Home » News » Wat betekent de aankoop van Elon Musk voor Twitter aandelen?

Wat betekent de aankoop van Elon Musk voor Twitter aandelen?

  • Twitter is aanzienlijk achtergebleven op de aandelenmarkt sinds de beursgang in 2013
  • Onderschat de kracht van Elon Musk's marketingtalent niet
  • Maakt Musk van Twitter een goede koop?

Het feit dat we in een simulatie leven, werd wat mij betreft gisteren bevestigd toen Elon Musk een belang van 9,5% nam in Twitter Inc.

Nu hun grootste enige aandeelhouder, stegen Twitter-aandelen met 27% – hun hoogste intraday-pop sinds ze in 2013 naar de beurs gingen. Natuurlijk hadden we het moeten zien aankomen:

https://twitter.com/elonmusk/status/1507259709224632344?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507259709224632344%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=%https%3A%2F% 2Farticles%2F2022-04-04%2Fmusk-takes-9-2-stake-in-twitter-after-questioning-platform

Musk tweette (zoals hij de gewoonte heeft) de bovenstaande peiling van zijn account vorige week en waarschuwde dat “de gevolgen van deze peiling belangrijk zullen zijn. Stem a.u.b. voorzichtig". Hij blufte niet.

Bijna 2,1 miljoen mensen hebben gestemd in de peiling (net iets minder dan de 2,2 miljoen die hebben gestemd bij de algemene verkiezingen in mijn land). Toen hij zag dat 70% 'nee' stemde, antwoordde hij door een cheque uit te schrijven van $ 2,89 miljard en 9,2% van het bedrijf te kopen (deze stap heeft zijn vermogen waarschijnlijk met $1 miljard verhoogd – niet slecht voor een dag werk).

Koning trol

Achteraf gezien waren de aanwijzingen er. Musk twitterde vorige week dat “aangezien Twitter fungeert als het de facto openbare stadsplein, het niet naleven van de principes van vrijheid van meningsuiting de democratie fundamenteel ondermijnt. Wat moet er gedaan worden?"

Alsof dat nog niet genoeg was, zei hij letterlijk dat hij overwoog om zijn eigen socialemediabedrijf te starten. En we hadden de verhuizing nog steeds niet voorzien.

https://twitter.com/elonmusk/status/1507907130124222471?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507907130124222471%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2.www. 2F03%2F28%2Felon-musk-says-hes-considering-building-a-new-social-media-platform.html

Maar toen het nieuws volgde op de aankoop van Musk die beweerde dat het belang van de miljardair slechts "passief" was, moest ik wel lachen. Musk is een even passieve investeerder als Will Smith een passieve deelnemer aan de awards is.

Toen Twitter in januari 2021 op controversiële wijze Donald Trump van het platform gooide, gaf Musk natuurlijk zijn mening:

Vertel me eens, dacht je dat deze man alleen een passieve aandeelhouder zou zijn? Musk is niet in staat iets passiefs te doen – dat maakt hem tot een van de meest interessante, briljante en controversiële geesten ter wereld. Bekijk snel enkele items op zijn cv:

  • PayPal aangemaakt
  • Veroorzaakte een cryptocurrency die begon als een grap om een marktkapitalisatie van $89 miljard te bereiken
  • Boete van $40 miljoen nadat hij beweerde dat hij Tesla privé zou nemen voor het meme-waardige aantal van $420 per aandeel

En vergeet niet de keer dat hij reageerde op een bearish Tesla-tweet met een simpele aubergine-emoji (die door de meeste werd geïnterpreteerd als iets "anders" dan een aubergine…).

https://twitter.com/elonmusk/status/1364128031434887170?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1364128031434887170%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=%https%2A%2Ftv.%2A%2Ftv.%2A%2Ftv.% 2Felon-musk-reageert-op-kritieke-tweet-met-een-single-emoji-de-aubergine-2377712

Maar wat betekent al deze chaos voor de toekomstige aandelenkoers van Twitter?

Ondermaatse prestatie

Twitter heeft de afgelopen jaren aanzienlijk minder gepresteerd. Ik heb de aandelenkoers van Twitter uitgezet sinds het eind 2013 openbaar werd gemaakt tegen de S&P 500 hieronder om dit te laten zien. Spoiler alert: als je een Twitter-investeerder bent, is het geen mooie grafiek.

Gegevens via Yahoo Finance

De aanhoudende problemen van het bedrijf bij het aanpakken van valse en aanstootgevende accounts – inspanningen om dit drie jaar geleden te bestrijden leidden ertoe dat ze 1 miljoen gebruikers verloren en 20% korting op hun aandelenkoers schonken – evenals vragen over het pad naar het genereren van inkomsten en een vertraging van de gebruikersgroei ( vooral in de VS) waren enkele van de grootste aanjagers van de neerwaartse prestatie.

Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de Twitter app – als journalist heb ik het gewoon nodig om mijn werk te doen. Ik hou van de controle over wat ik zie (hoewel er nadelen kunnen zijn aan het vallen in nauw gerichte echokamers, toegegeven), en de verschillende lijsten die ik kan gebruiken om mijn interesses te scheiden. Het is essentieel als nieuwsbron en kan bij correct gebruik een essentiële educatieve hulpbron zijn. Na mijn fantasievoetbal-app (ik ga dit jaar voor de top 100k!), is het de meest gebruikte app op mijn telefoon.

Dat gezegd hebbende, maak ik me echter al lang zorgen over de toekomst op de lange termijn en ik zou er geen seconde over hebben nagedacht om het aandeel aan mijn portefeuille toe te voegen.

