HomeNewsTop 4 economische events met invloed op de aandelenmarkten deze week

Top 4 economische events met invloed op de aandelenmarkten deze week

Mircea Vasiu

Inflatie in de VS en het VK, economisch sentiment van Zew, monetaire beleidsverklaring van de ECB – belangrijke economische gebeurtenissen die de aandelenmarkten deze week zullen beïnvloeden.

De komende handelsweek wordt gekenmerkt door belangrijke economische gebeurtenissen die de financiële markten zullen bewegen. Bovendien is dit de paasweek, dus de handel zal lichter zijn dan normaal, vooral tijdens de laatste handelsdagen van de week.

De economische kalender staat vol met belangrijke economische gegevens en gebeurtenissen, maar deze vier zijn het waard om goed in de gaten te houden:

  • Amerikaanse inflatie
  • Zew economisch sentiment
  • Britse inflatie
  • Monetaire Beleidsverklaring van de ECB

Amerikaanse inflatie

Morgen staan de Amerikaanse inflatiegegevens voor maart gepland voor publicatie. De markt verwacht dat de inflatie met nog eens 1,2% MoM zal stijgen, na de eerdere 0,8% in februari. De verwachting is echter dat de inflatie positief kan verrassen.

De prijzen van goederen en diensten stegen in het snelste tempo in de afgelopen vier decennia, terwijl de Federal Reserve de rente slechts met 25 bp verhoogde van bijna nul. Als zodanig ondersteunen hoger dan verwachte inflatiegegevens een renteverhoging van 50 bp in mei.

Zew Economic Sentiment

Het Zew Economic Sentiment is een verspreidingsindex in Duitsland. Het is een onderzoek onder bijna 300 Duitse institutionele beleggers met betrekking tot de toekomstgerichte economische vooruitzichten in de eurozone.

De Zew wordt gezien als een betrouwbare indicator van economische groei, en nu wijst hij erop dat de eurozone in een recessie zou kunnen belanden. Nu de inflatie veel hoger ligt dan de doelstelling van de ECB, bemoeilijkt een recessie de zaken voor de centrale bank.

Britse inflatie

Op woensdag zal de jaarlijkse inflatie in het VK naar verwachting stijgen met 6,7% in maart, van 6,2% in februari. De FTSE 100-index kaatste terug van zijn dieptepunten in 2022 en flirt nu met een nieuw hoogtepunt. Als de inflatiegegevens de schatting missen, is de Britse aandelenmarkt een van de eersten die reageert.

Monetaire Beleidsverklaring van de ECB

De belangrijkste gebeurtenis van de komende week is de monetaire beleidsverklaring van de ECB. Niemand verwacht dat de ECB de rente deze week zal verhogen, maar de toon die in de verklaring en op de persconferentie wordt gebruikt, is voldoende om de markten in beweging te brengen.

De ECB staat voor een moeilijke taak. De inflatie loopt hoog op in Europa, maar de oorlog in Oekraïne maakt de ECB terughoudend om het monetaire beleid te normaliseren.