Home » Woordenlijst » Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Een index meet de beursprestaties van een mand met activa. De meest populaire beursindexen zijn de S&P 500, Nasdaq, Dow Jones Industrial Average (DJIA), Russell 2000, FTSE 100 en Dax 30.

Indexen bestaan meestal uit activa die tot een specifieke sector van de markt behoren. De Nasdaq-index wordt bijvoorbeeld meestal gezien als een benchmark-aandelenmarktindicator die de prestaties van de technologiesector meet.

De beursindex is ook gebouwd om te fungeren als een benchmark waartegen beleggers de prestaties van hun portefeuilles evalueren. Veel fondsen of bedrijven meten bijvoorbeeld hun prestaties aan de hand van de year-to-date prestaties van de S&P 500-index, die wordt gezien als de benchmark voor de Amerikaanse aandelenmarktindex. Bovendien hebben analisten de neiging om naar de belangrijkste indices te kijken en te zien hoe beleggers denken over de gezondheid van de economie en de aandelenmarkt.

Belangrijk is dat niet alle aandelen hetzelfde gewicht hebben binnen de specifieke index. Als gevolg hiervan hebben aandelen met een hogere weging een grotere impact op de prestaties van de index dan die met een lagere weging.

Indexen zijn ook een populair instrument om te beleggen, omdat ze worden gezien als een passieve methode voor inkomstenbeheer. Veel particuliere beleggers kiezen ervoor om in indexen te beleggen en tijd, energie en moeite te besparen bij het bepalen van het moment waarop ze afzonderlijke aandelen moeten kopen en verkopen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.