Wedergeboorte

Maar de zaken zijn nu anders. De markt lijkt zich op zijn gemak te voelen met de plaats van Twitter als nieuwsaggregator; het multi-platform voorbeeld van Meta wordt niet echt meer gezien als een rivaal, of een doel.

Twitter Blue is een uiterst optimistische ontwikkeling – een op abonnementen gebaseerde service die nog steeds in bèta is en alleen in bepaalde landen leeft, maar uiteindelijk een routekaart uitzet naar zinvolle inkomsten. Een extra (en constante) inkomstenstroom buiten de advertentiebasis was al veel te laat – en dat is wat Twitter Blue kan bieden. De aangeboden functies omvatten onder meer een tijdvenster om tweets ongedaan te maken voordat ze live gaan, een schonere leeservaring, app-aanpassingsopties en NFT-verificatie. En voor $3,50 per maand is het weliswaar niet duur, maar dit kan in de toekomst ongetwijfeld worden opgevoerd.

Dus de zaken zagen er rooskleuriger uit, zelfs vóór de aankoop van Musk en de 27% pop. De excentrieke Tesla-CEO mag dan veel belachelijk gemaakt worden, hij weet hoe hij waarde moet leveren aan aandeelhouders, daar kun je hem niet op bekritiseren. Bovendien zijn de twee duimen van Musk de afgelopen jaren de bron geweest van enkele van de meest waardevolle advertenties in Amerika, aangezien zijn afvallige Twitter-account amper een dag van de voorpagina's heeft gestaan.

https://twitter.com/elonmusk/status/957441956874919936?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E957441956874919936%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=16%2A%2Fering tweets-van-elon-musk-dat-zeker-ons aan het lachen maakte

Musk genereerde $10 miljoen door 20.000 vlammenwerpers te verkopen via zijn Boring Company, ondanks waarschuwingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Amerikaanse politici

De marketingimpact die de aankoop van Musk alleen al zal hebben, ongeacht het feit dat hij nu in de raad van bestuur zit, is miljoenen en miljoenen reclamecheques waard. Musk geeft duidelijk om Twitter, en of het nu een huisdierenproject is of dat hij zich echt verplicht voelt om de mensheid te helpen door dit communicatieplatform op te schonen en alle problemen rond vrijheid van meningsuiting aan te pakken, ik ben geneigd te denken dat dit over het algemeen een positieve ontwikkeling zal zijn voor de voorraad.

Financieel

Na de sterke stijging van de aankoop van Musk, handelt Twitter op $51,35, wat neerkomt op een marktkapitalisatie van $32,6 miljard. Met analisten die schattingen verdienen voor 2022 op $0,82 EPS, spuugt dat een verheven voorwaartse P/E-ratio uit van 62,6 – in tegenstelling tot een achterblijvende P/E van 21,9.

De verhouding tussen ondernemingswaarde en inkomsten ligt op 6,25, wat min of meer in lijn is met waar het in het verleden heeft gehandeld. Maar zoals eerder besproken, zien de vooruitzichten er nu een stuk rooskleuriger uit, zelfs vóór dit Musk-nieuws. Dus terwijl ik tot het laatste jaar of zo met zo'n EV/inkomsten-ratio spotte, lijkt 6,25 nu redelijk.

Maakt Musk er nu een koopje van?

Het Musk-nieuws is goed nieuws voor het aandeel. Ik ben het niet eens met de retoriek dat hij een losgeslagen gek is – natuurlijk speelt hij graag met Dogecoin en memes en kan hij soms nukkig zijn – maar dit is een angstaanjagend intelligent en succesvol persoon die weet hoe hij rendement voor aandeelhouders kan genereren, en zou dat niet het enige zijn dat telt, als potentiële belegger?

Voor mij is Musk uniek in zijn soort en ik denk dat zijn capriolen soms de geweldige dingen overschaduwen die hij voor de mensheid nastreeft. Hij runt een ruimtebedrijf dat mensen op Mars wil zetten – voor wat volgens hem het welzijn van onze soort is – en runt ook een verbluffend succesvol bedrijf voor elektrische auto’s in een tijd waarin we deze prachtige planeet allemaal in een angstaanjagend tempo vernietigen. Maar het enige waar mensen om lijken te geven, is hoe hij onverantwoordelijk tweet over crypto, of hoe hij een aandachtstrekker is. Beide kunnen waar zijn, maar wat maakt het uit?

https://twitter.com/elonmusk/status/957494364028071936?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E957494364028071936%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=%https%3A%2Fering. tweets-van-elon-musk-dat-zeker-ons aan het lachen maakte

Of je nu fan bent van hem of niet, de wereld zou een saaiere plek zijn zonder Elon

Dus voor Twitter kan het alleen maar goed zijn om de spil van Tesla en SpaceX te krijgen. Het is een aandeel dat jarenlang stagneerde voordat het uiteindelijk leek te ontwaken voor de moderne tijd met zijn recente initiatieven, en nu heeft het een miljardair gekregen die toevallig zijn grootste fan is.

Dat gezegd hebbende, echter, stop ik er net mee om het een koop te noemen. Voor mij is het nog steeds een Hold, maar ik ben een stuk optimistischer over waar het naartoe gaat. Dus nee, het is nog niet echt tijd voor mij om mijn eerste stukje Twitter-aandelen te kopen, maar ik zal de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Het wordt in ieder geval leuk om naar te kijken.

En wat dacht je van die edit-knop, hè Elon?