Home » News » Spotify stopt in Rusland na nieuwe wetten die vrije meningsuiting beperken

Spotify stopt in Rusland na nieuwe wetten die vrije meningsuiting beperken

Muziekstreamingplatform Spotify is het nieuwste bedrijf dat zich terugtrekt uit Rusland.

Spotify heeft vrijdag aangekondigd dat het zich terugtrekt uit Rusland na de inwerkingtreding van nieuwe wetten die de vrije meningsuiting beperken.

Rusland viel Oekraïne meer dan een maand geleden binnen en de Russische regering heeft stappen ondernomen om de verhalen in het land te controleren. Sommige regeringen over de hele wereld hebben Rusland sancties opgelegd in een poging de aanhoudende oorlog te stoppen.

Enkele van de toonaangevende technologiebedrijven wereldwijd, waaronder Apple, Google en Meta, hebben ook hun activiteiten in het land opgeschort. Muziekstreamingplatform Spotify is de nieuwste geworden om zich bij deze lijst aan te sluiten.

Volgens Spotify kunnen de nieuwe wetten die in Rusland zijn aangenomen, de werknemers en gebruikers in gevaar brengen. Het bedrijf zei dat het van plan is om tegen het einde van volgende maand alle activiteiten te staken.

In een vandaag uitgegeven verklaring zei een woordvoerder van Spotify:

“Spotify is blijven geloven dat het van cruciaal belang is om te proberen onze service operationeel te houden in Rusland om betrouwbaar, onafhankelijk nieuws en informatie in de regio te bieden. Helaas brengt de onlangs aangenomen wetgeving die de toegang tot informatie verder beperkt, de vrije meningsuiting uitschakelt en bepaalde soorten nieuws strafbaar stelt de veiligheid van medewerkers van Spotify en mogelijk zelfs onze gebruikers in gevaar."

Spotify blijft het grootste muziekstreamingplatform ter wereld. Het host en distribueert ook een reeks podcasts met politieke inhoud. Het bedrijf trok eerder zijn premium-abonnement uit Rusland, maar liet Russen nog gebruik maken van de gratis diensten.

Spotify zou nu echter zijn kantoren in Rusland sluiten en Russische staatsmedia-inhoud van zijn platform verwijderen.

Naast technologiebedrijven zijn ook verschillende banken en fastfoodbedrijven zoals Starbucks en McDonald's gestopt met het aanbieden van hun diensten in Rusland. De bedrijven die in Rusland blijven opereren, worden geconfronteerd met uitdagingen, waaronder een zwakkere roebel, beperkte betalingsdiensten en logistieke problemen.