HomeAandelenHoe koop je Microsoft aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Microsoft (MSFT) aandelen in Nederland 2022

Microsoft logo
Microsoft (MSFT)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Tony Loton

De software van Microsoft, die aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig bekendheid verwierf, werd al snel de standaard voor PC’s. Dit gaf Microsoft een cruciaal pioniersvoordeel waar het sindsdien van heeft geprofiteerd. De enorme licentiekosten en het toenmalige monopolie voor Microsoft Office stuwden het bedrijf naar grote hoogten.

Het mag dan wel zo zijn dat Microsoft niet meer de baanbrekende technologie gigant is die het ooit was, het bedrijf is verre van verouderd en blijft daarom relevant. Microsoft heeft lof geoogst voor zijn succesvolle verschuiving van desktop computers naar nieuwe en opwindende groeimarkten zoals cloud computing, apps voor thuiswerken en videogames.

Deze handleiding gaat in op de redenen waarom je zou kunnen overwegen Microsoft aandelen te kopen. We kijken naar de fundamentele factoren en de technische analyse die van dit aandeel een goede koop maken.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen MSFT aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Microsoft moet weten

In dit gedeelte gaan we dieper in op Microsoft als bedrijf, met uitleg over de geschiedenis, de strategie, hoe het geld verdient en hoe het de afgelopen jaren heeft gepresteerd.

De geschiedenis van Microsoft

In januari 1975 las computernerd Paul Allen een artikel in Popular Electronics magazine over de Altair 8800 microcomputer. Hij liet dit artikel zien aan Bill Gates, zijn jeugdvriend en collega-computernerd. De vrienden hadden al wel eens computerprogramma's geschreven en zelfs gespijbeld om in het computerlokaal van hun school te werken.

Ondanks druk van Allen om de universiteit te verlaten zodat ze samen fulltime aan hun projecten konden werken bleef Gates student rechten aan Harvard. Na het lezen van het artikel belde Gates MITS, de makers van de Altair, en bood hij de diensten van hem en Allen aan om een versie van de nieuwe BASIC programmeertaal voor de Altair te schrijven.

Na acht weken lieten Allen en Gates hun programma aan MITS zien en zij stemden ermee in het product op de markt te brengen onder de naam Altair BASIC. De deal inspireerde Gates en Allen tot de oprichting van hun eigen softwarebedrijf, genaamd Microsoft. Een naam die Allen afleidde van de woorden microcomputer en software.

Dankzij Microsoft Windows (tot op heden het best verkochte product) veroverde Microsoft in de jaren negentig een marktaandeel van meer dan 90% van alle pc's ter wereld. Microsoft heeft dat succes kunnen gebruiken door uit te breiden naar andere gebieden zoals cloud computing, serversoftware, internetdiensten, videogames, en hardware en accessoires voor pc’s.

Wat is de strategie van Microsoft?

De bedrijfsstrategie van Microsoft is gericht op producten in vier belangrijke sectoren: cloud computing, personal computing, kantoordiensten, en productiviteit/zakendoen. Het bedrijf doet ook fusies en overnames om zijn capaciteiten, het productaanbod en waardeaanbod te vergroten. Enkele van de belangrijke overnames van Microsoft zijn die van LinkedIn, Skype en Nokia. Elke overname die Microsoft doet, en elk nieuw product dat het uitbrengt, is gericht op de toekomst.

De bedrijfsstrategie van Microsoft legt sterk de nadruk op het cloudsegment van het bedrijf. Het bedrijf richt zich op de groei van zijn cloud computing diensten nadat het niet goed gereageerd had op de kansen met nieuwe technologie zoals videoconferenties en internetbellen. Door in te spelen op de groeiende trend van cloud computing heeft Microsofts zichzelf opnieuw uitgevonden met cloudbedrijf Azure en heeft het de inkomsten flink doen stijgen. Afhankelijk van het product of de markt maakt Microsoft vaak ook gebruik van een lage kosten model om de marktpenetratie te stimuleren. Microsoft Teams wordt bijvoorbeeld aangeboden als een onderdeel van het Office pakket, om de vraag te stimuleren en marktaandeel over te nemen van concurrenten als Slack en Zoom.

Hoe verdient Microsoft geld? 

Microsoft verdient geld met de verkoop van computerapparatuur, cloud systemen en diensten, met software en andere producten voor consumenten en bedrijven. Het bedrijf verdeelt de inkomsten in drie belangrijke segmenten: Intelligence Cloud, Productivity and Business Process en More Personal Computing.

