Home » News » Verwachting Dax index voor mei: bearish met koers onder 15.000 punten

Verwachting Dax index voor mei: bearish met koers onder 15.000 punten

De Dax-index is de nieuwe handelsmaand begonnen onder het cruciale niveau van 15.000. De vooringenomenheid blijft bearish terwijl de Duitse economie vertraagt.

De Duitse aandelenmarkt heeft het moeilijk in 2022, zo blijkt uit de Dax-index. Na in het verleden meerdere keren te hebben gefaald op 16.000 punten, zakte de markt onder het cruciale niveau van 15.000.

Het niveau fungeerde in het verleden als ondersteuning. Met de koers hierboven, was de verwachting bullish.

De steun bezweek echter in 2022. Beleggers kochten de dip wel, maar de steun veranderde in weerstand, aangezien het niveau van 15.000 stand hield bij de eerste poging om deze te doorbreken.

In de toekomst blijft de bias bearish terwijl ze onder het cruciale niveau ligt. De oorlog in Oekraïne speelt ook een rol, want die begint al zijn tol te eisen van de Europese economieën, ook van de Duitse.

Duitse werkloosheidsverandering vandaag teleurgesteld

Eerder vandaag vielen de Duitse Unemployment Change-gegevens tegen. De werkloosheid in Duitsland is sterker gestegen dan de markt had verwacht op een moment dat de economische bedrijvigheid naar beneden wordt bijgesteld.

De zwakte van de euro gaat onverminderd door

Tegelijkertijd blijft de gemeenschappelijke euro zwak. Een zwakke munt zou de aandelenmarkt moeten ondersteunen, maar dat was niet het geval.

In 2022 daalden zowel de Europese aandelenmarkten als de euro, vooral omdat beleggers het oude continent ontvluchtten vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

ECB is een van de laatste grote centrale banken die de rente verhoogt

Een andere factor die op de aandelenmarkt weegt, is de beleidskoers van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank is een van de laatste grote centrale banken ter wereld die de rente verhoogt.

Sinds enkele jaren heeft de ECB de rente op de depositofaciliteit onder nul gebracht, in een poging de economische groei te stimuleren. Dat deed het, en het had behoorlijk wat succes.

Maar toen begon de COVID-19-pandemie en werd de ECB gedwongen om de financiële voorwaarden wat verder te versoepelen. Bovendien staat de centrale bank, nadat Rusland Oekraïne binnenviel, onder meer druk.

In Europa loopt de inflatie op. Hoewel niet in hetzelfde tempo als in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, ligt het boven de doelstelling van de ECB. Daarom zou de ECB gedwongen kunnen worden om in een economische vertraging te stappen, iets wat ook op de aandelenmarkt zal wegen.