Home » News » De mogelijkheden voor fondsenwerving van Chinese bedrijven worden kleiner na IPO-beperkingen

De mogelijkheden voor fondsenwerving van Chinese bedrijven worden kleiner na IPO-beperkingen

News Team

De verrassende zet van China om het tempo van beursintroducties (IPO’s) op het vasteland te vertragen in een poging de secundaire markt te versterken, zal de fondsenwervingsplannen van honderden bedrijven vertroebelen en wegen op de economie, zeggen bankiers en advocaten.

Het regelgevingsbesluit maakte deel uit van een pakket maatregelen dat Peking afgelopen weekend heeft onthuld om een achterblijvende aandelenmarkt nieuw leven in te blazen en het vertrouwen van investeerders in de op één na grootste economie ter wereld, die snel zijn groeimomentum verliest, te vergroten.

De verkoop van nieuwe aandelen op het vasteland was dit jaar een van de weinige lichtpuntjes in de Chinese financiële sector, omdat geopolitieke spanningen en strengere regelgeving binnenlandse IPO-aspiranten ertoe aanzetten om thuisbeurzen te verkiezen boven offshore-aandelenbeurzen.

Er zijn dit jaar tot nu toe voor 39,7 miljard dollar aan beursintroducties geweest, zo blijkt uit gegevens van Dealogic, een daling ten opzichte van de 68,2 miljard dollar op hetzelfde moment vorig jaar, maar meer dan het dubbele van de 13,1 miljard dollar die in de Verenigde Staten werd opgehaald.

Het besluit om beursintroducties te vertragen komt omdat de obligatiemarkten moeilijk en duur zijn om aan te boren voor Chinese particuliere bedrijven vanwege het overloopeffect van een zich verdiepende schuldencrisis in de vastgoedsector.

Dit, in combinatie met de afnemende belangstelling voor Chinese investeringen door private equity-bedrijven, zal bedrijven minder mogelijkheden bieden om groeikapitaal aan te boren en zal wegen op hun bedrijfsplannen voor de korte termijn, aldus bankiers en analisten.

“Het vertragen van het tempo van beursintroducties zal weinig impact hebben op de aandelenmarkten, maar zal de toegang tot kapitaal voor de particuliere sector verder temperen in een tijd waarin de economie dringend een impuls nodig heeft”, aldus Andrew Collier, algemeen directeur van Orient Capital Research.

De China Securities Regulatory Commission (CSRC) zei zondag dat het een gefaseerde beperking van beursintroducties zou starten in een poging om een “dynamisch evenwicht” tussen investeringen en financiering te bevorderen. Er werd niet vermeld hoe lang de beperkingen zullen duren, en bankiers verwachten strengere IPO-controles en een langer registratieproces.

Volgens beursgegevens wachten ruim 650 bedrijven op een notering op de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

‘CONTROLE IPO’s’

Bedrijven die in de pijplijn staan voor een marktdebuut op het vasteland zijn onder meer robotfabrikant JAKA Robotics Co, halfgeleiderbedrijf Shenzhen Chipsbank Technologies Co en de Zwitserse landbouwchemicaliën- en zadengroep Syngenta, die dit jaar een beursgang ter waarde van $9 miljard verwacht.

Bankiers zeiden dat de regelgevende stap om het tempo van de beursintroducties te vertragen in strijd is met de hervormingen van Peking eerder dit jaar, die onder meer tot doel hadden overheidsinterventie te elimineren en een op registratie gebaseerd IPO-mechanisme in Amerikaanse stijl te introduceren.

“Het gaat terug naar het oude, kortzichtige model van het controleren van beursintroducties om de aandelenkoersen te verhogen”, zegt een in Shanghai gevestigde investeringsbankier, die niet bij naam genoemd wil worden omdat hij niet bevoegd is om met de media te praten.

“Het laat ook zien dat het op registraties gebaseerde Chinese IPO-systeem niet echt is”, zei hij.

Zelfs vóór het laatste besluit worstelden bankiers en advocaten al met lastiger dan normale vragen van beurzen over fondsenwervingsplannen en herfinancieringsprojecten van bedrijven.

“Ik denk dat veel IPO-kandidaten hun IPO-plannen zouden opgeven”, zei de bankier.

Nu China de controle verscherpt op bedrijven die offshore beursintroducties in de gaten houden, Hong Kong worstelt met een liquiditeitstekort en de spanningen tussen China en de VS de hoop op een beursnotering in New York vertroebelen, zal de laatste stap ervoor zorgen dat Chinese bedrijven zeer weinig mogelijkheden hebben om aandelenfondsen in te zamelen.

“Fondsenwerving via eigen vermogen is een goede zaak, beter voor veel bedrijven omdat ze geen schulden kunnen aangaan, dus welk doel dient dit?” zei Fraser Howie, auteur van verschillende boeken over het Chinese financiële systeem.

“Deze aanpassingen pakken symptomen zoals de zwakke aandelenmarkt aan, maar doen niets om het probleem, namelijk de economie, op te lossen.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-companies-fundraising-options-narrow-after-ipo-restrictions/