In het boekjaar 2020 rapporteerde Microsoft Corporation een netto-inkomen van ruim 44,28 miljard dollar op een omzet van 143,02 miljard dollar. Het Intelligence Cloud segment van het bedrijf is de grootste bron van winst en ook het snelst groeiende segment. In dit segment zitten alle publieke, private en hybride serverproducten van Microsoft, evenals clouddiensten voor bedrijven zoals onder andere Microsoft Azure, Windows Server, GitHub en Enterprise Services. Het segment genereerde in 2020 48,3 miljard dollar aan inkomsten met high-profile klanten als eBay, Boeing, Samsung, en BMW.

Het segment Productivity and Business Process bevat de producten die zijn ontworpen om productiviteit, communicatie en informatiediensten van bedrijven te verbeteren. Één van de belangrijkste producten is het Microsoft Office softwarepakket. Dit segment genereerde 46,4 miljard dollar in het fiscale jaar 2020.

Het segment More Personal Computing bestaat uit producten en diensten die om de klant heen gebouwd zijn. Bijvoorbeeld het Windows besturingssysteem, Surface apparaten en gaming producten. Dit segment genereerde in het boekjaar 2020 48,24 miljard dollar. 

Hoe heeft Microsoft de laatste jaren gepresteerd?

In de afgelopen vijf jaar (tot 2021) is het aandeel Microsoft met 393,4% in waarde gestegen. Het aandeel kende van juni 2016 tot september 2018 een bullish run, toen het met 123% steeg van  51,17 dollar naar 114,37 dollar. Rond december 2018 verloor het aandeel echter 11%, voordat het tot maart 2020 met 67% steeg. Toen de pandemie toesloeg daalde het weer met 7%, maar Microsoft kende zijn sterkste daling in twee jaar pas toen het aandeel tussen augustus en oktober 2020 10,2% verloor.

Op het moment van schrijven staat de koers van Microsoft op 263,19 dollar en sinds het deze all-time high koers bereikt heeft is deze min of meer stabiel gebleven.

Microsoft is ontsnapt aan de verkoopgolf die de aandelen van enkele andere grote tech bedrijven trof. Het bedrijf is ook niet betrokken bij mededingingsproblemen, dus het is grotendeels vrijgebleven van negatieve pers. Omdat het bedrijf ook zijn cloud computing activiteiten blijft uitbreiden en meer onderzoek doet naar augmented reality, wordt verwacht dat de aandelen gedreven door de indrukwekkende financiële resultaten nog verder zullen stijgen.

De fundamentele analyse van Microsoft

De fundamentele analyse is een methode om een bedrijf te evalueren om de werkelijke waarde ervan te beoordelen, ook wel de intrinsieke waarde genoemd. In het geval van een aandeel helpt het je de waarde van het bedrijf erachter te kennen en te voorspellen hoe het bedrijf in de toekomst kan presteren. Dit is iets anders dan de technische analyse, waarbij specifieke patronen in aandelenkoersen worden bestudeerd om toekomstige koersbewegingen te voorspellen.

Bij de fundamentele analyse proberen beleggers de gezondheid en de intrinsieke waarde van de onderliggende onderneming te beoordelen door bepaalde financiële kengetallen te bestuderen. Een aantal van die factoren zijn het management van de onderneming en de goodwill, die niet meetbaar zijn. Maar wij richten ons op de financiële zaken die wel meetbaar zijn, zoals de koers winstverhouding, de omzet, de winst per aandeel, het dividendrendement en de cashflow.

De omzet van Microsoft

De omzet van een onderneming is het totale bedrag dat binnen een bepaalde boekhoudkundige periode wordt gegenereerd met goederen en diensten. Dit wordt ook wel bruto-inkomsten genoemd.

De omzet komt terug in de resultatenrekening, en die is vaak bovenaan de rekening te vinden, dit is waarom het ook wel de bovenste regel wordt genoemd. Je kunt die informatie vinden op de website van het bedrijf, de website van de broker, of op financiële websites zoals Yahoo! Finance, Market Watch, en CNBC.

In het boekjaar 2020 boekte Microsoft een totale omzet van 143 miljard dollar, een stijging van 13,6% ten opzichte van het boekjaar 2019. Microsoft heeft zijn omzet in de afgelopen 10 jaar met 136% verhoogd.

