Home » News » Top 3 Europese banken met blootstelling aan Rusland

Top 3 Europese banken met blootstelling aan Rusland

Europese banken met exposure naar de Russische economie daalden fors aan het begin van de handelsweek. De sancties van westerse landen tegen Moskou leidden tot verkoop.

Westerse landen reageerden op de Russische invasie van Oekraïne met harde maatregelen, waarvan de meeste economisch. Rusland is nu geïsoleerd van de rest van de wereld nadat de activiteiten van zijn centrale bank waren bevroren.

Bovendien hopen de westerse landen, door een aantal Russische banken uit SWIFT te halen, Moskou onder druk te zetten om een einde te maken aan de agressie. Terwijl de Russische aandelenmarkt vandaag niet openging, deden de Europese aandelenmarkten dat wel – en het was geen prettig beeld voor de banken die blootgesteld waren aan Rusland.

Dit zijn drie Europese banken die zaken doen in Rusland: UniCredit, Raiffeisen en Societe Generale.

Unicredit

Unicredit is een van de grootste Italiaanse banken en de enige Europese bank met grote blootstelling aan de crisis die zich in Rusland ontwikkelt. De bank heeft een blootstelling van ongeveer EUR 25 miljard aan Rusland en opende de handelsweek met ongeveer -10% omdat beleggers het financiële effect van sancties proberen in te schatten.

Raiffeisen

Reiffeisen is een andere Europese bank die lijdt onder banden met de Russische economie. De aandelenkoers van de Oostenrijkse bank daalde maar liefst -18% toen de Europese beurzen opengingen, omdat de sancties gevolgen hebben voor de meest winstgevende activiteiten van de bank.

Meer dan 30% van de winst van Raiffeisen kwam vorig jaar van de Russische vestiging. Daarom zijn beleggers bezorgd dat westerse sancties de winstgevendheid van de bank zouden aantasten. Naar schatting heeft de Oostenrijkse bank een blootstelling aan de Russische economie van ongeveer 17 miljard euro.

Societe Generale

Societe Generale, een Franse bank, doet ook zaken in Rusland. De bank heeft een blootstelling van ongeveer 15 miljard euro aan de Russische economie en de aandelenkoers is vandaag fors lager geopend.

Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 28,44 EUR/aandeel en op maandag op 26,80 EUR. Bovendien blijft de druk bestaan, gezien de aandelenkoers op het moment van schrijven van dit artikel op 25,55 EUR handelt.