Home » News » S&P 500-index kopen veilig na start april met verliezen?

S&P 500-index kopen veilig na start april met verliezen?

De S&P 500-index daalde in april – is het veilig om hier de markt te kopen, of is er meer neerwaarts mogelijk?

April begon met een correctie in de belangrijkste Amerikaanse beursindexen. De S&P 500-index daalde bijvoorbeeld ongeveer 200 punten in de paar handelsdagen zes waarop de nieuwe handelsmaand begon, en veel beleggers geloven dat de stijging van eind maart niets anders was dan een rally op de bearmarkt.

De waarheid is dat de Amerikaanse aandelenmarkt niets heeft gedaan sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is begonnen. Je zou natuurlijk verwachten dat de oplopende onzekerheden gevolgen zouden hebben voor de aandelenmarkten, maar beleggers bleven vrij kalm.

Daarom kunnen we zeggen dat de dalingen tot nu toe in 2022 niets anders waren dan correcties die gekocht moesten worden. In het tweede kwartaal van 2022 kunnen de zaken echter anders zijn, zoals wordt gesuggereerd door de historische beursprestaties.

Het blijkt dat de geschiedenis ons leert dat het tweede kwartaal van een midterm-jaar lastig is voor beursbeleggers. Om precies te zijn, het is een zwak kwartaal – en dat geldt ook voor het komende kwartaal.

Positief is echter dat de volgende twee kwartalen de beste zijn van de vierjarige presidentiële cyclus. Daarom, hoewel Q2 en Q3 lastig kunnen zijn en wat verliezen met zich meebrengen, zouden beleggers hoogstwaarschijnlijk de dip opnieuw kopen.

Fed bereidt zich voor om de financiële voorwaarden in mei verder aan te scherpen

De Federal Reserve heeft de rente al een keer verhoogd. Het maakte een einde aan de kwantitatieve versoepeling en verhoogde onmiddellijk de tarieven, maar de markt knipperde niet.

Steeds meer stemmen van de Fed suggereren echter dat de aanscherping van de financiële voorwaarden zal doorgaan. Bovendien zal het in een hoger tempo doorgaan.

Veel marktdeelnemers verwachten nu dat de Fed in mei met 50 bp zal verhogen, om de kwantitatieve verkrapping of verlaging van de balans te starten.

Al deze maatregelen vertegenwoordigen de gewenste maatregelen om de inflatie te bestrijden en de financiële voorwaarden aan te scherpen. Aandelen zouden het moeilijk moeten hebben om onder dergelijke omstandigheden te presteren, vooral gezien het feit dat Bill Dudley, het voormalig hoofd van de New York Fed, voorstelde dat de Fed de aandelen zou moeten verlagen als ze haar geloofwaardigheid wil herwinnen.