Home » Woordenlijst » American Depositary Receipt (ADR)

American Depositary Receipt (ADR)

American Depositary Receipt (ADR) verwijst naar een aandeel uitgegeven door een bank die effecten van een buitenlands bedrijf vertegenwoordigt. Met het certificaat kunnen Amerikaanse beleggers beleggen in niet-Amerikaanse bedrijven op lokale beurzen.

In eenvoudige bewoordingen werden ADR's gecreëerd om Amerikaanse investeerders in staat te stellen gemakkelijk aandelen van buitenlandse bedrijven te kopen. Het ontvangstbewijs vertegenwoordigt aandelen van een niet-Amerikaans bedrijf dat eigendom is van een bank op de lokale effectenbeurs. Beleggers kunnen toegang krijgen tot ADR's via grote beurzen zoals de NYSE of NASDAQ of ze over-the-counter (OTC) verhandelen. Beursgenoteerde ADR's kunnen net als gewone aandelen van Amerikaanse bedrijven worden gekocht, verkocht en aangehouden.

ADR's kunnen gesponsord en niet-gesponsord zijn. Een gesponsorde ADR wordt uitgegeven door een bank of een makelaar namens een niet-Amerikaans bedrijf, dat meestal de uitgiftekosten dekt en controle krijgt over de ADR, terwijl de bank verantwoordelijk is voor transacties met beleggers.

Aan de andere kant worden ook niet-gesponsorde ADR's uitgegeven door een bank, hoewel deze niet direct betrokken zijn bij het buitenlandse bedrijf. Daarom kunnen er soms meerdere niet-gesponsorde ADR's zijn van hetzelfde niet-Amerikaanse bedrijf, uitgegeven door verschillende Amerikaanse banken.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.