Home » Woordenlijst » IPO

IPO

Initial Public Offering (IPO) is wanneer een bedrijf zijn aandelen op een beurs aanbiedt om ze te verkopen aan institutionele en particuliere beleggers. Het proces wordt doorgaans onderschreven door een of meer investeringsbanken.

Als belegger kan het kopen van een IPO-aandeel soms aanzienlijke rendementen opleveren, maar voordat u erin investeert, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe het kopen van een IPO-aandeel verschilt van regulier beleggen in aandelen, en om kennis te maken met potentiële risico's en regels van deze investering.

Zowel nieuwe bedrijven als bedrijven die al jaren actief zijn, kunnen besluiten om via een beursintroductie naar de beurs te gaan. Meestal besluiten bedrijven een beursgang te lanceren om fondsen te werven om schulden af te lossen, te investeren in groei-initiatieven of hun imago bij het publiek te verbeteren.

Als een bedrijf besluit om via een IPO beursgenoteerd te worden, moet het een underwriter inhuren die zorgt voor het proces van effectenregistratie en de notering van de aandelen. Daarna vormt de lead underwriter een groep bestaande uit banken en brokers die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van de IPO-aandelen aan investeerders.

Er zijn ook bepaalde risico's om via een IPO naar de beurs te gaan. Een van de belangrijkste nadelen van dit initiatief is de tijd en het geld dat nodig is om het te voltooien. Het lanceren van een IPO vereist het inhuren van een aantal investeringsbankiers en accountants, evenals andere consultants. Bovendien kan het tot een jaar duren om het proces te voltooien, en indien niet goed getimed, kan een IPO de groei en financiële vooruitzichten van een bedrijf aanzienlijk schaden.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.