Home » News » Wereldwijde aandelen stijgen, ondanks de daling van Wall Street, omdat China belooft de consumentenbestedingen te verhogen.

Wereldwijde aandelen stijgen, ondanks de daling van Wall Street, omdat China belooft de consumentenbestedingen te verhogen.

News Team

Aandelen in Europa en Azië stegen vrijdag, ondanks een nieuwe daling op Wall Street. In China stegen de markten echter nadat staatsbanken en andere financiële instellingen de opdracht kregen om meer te doen om de consumentenbestedingen te stimuleren.

De Duitse DAX steeg met 0,4% tot 22.667,45, terwijl de CAC 40 in Parijs met 0,7% steeg tot 7.996,78. De Britse FTSE 100 steeg met 0,4% tot 8.577,97.

Amerikaanse aandelen leken klaar voor winst: de S&P 500 steeg met 0,7%, terwijl de Dow Jones Industrial Average met 0,5% steeg.

In de Aziatische handel steeg de benchmark van Hongkong met 2,1% tot 23.959,98, terwijl de Shanghai Composite-index met 1,8% steeg tot 3.419,56.

De Chinese National Financial Regulatory Administration heeft vrijdag een bericht uitgegeven waarin financiële instellingen worden opgeroepen om te helpen bij het ontwikkelen van consumentenfinanciering en het gebruik van creditcards te stimuleren, meer te doen om kredietnemers die in de problemen komen te helpen en transparanter te zijn in hun leenpraktijken.

Economen zeggen dat China consumenten nodig heeft die meer uitgeven om de economie uit het slop te halen. De meesten pleiten echter voor bredere, fundamentelere hervormingen, zoals het verhogen van lonen, sociale voorzieningen en steun voor de volksgezondheid en het onderwijs.

In Tokio steeg de Nikkei 225 met 0,7% tot 37.053,10, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi met 0,3% daalde tot 2.566,36.

De Australische S&P/ASX 200 steeg met 0,5% tot 7.789,70, terwijl de SET van Bangkok met 1,2% steeg. De Taiex in Taiwan bleef vrijwel onveranderd.

Donderdag werd de uitverkoop op Wall Street nog heviger, omdat de escalerende handelsoorlog van president Donald Trump ervoor zorgde dat de S&P 500 ruim 10% onder het record van vorige maand zakte.

Een daling van 10% is groot genoeg dat professionele beleggers er een naam voor hebben: een ‘correctie’. De daling van 1,4% van de S&P 500 op donderdag stuurde de index naar zijn eerste sinds 2023. De benchmarkindex sloot op 5.521,52.

“Voorlopig bereiden handelaren zich voor op een nieuwe ronde van door het beleid veroorzaakte whiplash, wetende dat zekerheid in deze omgeving een luxe is die ze voorlopig niet zullen krijgen”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management in een commentaar.

Een extra risico was de gedeeltelijke sluiting van de overheid die zou kunnen volgen als het Congres de jaarlijkse begrotingswet niet goedkeurt.

De verliezen kwamen nadat Trump de inzet in zijn handelsoorlog had verhoogd door te dreigen met 200% tarieven op champagne en andere Europese wijnen en alcohol, tenzij de EU een tarief op Amerikaanse whisky terugdraait dat het had opgelegd als reactie op Amerikaanse tarieven op Europees staal en aluminium. Zelfs geen dubbele poging   Goed nieuws over de Amerikaanse economie zou de bloeding kunnen stoppen.

De Dow Jones-index daalde met 1,3%, terwijl de Nasdaq Composite met 2% daalde.

De duizelingwekkende schommelingen voor aandelen zijn het gevolg van onzekerheid over hoeveel pijn Trump de economie zal laten doorstaan door middel van tarieven en ander beleid om het land en de wereld opnieuw vorm te geven zoals hij wil. De president heeft gezegd dat hij productiebanen terug wil in de Verenigde Staten, samen met een kleinere Amerikaanse overheidswerkgelegenheid en andere fundamentele veranderingen.

De mate van vertrouwen in de economie voor Amerikaanse huishoudens en bedrijven is gedaald door de onzekerheid over welke tarieven zullen blijven hangen na Trumps spervuur van aan-en -uit- aankondigingen. Een terugval in de uitgaven die de vitaliteit van de economie zou kunnen ondermijnen, en sommige Amerikaanse bedrijven zeggen dat ze al een verandering in het gedrag van hun klanten beginnen te zien.

Toch was er ook goed nieuws op economisch gebied.

Uit een rapport bleek dat de inflatie op groothandelsniveau vorige maand lager was dan economen hadden verwacht, wat in lijn is met een bemoedigend rapport van een dag eerder over de consumenteninflatie.

Uit een afzonderlijk rapport blijkt dat er vorige week minder Amerikaanse werknemers een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben ingediend dan economen hadden verwacht. Dit suggereert dat de arbeidsmarkt stabiel is.

In andere transacties steeg de Amerikaanse referentie-ruwe olie in de vroege ochtend van vrijdag met 90 cent naar $ 67,45 per vat, terwijl Brent-ruwe olie, de internationale standaard, met 85 cent steeg naar $ 70,73 per vat.

De Amerikaanse dollar steeg van 147,82 yen naar 148,93 Japanse yen. De euro daalde van 1,0855 naar 1,0851 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/world-shares-advance-despite-wall-streets-tumble-as-china-pledges-to-boost-consumer-spending/