HomeVerantwoord beleggen

Verantwoord beleggen

Wanneer je een investering doet, dan is het van vitaal belang dat jij er volledig op voorbereid bent om al jouw geld te kunnen verliezen. Helaas is dit risico iets dat bij beleggen ingebouwd is. Als dat immers niet het geval zou zijn, dan zou iedereen het kunnen doen en zijn of haar dagelijkse baan op kunnen zeggen!

Het is daarom vanzelfsprekend dat wij het niet aanbevelen om je geld te investeren dat anders gebruikt zou worden om jouw huur te betalen of om andere belangrijke kosten van levensonderhoud te financieren, aangezien jij weinig kunt doen om jouw geld dan terug te krijgen.

Raadpleeg het advies op Investopedia voor meer tips over verstandig beleggen en risicobeheer strategieën.

Short gaan

Short gaan is idealiter iets dat door ervaren beleggers beoefend zou moeten worden. Hoewel het gebruikt kan worden om in bearishe situaties winst te kunnen maken, kunnen de verliezen ook vergroot worden als de prijzen stijgen. Aangezien er geen limiet is aan hoe hoog de prijzen kunnen stijgen, is het verliespotentieel van het shorten onbeperkt. Je moet zodoende leren hoe je een risicobeheer toe kunt passen alvorens jij deze beleggingsstrategie probeert. 

Niet-gereguleerde brokers en uitwisselingen

Platforms zonder vergunning klinken op papier erg lucratief, maar in de praktijk kan het veel problemen opleveren als het platform failliet gaat, omdat jij dan de toegang tot jouw geld verliezen kunt. Niet-gereguleerde entiteiten vragen niet om de KYC en houden zich ook niet aan de AML richtlijnen. We raden jou aan om liever van gelicentieerde en gereguleerde bedrijven gebruik te maken.

Onverantwoord beleggen

Als jij niet voldoende risicobeheer toepast, dan kun je niet alleen geestelijke gezondheidsproblemen maar ook schulden oplopen. Zoek onmiddellijk hulp en advies als jij financiële of mentale problemen ervaart. 

Bronnen

Hier zijn enkele bronnen voor meer hulp bij deze problemen.

Money Advice Trust – schuldadvies

Which? Investment Risk Guide – een gids voor beleggingsrisico’s

Investopedia Shorting Guide – informatie over short gaan

Mind – een gids voor het zoeken naar hulp bij psychische problemen