Home » News » Tesla-aandelen dalen meer dan 8% na leveringsrapport over het derde kwartaal

Tesla-aandelen dalen meer dan 8% na leveringsrapport over het derde kwartaal

De aandelen van Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) sloten maandag meer dan 8% nadat de fabrikant van elektrische voertuigen op zondag de productie- en leveringscijfers voor het derde kwartaal had vrijgegeven die niet voldeden aan de schattingen van analisten.

Tesla rapporteerde in totaal 343.000 leveringen en 365.000 geproduceerde voertuigen tijdens het kwartaal, wat de verwachtingen van analisten van 364.660 geleverde voertuigen niet haalde, volgens schattingen opgesteld door Street Account, eigendom van FactSet. Leveringen zijn de beste benadering van de door Tesla gerapporteerde verkopen.

De totale productie steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal van 2022, toen het bedrijf zei dat het 258.580 auto’s maakte. Tesla produceerde 19.935 van zijn duurdere Model S- en X-voertuigen en 345.988 van zijn meer populaire Model 3- en Y-voertuigen tijdens Q3, volgens het rapport.

Tesla kreeg in het derde kwartaal van 2022 te maken met groeipijnen in zijn nieuwe fabrieken in Duitsland en Texas, personeelsverloop en stijgende grondstofprijzen.

Tesla’s AI-dag op vrijdag deed ook weinig om de kortetermijnvooruitzichten van het bedrijf te stimuleren. Terwijl bullish analisten de Tesla Bot als een project met potentieel zagen, spotten sommige insiders van de AI- en robotica-industrie op het vroege prototype, de prijs en de tijdlijn die Musk en Tesla-medewerkers op vrijdag presenteerden. Insiders in de AI- en robotica-industrie waren meestal sceptisch. NYU-professor Gary Marcus, die eerder Robust AI en Geometric Intelligence oprichtte, noemde de Tesla-robotdemo op AI Day ‘suboptimaal’.

Wall Street-analisten waren verdeeld over het rapport van de fabrikant van elektrische voertuigen, en de dalende aandelenkoers suggereert dat beleggers zich zorgen maken over de leveringsaantallen.

Een analist van Goldman Sachs handhaafde de buy-rating van Tesla en zei dat het bedrijf zal blijven profiteren van de langetermijnverschuiving naar elektrische voertuigen, terwijl een analist van JPMorgan een onderwogen rating voor Tesla handhaafde, en zei dat de winstdaling in overeenstemming was met de verwachtingen van het bedrijf.

Cowen’s Managing Director voor Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit Tech, Jeffrey Osborne, schreef in een notitie na het Q3-leveringsrapport: “Tesla heeft voldoende geld en heeft een betekenisvolle wereldwijde productie-uitbreiding ondernomen met faciliteiten in China, Berlijn en Austin, TX met de laatste twee naderen volle helling. Terwijl de concurrentie in de EV-ruimte blijft toenemen, maakt Tesla’s focus op elektrische efficiëntie en investeringen in batterijtechnologie het waarschijnlijk moeilijk om ze op korte termijn na te jagen.” Cowen heeft een ‘market performance’-rating op aandelen van Tesla en een koersdoel van $244 per aandeel.

AB Bernstein senior onderzoeksanalist Toni Sacconaghi schreef in een notitie naar aanleiding van het leveringsrapport, dat hij denkt dat Tesla’s vermogen om zijn richtbereik van 50% leveringsgroei voor het fiscale jaar 2022 nu “onwaarschijnlijk” te maken. Hij schreef: “Tesla schreef zijn tekort aan geleverde eenheden toe aan het toegenomen aantal auto’s in transit aan het einde van het derde kwartaal, en uitdagingen om de transportcapaciteit van voertuigen en tegen een redelijke prijs veilig te stellen”, maar hij merkte op dat de voertuigproductie achterbleef bij wat analisten verwachtten, volgens schattingen van zijn bedrijf.

Desalniettemin verwacht het bedrijf dat de marges van het bedrijf er goed zullen uitzien voor de tweede helft van het jaar.

Bernstein heeft een “underperform”-rating op aandelen van Tesla en een koersdoel van $ 150 per aandeel.

De onderzoeksanalist Emmanuel Rosner van Deutsche Bank was over het algemeen optimistischer over Tesla en schreef in een notitie dat het bedrijf potentieel ziet voor Tesla’s humanoïde robotconcept, bijgenaamd Optimus, ook al heeft het alleen een “voorlopige” eerste generatieversie getoond op een AI Day-wervingsevenement vorige week vrijdagavond. Hij merkte ook op dat Tesla blijft werken aan zijn zelfrijdende technologie en supercomputer genaamd Dojo voor kunstmatige intelligentie.

Hij schreef: “Er blijven tal van uitdagingen in de prestaties van het systeem waaraan het team werkt (zoals rijstrookselectie en bochten naar links), maar het blijft goed vorderen in de richting van zijn doelen om in de hele N. American Tesla-vloot te worden ingezet door het einde van het jaar.”

Het bedrijf handhaaft zijn koersdoel van $ 400 per aandeel en beschouwt Tesla als “een van de meest aantrekkelijke verhalen in de autosector”.

Tesla is van plan om op 19 oktober 2022 de resultaten over het derde kwartaal te publiceren.