Bron: Yahoo! Finance

De winst per aandeel van Microsoft

De winst is de netto-omzet van de onderneming in een bepaalde periode, nadat alle kosten en belastingen van de bruto-omzet zijn afgetrokken. De winst per aandeel (WpA) krijg je door de winst van de onderneming te delen door het totale aantal uitstaande gewone aandelen.

De winst per aandeel wordt door financiële analisten en beleggers gebruikt om de financiële kracht van een onderneming te meten, en dient als indicator voor de winstgevendheid van een onderneming. Value investors en fundamentele analisten beschouwen de WpA als één van de belangrijkste variabelen bij het bepalen van de waarde van een aandeel.

De WpA van Microsoft voor het boekjaar 2020 bedroeg 5,82 dollar, een stijging van 13,83% ten opzichte van het cijfer van 2019. Een hogere WpA betekent dat het bedrijf winstgevender is. Je kunt de WpA zelf berekenen, maar hij staat ook vaak al op financiële websites zoals Yahoo! Finance. Je gebruikt de WpA ook om verdere berekeningen te maken over de echte waarde van een aandeel, zoals de koers winstverhouding, die nu aan bod komt. 

De koers winstverhouding van Microsoft

De koers winstverhouding (k/w verhouding) is een andere financiële ratio die door fundamentele analisten wordt gebruikt om de waarde van een aandeel te beoordelen. De koers winstverhouding geeft aan wat beleggers op dit moment bereid zijn te betalen voor een aandeel op basis van vroegere of verwachte winsten.

Een hoge k/w verhouding betekent dat de koers van een aandeel hoog is in verhouding tot de winst en dit kan betekenen dat het aandeel overgewaardeerd is. Het geeft aan dat beleggers een hoge winstgroei verwachten in de toekomst, dus zijn ze bereid om vandaag een hogere aandelenprijs te betalen. Aan de andere kant kan een lage k/w verhouding erop wijzen dat de huidige aandelenprijs laag is in verhouding tot de winst en dat het aandeel dus mogelijk ondergewaardeerd is.

Groeiaandelen hebben gewoonlijk een hoge koers winstverhouding omdat het bedrijf winst herinvesteert in de verdere groei van het bedrijf. Beleggers verwachten in die situatie hogere toekomstige rendementen van die investeringen. Dit in tegenstelling tot waardeaandelen die een lagere k/w verhouding hebben omdat ze vaak ondergewaardeerd zijn. De koers winst groei verhouding (PEG ratio) van Microsoft kan worden berekend door de koers van het aandeel te delen door de jaarlijkse winst per aandeel. Op het moment van schrijven staat dit op 34,40, en dat is redelijk voor een techbedrijf.

Het dividendrendement van Microsoft

Het dividendrendement dat in een percentage wordt uitgedrukt is een financiële ratio die aangeeft hoeveel een bedrijf elk jaar aan dividend uitkeert in verhouding tot de aandelenkoers. Het wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de prijs per aandeel. Het dividendrendement en de aandelenkoers zijn dus omgekeerd evenredig: als de aandelenkoers stijgt, daalt het dividendrendement, en omgekeerd.

Jonge bedrijven betalen vaak geen dividend, terwijl gevestigde bedrijven dat meestal wel doen. Als je dividendinkomsten wilt voor je aandelen, is het dividendrendement een belangrijke maatstaf die je kunt gebruiken om de waarde te beoordelen.

Op het moment van schrijven bedraagt het dividendrendement van Microsoft 0,90%.

De cashflow van Microsoft

In de financiële wereld wordt de term cashflow gebruikt om de hoeveelheid geldmiddelen en kasequivalenten aan te duiden die een onderneming in een bepaalde periode genereert of verbruikt. Het geeft de toe- of afname aan van de hoeveelheid geld waarover een bedrijf beschikt.

De cashflow van een bedrijf wordt gerapporteerd in het cashflow overzicht en laat zien hoe het bedrijf cash genereert om daarmee aan de schuldverplichtingen te voldoen en operationele uitgaven te financieren. Het stelt investeerders in staat om te begrijpen hoe het gaat met de activiteiten van een bedrijf, waar het geld vandaan komt en hoe het wordt uitgegeven. In combinatie met de resultatenrekening en de balans kunnen beleggers op die manier de financiële gezondheid van het bedrijf bepalen.

Volgens het fiscale verslag voor 2020 had Microsoft een vrije cashflow van 53,7 miljard dollar.

