Home » News » Voedselprijzen door het dak: dit zijn 4 voedsel aandelen om te kopen

Voedselprijzen door het dak: dit zijn 4 voedsel aandelen om te kopen

De COVID-19-pandemie leidde tot een sterke stijging van de voedselprijzen en door het conflict tussen Rusland en Oekraïne gaan ze door het dak. Dus welke voedselaandelen moet je kopen?

In 2020 werd de wereld geconfronteerd met een pandemie. Twee jaar lang vochten centrale banken en regeringen tegen wat de grootste economische schok sinds de Tweede Wereldoorlog zou moeten zijn.

Maar de verwachting veranderde snel.

Vorige week viel Rusland Oekraïne binnen. De maatregel veroorzaakte een ongekende golf van economische sancties, die op hun beurt de inflatie verder aanwakkerden.

De inflatie is tijdens de pandemie fors gestegen, maar zal door de oorlog in Oost-Europa waarschijnlijk nog meer stijgen. Zo stegen de voedselprijzen de afgelopen week fors omdat bij het conflict twee van de grootste tarwe- en maïsexporteurs ter wereld betrokken zijn.

Rusland en Oekraïne leveren samen ongeveer 35% van de tarwe in de wereld, en Oekraïne alleen al exporteert 16% van de totale behoefte aan maïs in de wereld. In de laatste week van oorlogvoering zijn de kosten van tarwe met 100% gestegen. Dus wat zijn de beste voedselaandelen om te kopen ten tijde van stijgende voedselprijzen?

Albertsons Companies

Albertsons Companies (NYSE:ACI) exploiteert levensmiddelen- en drogisterijen in de Verenigde Staten. De aandelenkoers is dit jaar met 19,9% gestegen en wordt verhandeld tegen een K/W-ratio van 12,15.

CF Industries Holdings

CF Industries Holdings (NYSE:CF) is een Amerikaans bedrijf uit Deerfield, Illinois. Het verkoopt meststoffen en landbouwchemicaliën en de aandelenkoers is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 100% gestegen.

De omzetgroei op jaarbasis is 58,54% hoger dan de sectormediaan, en dat geldt ook voor de brutowinstmarge, die is meer dan 20% hoger dan de sectormediaan.

CVR Partners

CVR Partners(NYSE:UAN) is een Amerikaans bedrijf dat actief is in de mest- en landbouwchemicaliënindustrie. De aandelenkoers is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 350% gestegen en het bedrijf keert ook dividend uit. Tegen de huidige beurskoers wordt het bedrijf gewaardeerd op $1,19 miljard en de ondernemingswaarde op $1,17 miljard.

Treehouse Foods

Treehouse Foods (NYSE: THS) is een Amerikaans bedrijf dat huismerkvoedsel produceert en distribueert. Tegen de huidige beurskoers wordt gewaardeerd op iets meer dan $2 miljard, en de ondernemingswaarde is $3,82 miljard.