Home » Woordenlijst » DSPP

DSPP

Een Direct Stock Purchase Plan (DSPP) verwijst naar een plan waarmee beleggers rechtstreeks aandelen van een bedrijf kunnen kopen, in plaats van via een makelaar te gaan. Over het algemeen kopen beleggers aandelen via beursvennootschappen zoals investeringsplatforms of banken, waar deze makelaars als tussenpersoon dienen tussen de belegger en het bedrijf dat de aandelen bezit.

Sommige bedrijven die deze plannen aanbieden, stellen ze rechtstreeks beschikbaar aan particuliere beleggers, terwijl andere andere transferagenten inhuren om DRPP-investeringen te beheren. Bovendien hebben DSPP's meestal lage vergoedingen en kunnen beleggers soms aandelen kopen tegen een gereduceerde prijs.

Opgemerkt moet worden dat niet alle bedrijven DSPP aanbieden en dat deze programma's soms specifieke beperkingen kunnen bevatten waardoor beleggers de aandelen alleen in bepaalde perioden kunnen kopen. Bovendien zijn de plannen de afgelopen jaren minder populair geworden, omdat makelaarskantoren de kosten verlaagden en aanzienlijk handiger werden. Aan de andere kant kunnen DSPP's nog steeds een betere keuze zijn voor langetermijnbeleggers die een beperkt kapitaal beschikbaar hebben.

Net als bij beleggen via een makelaar, doen beleggers DSPP-aankopen door geld over te boeken van hun bankrekeningen. Aan de andere kant hebben DSPP's vaak minimale investeringsvereisten, wat betekent dat er een minimum aantal aandelen is dat beleggers voor elke aankoop moeten kopen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.