inflatiedruk van april niet voldoende is om de Fed te laten ontmoedigen om nog een renteverhoging van 50 bp door te voeren.

Toch hield de aandelenmarkt van de gegevens in die zin dat ze terugkaatsten van de dagelijkse dieptepunten. De markt blijft echter in een bearish trend die begon in de laatste handelsdagen van 2022.

Details van de inflatiegegevens van april in de VS

De gegevens van april lieten een meer gematigde stijging zien op maandbasis in vergelijking met april vorig jaar, wat erop wijst dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt. Maar handelaren hoeven geen scherpe daling te verwachten, aangezien het rapport een sterk opwaarts momentum laat zien voor voedsel- en gezondheidszorgprijzen, evenals voor huur en de huur die overeenkomt met de eigenaar, evenals voor vrije tijd en gastvrijheid.

S&P 500 blijft bearish, koers blijft onder de trendlijn

Het bescheiden herstel in de S&P 500-index vanaf de recente dieptepunten is precies dat: bescheiden. De index vond steun op het niveau van rond de 4.000 en blijft bearish terwijl hij onder de belangrijkste trendlijn ligt die op de onderstaande grafiek te zien is.

Er bestaat een interessante relatie tussen de CPI-inflatie en de aandelenmarkt. Telkens wanneer de inflatie piekte in de jaren 60, 70 en 80, betekende dit een bodem voor aandelen.

Daarom zou het interessant zijn om twee dingen vooruit te zien gaan. Een daarvan is of de inflatie inderdaad een hoogtepunt heeft bereikt. Een andere is als aandelen terugveren vanaf het huidige niveau.

Al met al verandert het inflatierapport van vandaag niets aan de plannen van de Fed. In juni komt er nog meer verkrapping, dus aandelen zullen tot de volgende Fed-vergadering moeite hebben terrein te winnen.