Home » News » Top 5 gebeurtenissen om de aandelenmarkt volgende week in beweging te krijgen

Top 5 gebeurtenissen om de aandelenmarkt volgende week in beweging te krijgen


De komende week staat vol met potentieel marktveranderende evenementen. Van het conflict tussen Oekraïne en Rusland tot de notulen van de Fed-vergaderingen, dit is waar beleggers op de aandelenmarkt zich bewust van moeten zijn.

Volgende week is markt door belangrijke gebeurtenissen die financiële markten kunnen bewegen. Vooral de aandelenmarkten zijn vatbaar voor een stijgende volatiliteit.

Zowel geopolitieke als economische gebeurtenissen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Beleggers zijn zich bewust van het belang van geopolitieke ontwikkelingen, aangezien afgelopen vrijdag, met nog een paar uur te gaan in de handelsweek, het nieuws dat een invasie van Oekraïne door Rusland op handen is, een massale risicoreactie teweegbracht.

Naast geopolitiek is dit wat er de komende week nog meer van belang is:

  • Noodvergadering van de Fed
  • Fed’s Bullard interview met CNN
  • Britse en Canadese CPI
  • Amerikaanse verkopen detailhandel

Spanningen tussen Oekraïne en Rusland

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland hebben onlangs een nieuw niveau bereikt. Diplomatieke inspanningen leverden geen wederzijds overeengekomen oplossing op, en dus eindigde de vorige handelsweek met een waarschuwing van de Amerikaanse inlichtingendienst dat een invasie van Oekraïne door Rusland op handen was.

Als gevolg daarvan ging de Amerikaanse aandelenmarkt in de uitverkoop, wat onmiddellijk leidde tot een risicobeweging op de financiële markten.

Noodvergadering van de Fed

De Fed heeft voor morgen een spoedvergadering gepland. Gefluister in de markt roept de Fed op om eerder te verhogen dan gepland omdat de inflatie het hoogste is in 40 jaar en de Fed haar geloofwaardigheid verliest. Noodgreep of niet, men kan deze bijeenkomst niet negeren omdat het ongebruikelijk is en de markten kan beïnvloeden.

Fed’s Bullard interview met CNN

Maandag nog staat de Fed en FOMC-lid Bullard gepland om een interview te houden met CNN over monetair beleid. Dit is een lid dat vorige week de markten schokte door te stellen dat een renteverhoging van 50 bp in maart niet mag worden verdisconteerd en dat 100 bp in juni niet uitgesloten is.

Britse en Canadese CPI

De komende week komen de inflatiegegevens in Canada en het VK. De trend in deze twee landen zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die in de VS, aangezien de grootste economie ter wereld inflatie exporteert naar haar handelspartners.

Een hoger dan verwachte inflatie kan gevolgen hebben voor zowel de Britse als de Canadese aandelenmarkten.

Amerikaanse detailhandelsverkopen

Op woensdag zullen de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor januari ons de vorm van de Amerikaanse consument vertellen. De markt verwacht dat de detailhandelsverkopen met 1,8% MoM zullen stijgen.