Home » News » Stijgende Amerikaanse aandelen zorgen voor vragen over de uitbetalingsperiode

Stijgende Amerikaanse aandelen zorgen voor vragen over de uitbetalingsperiode

News Team

Terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt blijft stijgen, debatteren investeerders die aandelen bezitten van de enorme technologie- en groeibedrijven die voorop lopen, of ze moeten uitbetalen of blijven voor de rit.

Een recordbedrag van US$ 8,5 miljard (RM39bil) stroomde de afgelopen week naar technologieaandelen, zo bleek uit gegevens van Bank of America (BofA) Global Research, toen investeerders zich opstapelden in een rally waarin de technologiezware Nasdaq 100 in 2023 met 33% won.

De benchmark S&P 500 is dit jaar met 11,5% gestegen en staat op het hoogste punt in 10 maanden.

Anderen zien echter redenen tot voorzichtigheid.

Een daarvan is de bekrompenheid van de marktrally: de vijf grootste aandelen in de S&P 500 hebben een gecombineerde weging van 24,7% in de index, een recordhoogte die dateert uit 1972, aldus Ned Davis Research in een recent rapport.

De zware wegingen zouden grotere gevolgen kunnen hebben voor bredere markten als die namen wankelen.

“We hadden een grote run en de essentiële vraag is: geloof je dat het doorgaat of denk je dat de dingen weer normaal zullen worden?” zei Peter Tuz, president van Chase Investment Counsel.

Opwinding over de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) is een sleutelfactor voor winsten in megacap-aandelen.

Grote verhuizers zijn onder meer de aandelen van Nvdia, die dit jaar met ongeveer 170% zijn gestegen, terwijl Apple en Microsoft, de twee grootste Amerikaanse bedrijven qua marktwaarde, beide bijna 40% zijn gestegen.

Jay Hatfield, chief executive officer (CEO) van hedgefonds InfraCap, is van mening dat opwinding over AI mega-cap-aandelen een boost zal blijven geven. Hij heeft “overgewicht” op mega-caps, waaronder Nvidia, Microsoft en Google-ouder Alphabet.

“We geloven 100% in de AI-boom”, zei Hatfield. “Ik zou geschokt zijn als deze voorraden tegen het einde van het jaar niet significant hoger zijn.”

Uit gegevens bleek dat de banengroei in de VS in mei versnelde, ook al suggereerde een stijging van het werkloosheidspercentage dat de omstandigheden op de arbeidsmarkt aan het versoepelen waren, waardoor de belangstelling van beleggers voor aandelen toenam, in de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in staat zal zijn de inflatie terug te dringen zonder ernstige schade toe te brengen groei.

De S&P 500 steeg 1,45%.

Megacap-aandelen voerden het grootste deel van het decennium na de financiële crisis de markten aan en wedden tegen hen was in 2023 een gevaarlijke strategie. van brandstof om de rally verder te stuwen.

Een sterk momentum kan aandelen ook verder omhoog stuwen.

Michael Purves, CEO van Tallbacken Capital Advisors, schreef eerder dat technische analyse aantoonde dat de Nasdaq 100 overbought was, een aandoening die een actief kwetsbaarder kan maken voor scherpe dalingen.

Volgens Purves slaagde de index er echter in om in drie maanden tijd nog eens 10% te stijgen, terwijl hij twee jaar geleden dezelfde toestand bereikte.

De recente stijging van Nvidia liet zien hoe een aandeel kan blijven stijgen, zelfs na het boeken van flinke winsten. De aandelen stegen al met 109% op weg naar het winstrapport van 24 mei, maar stegen de afgelopen week nog eens met 30% na de verrassend optimistische verkoopprognose van de chipmaker.

Kevin Mahn, chief investment officer bij Hennion & Walsh Asset Management, zei dat de aandelen van Nvidia, die nu tegen 44 keer de verwachte winst worden verhandeld, volgens Refinitiv Datastream, “een beetje rijk” zijn geworden.

“Ik hou nog steeds van de technologiesector in de komende twee jaar, maar ik moet nu veel meer gefocust zijn op waardering gezien de aanloop in veel van deze megacap-aandelen”, zei Mahn, die zei dat Microsoft-aandelen aantrekkelijk blijven. mede dankzij de indrukwekkende cashflow en het gezonde dividendrendement van het bedrijf.

Anderen worden op hun hoede, daarbij verwijzend naar factoren zoals stijgende waarderingen en tekenen dat de rest van de markt wegkwijnt terwijl een klein cluster van aandelen omhoog schiet.

De prestaties van slechts zeven aandelen, Appel, Microsoft , Alfabet, Amazon , NVIDIA , Meta Platforms en Tesla waren volgens S&P Dow Jones Indices verantwoordelijk voor het volledige totale rendement van de S&P 500 in 2023 tot en met mei.

Tegelijkertijd presteerde slechts 20,3% van de S&P 500-aandelen beter dan de index op voortschrijdende basis van drie maanden, een laagterecord dat vijf decennia teruggaat, volgens Ned Davis.

Niveaus onder de 30% gingen vooraf aan zwakkere prestaties voor de bredere markt, waarbij de S&P 500 het komende jaar met 4,4% steeg tegenover een gemiddelde van 8,2% voor alle perioden van een jaar, zo bleek uit het onderzoek van het bedrijf.

David Kotok, chief investment officer bij Cumberland Advisors, heeft de afgelopen dagen zijn posities in het iShares semiconductor exchange-traded fund teruggebracht na de laatste piek in aandelen van Nvidia.

Kotok beschouwde de smaller wordende breedte als een onheilspellend teken voor de bredere aandelenmarkt, en zei dat aandelen er ook minder gunstig uitzagen in bepaalde maatstaven voor activawaardering.

In een veelgebruikte waarderingsmaatstaf handelt de S&P 500 volgens Refinitiv Datastream tegen 18,5 keer de toekomstige winstschattingen vergeleken met het historische gemiddelde van 15,6 keer. “Je kunt (markt)concentratie hebben en het kan een tijdje doorgaan”, zei hij. Maar, zei hij, “voor mij is de vernauwing een waarschuwing.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/surging-us-stocks-raise-cashing-out-period-poser/