HomeNewsVeilig om de S&P 500-index te kopen na vering op horizontale steun?

Veilig om de S&P 500-index te kopen na vering op horizontale steun?

Mircea Vasiu

S&P 500 valt door horizontale steun aan het begin van de nieuwe handelsweek. Is het nu tijd om long te gaan?

De Amerikaanse aandelenmarkt eindigde vorige week op een dieptepunt, wat beleggers bang maakte. De wekelijkse sluiting zette de bulls onder druk, vooral gezien het feit dat de uitverkoop agressief en breed gedragen was.

Gisteren echter herstelde de markt. De S&P 500 steeg maandag toen beleggers zich haastten om de dip te kopen. Is het veilig om de S&P 500-index te kopen nadat deze is teruggekaatst op horizontale steun?

De komende kwartalen kunnen lastig zijn voor beleggers op de aandelenmarkt

Kijkend naar de 4-jarige presidentiële cyclus, kunnen de komende kwartalen lastig zijn voor beleggers op de aandelenmarkt. Historisch gezien zijn ze twee van de zwakste, en dus is voorzichtigheid geboden.

Het is echter belangrijk om te kijken naar wat er daarna gebeurt. Afgaande op wat de geschiedenis ons leert, wachten langetermijnbeleggers op de kans om meer toe te voegen aan een zinvolle dip.

Hoe zit het met het technische plaatje?

Het technische beeld vormt een aanvulling op de mogelijke zwakte in de komende kwartalen. Inderdaad, de aandelenmarkt veerde gisteren op van horizontale steun, maar het zou zomaar een opleving kunnen zijn.

De horizontale steun lijkt de halslijn te zijn van een hoofd-schouderpatroon. Een dagelijkse afsluiting van minder dan 4.200 zou meer druk op de markt uitoefenen, aangezien shortsellers zouden aandringen op een beweging in de richting van de gemeten beweging.

Als zodanig moet men een verplaatsing naar 3.600 niet uitsluiten als de steun van 4.200 het begeeft.

Welke gebeurtenissen kunnen de aandelenmarkt de komende periode in beweging brengen?

Voor beursbeleggers ligt de focus tegenwoordig op drie gebieden: het conflict in Oost-Europa, de binnenlandse inflatie en het monetaire beleid van de Fed.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne schokte westerse landen. De golf van sancties die daarop volgde, heeft een enorme impact op de wereldeconomie en de aandelenmarkt kan niet onberoerd blijven. Als zodanig kunnen nieuwe ontwikkelingen in het conflict de markten sterk doen bewegen.

De inflatie loopt hoog op in de VS. Sommigen zeggen dat het een hoogtepunt heeft bereikt, maar we moeten het bewijs nog zien. Ondertussen maken beleggers zich zorgen dat de acties van de centrale bank niet voldoende zijn om de inflatie terug te brengen van het hoogste punt in vier decennia.

Over de centrale bank gesproken, de markt heeft een agressieve monetaire verkrapping van de Fed ingeprijsd. Daarom kunnen eventuele veranderingen in de marktverwachtingen over het aantal renteverhogingen in 2022 ook leiden tot scherpe reacties in de markt.