Home » News » ‘Volatiliteit is terug’: Kevin O’Leary zegt dat het misschien tijd is om meer aandelen te kopen

‘Volatiliteit is terug’: Kevin O’Leary zegt dat het misschien tijd is om meer aandelen te kopen

Miljardair investeerder Kevin O’Leary zegt dat de volatiliteit terug is en dat het misschien een goed moment is om meer aandelen te kopen.

“Het is zeer ontmoedigend voor de aandelenmarkten om bijna 1.000 punten te verliezen in een kwestie van 40 minuten”, vertelde de voorzitter van O’Shares Investments woensdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

“Dat betekent dat de volatiliteit terug is. Als je een belegger bent, is het misschien het beste om hier – aangezien je de bodem niet kunt raden – kansen te grijpen op dagen als vandaag en aandelen te kopen waarvan je denkt dat ze aantrekkelijk zijn.”

Zijn opmerkingen kwamen uren nadat uit het Amerikaanse consumentenprijsindexrapport bleek dat de inflatie in augustus hoger was dan verwacht, ondanks een daling van de gasprijzen. Aandelen tuimelden over de hele linie en de Dow daalde met 1.200 punten op de slechtste dag sinds juni 2020, terwijl beleggers zich schrap zetten voor meer renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve om de stijgende prijzen te helpen knoeien.

“Pas 48 uur geleden werd aangenomen dat het eindtarief van de Fed 4% zou zijn. En dat zou het maximum zijn in termen van renteverhogingen, maar dat zijn we nu voorbij’, zei O’Leary, verwijzend naar de eindrente, of het niveau waarop de Amerikaanse centrale bank naar verwachting zal stoppen met het verhogen van de rente.

“Dat niveau van onzekerheid in termen van eindtarieven, waar de Fed zal stoppen met verhogen, is nu officieel een onbekende. En dat is dus uitermate problematisch voor de markten.” Kevin O’Leary. Voorzitter, O’Shares Investments.

“Er is een weddenschap gaande in de markt, je kunt het zien als volatiliteit. In feite kan het aanzienlijk hoger zijn dan 4%’, zei hij, terwijl hij voorspelde dat de Fed waarschijnlijk ten minste 75 basispunten zal verhogen, hoogstwaarschijnlijk een volledig procentpunt. Hij staat niet alleen in die voorspelling, Nomura verwacht ook dat de centrale bank volgende week de rente met 100 basispunten zal verhogen.

“Dat niveau van onzekerheid in termen van eindtarieven, waar de Fed zal stoppen met verhogen, is nu officieel een onbekende. En dat is dus uiterst problematisch voor de markten”, aldus de durfkapitalist.

De inflatie steeg meer dan verwacht in augustus, omdat stijgende voedsel- en onderdakkosten de daling van de gasprijzen compenseerden, meldde het Bureau of Labor Statistics dinsdag.

De CPI, die een breed pakket aan goederen en diensten volgt, steeg deze maand met 0,1%, en 8,3% vergeleken met een jaar geleden. Exclusief volatiele energie- en voedselkosten steeg de CPI in augustus met 0,6% ten opzichte van de voorgaande maand en 6,3% op jaarbasis.

Economie nog steeds sterk

O’Leary zei dat het grootste deel van de economie nog steeds robuust is en dat de Fed de rente zal blijven verhogen totdat ze “een soort vertraging” zien.

“De consumenteneconomie, die 65% van de economie uitmaakt, blijft nog steeds sterk. De werkgelegenheidscijfers blijven nog steeds sterk”, zei hij. “En wat we moeten zien, is die vertraging.”

De voedselindex steeg in augustus met 0,8% en de kosten van onderdak, die ongeveer een derde van de weging in de CPI uitmaken, stegen met 0,7%. De energieprijzen daalden met 5% voor de maand, maar de dalingen werden gecompenseerd door de bovengenoemde stijgingen.

O’Leary voegde eraan toe dat de markt de afgelopen drie sessies een rally maakte vanwege het idee dat de inflatie moeheid zou gaan vertonen en langzaam zou gaan, maar dat gebeurde niet.

“Niets anders [aside from gasoline prices] vertraagde… Al het andere bleef stijgen. En dus bevinden we ons hier in een zeer moeilijke situatie’, zei hij.

“We hebben vanmorgen drie hele dagen winst opgegeven in ongeveer 11 minuten handel.”

Huizenprijzen blijven achter

De daling van de huizenprijzen werd echter niet weerspiegeld in de laatste CPI-gegevens en het risico dat de Fed doorschiet, blijft bestaan, voegde hij eraan toe.

Het duurt 16 tot 18 maanden voordat huisvestingsgegevens in CPI correct worden weergegeven, en dat er een discrepantie is omdat huisvesting een groot deel van de inflatiegegevens uitmaakt.

“De manier waarop de Fed de inflatie berekent, is dat de verandering in de huizenprijzen die is begonnen te dalen, niet wordt weerspiegeld in de CPI-gegevens”, zei hij.

“Dit betekent echt dat er een aantal risico’s zijn die de Fed overschrijdt.”