Home » News » S&P 500-index kopen of verkopen voorafgaand aan de Fed vergadering van woensdag?

S&P 500-index kopen of verkopen voorafgaand aan de Fed vergadering van woensdag?

De Federal Reserve van de Verenigde Staten presenteert woensdag haar monetairbeleidsbesluit. Wat gaat de S&P 500-index doen met een renteverhoging in het verschiet?

Afgelopen donderdag bleek uit het Amerikaanse inflatierapport van februari dat de prijzen van goederen en diensten joj met 7,9% zijn gestegen. De prijzen van gebruikte auto's zijn gestegen met 41,2%, benzine met 38% en de prijzen van vlees, vis en eieren met 13%.

De Fed heeft een dubbel mandaat, een van prijsstabiliteit en een van het scheppen van banen. Met een werkloosheidspercentage van 3,8%, maar met zo'n hoge inflatie ziet de Fed dit als het juiste moment om een verkrappingscyclus te beginnen.

Het zorgde ervoor dat de markt wist dat het de tarieven zou verhogen, zoals het al vele malen eerder had gecommuniceerd. Maar na het inflatierapport van vorige week verwacht de markt een nog snellere verkrapping.

66% kans dat er dit jaar 8 verhogingen worden afgeleverd

Op basis van de meest recente inflatiegegevens wordt verwacht dat de Fed de rente dit jaar acht keer zal verhogen. Er is een kans van 66% op een Fed-fondsrente aan het einde van het jaar van 2% tot 2,25%, en een dergelijke kans betekent problemen voor de aandelenmarkt.

Aandelen doen het niet goed in een omgeving met stijgende rentetarieven. In combinatie met de geopolitieke gebeurtenissen die de markt de laatste tijd beïnvloeden, zou het niet moeten verbazen dat de S&P 500-index lager staat.

Terwijl het fundamentele beeld er bearish uitziet, hoe zit het met het technische beeld?

S&P 500 blijft bearish terwijl koers onder de 4.300 punten blijft

Het technische plaatje ziet er bearish uit, nu de prijs onder de 4.300 punten blijft. De index opende het nieuwe handelsjaar op een recordhoogte, maar is sindsdien gedaald.

Afgelopen vrijdag was het negatieve rendement van de S&P 500 van 11/8% YTD, het vierde slechte rendement in de geschiedenis. Als de geschiedenis ons echter iets vertelt, dan vertelt het ons dat beleggers de dip zouden kopen, want elke keer dat zo'n daling plaatsvond, eindigde de aandelenmarkt het jaar met stevige winsten.

Wat het technische plaatje betreft, kan men een kop-schouderpatroon in wording zien. Voordat de koers naar de gemeten beweging gaat, test de prijs meestal de halslijn opnieuw, wat hij eerder al deed.

Als de markt niet in staat is om weer boven 4.300 punten te komen, blijft de verwachting bearish. Maar de Fed heeft nog steeds de kaarten in handen, omdat het een "soepele" verhoging kan opleveren door er hoop in te gooien, zoals suggereren dat de markt zichzelf ver vooruit is als het gaat om de prijsstelling van toekomstige renteverhogingen.