Home » Woordenlijst » Hefboom

Hefboom

Hefboomwerking stelt handelaren in staat om hun blootstelling aan de markt te vergroten. In plaats van de volledige prijs te betalen, stelt hefboomwerking beleggers in staat minder dan de volledige prijs te betalen, maar toch een grotere positie in het actief in te nemen.

Daarom is hefboomwerking eigenlijk een investeringsstrategie die is gebaseerd op handelen met geleend geld. Het prijsverschil wordt gedekt door de makelaar, daarom betalen handelaren slechts een percentage (dat afhangt van de grootte van de geselecteerde hefboomwerking) van de volledige prijs.

Hoewel hefboomwerking bepaalde voordelen met zich meebrengt, zoals de hogere blootstelling aan de markt, brengt het ook een groter risico met zich mee voor de belegger. Dit komt omdat de belegger het potentiële rendement van een bepaalde transactie vermenigvuldigt, maar ook het potentiële neerwaartse risico vermenigvuldigt.

Stel je bijvoorbeeld het scenario voor waarin trades 10 aandelen van Apple willen kopen voor $100 per stuk. Zonder gebruik te maken van hefboomwerking, moet de belegger $1,000 betalen om deze transactie te dekken. Elke 10% hoger of lager in Apple-aandelen zou resulteren in een winst/verlies van 10% voor de belegger.

Aan de andere kant, door 10x leverage te gebruiken, zou de belegger $100 moeten betalen om dezelfde positie te openen. Als een enkel Apple-aandeel met 10% stijgt, zou de belegger $100 verdienen door slechts $100 te investeren. De handelaar zal echter ook $100 verliezen - in dit geval zijn volledige storting - als het aandeel met 10% daalt.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.