Waarom Microsoft aandelen kopen?

Microsoft heeft zichzelf in het verleden voortdurend opnieuw uitgevonden en laat zien dat het veerkracht heeft en zich goed kan aanpassen aan de snelheid van de technologie industrie. De techgigant is begonnen als fabrikant van pc’s, maar heeft de activiteiten uitgebreid naar andere gebieden, zoals cloud computing en software voor thuiswerken.

Het bedrijf gebruikt wanneer nodig zijn dominante positie om overnames te doen op gebieden die hun positie in een bepaalde markt moeten verbeteren en de concurrentie moeten verminderen. Enkele van de belangrijke overnames van het bedrijf zijn LinkedIn, GitHub en Skype. Microsoft stapt ook in nieuwe segmenten zoals virtual reality en het bedrijf heeft ook veel tijd en moeite gestoken in het creëren van de potentiële zakelijke use cases voor de HoloLens VR-headset.

Enkele van de belangrijkste redenen waarom je misschien wel Microsoft aandelen wilt kopen zijn:

 • Microsoft heeft de snelst groeiende cloud computing services in de industrie
 • Het bedrijf groeit in de videogaming industrie door de verkoop van Xbox console
 • Microsoft keert regelmatig dividend uit

Tip van de expert voor het kopen van Microsoft aandelen

De koers van Microsoft is gestaag omhoog gegaan zonder dat ze noemenswaardige dalingen gehad hebben, dus in zekere zin is elk moment een goed moment om Microsoft aandelen te kopen. Door een limietorder te gebruiken om aandelen te kopen, kun je er zeker van zijn dat je er niet meer voor betaalt dan wat jij er maximaal aan uit wilt geven.
- Tony Loton
Koop nu Microsoft aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Microsoft aandelen koopt

Hier zijn vijf dingen die handig zijn om te begrijpen voordat je Microsoft aandelen koopt.

1. Begrijp het bedrijf 

De bekende belegger Warren Buffet pleit voor het beleggen in bekende kringen. Hij raadt dus aan om te investeren in sectoren of bedrijven die je goed kent. Alleen vertrouwd zijn met een bedrijf is echter niet genoeg, voer daarom voordat je ergens in investeert ook een fundamentele analyse uit om zeker te zijn van de financiële gezondheid van het bedrijf. Ja, je gebruikt misschien wel veel van de producten en diensten van Microsoft, maar bestudeer wel de fundamenten van het bedrijf om er zeker van te zijn dat het aandeel jouw zuurverdiende centjes waard is.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Inzicht in de aandelenmarkt is van groot belang om weloverwogen handelsbeslissingen te nemen. Leer de basisprincipes van beleggen kennen en zoek goed uit hoe de markt werkt. Voordat je in Microsoft investeert is het noodzakelijk om kennis te hebben van zaken zoals risicobeheer, geldbeheer en diversificatie. Daarnaast is het belangrijk om financiële rapporten te kunnen lezen en een technische analyse uit te kunnen voeren. Risicobeheer, geldbeheer en diversificatie helpen je namelijk om de risico's te verminderen, terwijl een technische en fundamentele analyse je helpt om op het juiste moment in het juiste aandeel  te investeren.

3. Kies je broker zorgvuldig

Er zijn veel factoren die je kunt overwegen bij het kiezen van een broker. Om te beginnen je beleggingsdoelstellingen, kapitaal, en zelfs je woonplaats. Zorg ervoor dat je een broker kiest die geregistreerd is bij de financiële toezichthouder in het land waar je woont, zodat je bij problemen gebruik kunt maken van een financiële compensatieregeling. Afgezien van hoe de broker gereguleerd is, is het ook goed om rekening houden met handelscommissies en de handelstools die de broker aanbiedt voordat je een keuze maakt. Terwijl sommige brokers commissies rekenen op transacties, bieden anderen commissievrije handelsrekeningen aan. Een aantal brokers vereisen een minimumbedrag voordat je bij een rekening bij ze kunt openen.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Het is noodzakelijk te bepalen welk percentage van jouw kapitaal je in dat ene aandeel wilt investeren. Er zijn verschillende manieren om tot dit percentage te komen. Je kunt een percentage van jouw portefeuille beleggen, waarbij de algemene vuistregel is om niet meer dan 2% van je portefeuille in één enkel aandeel te beleggen. Je kunt ook een bepaald vast bedrag in een aandeel beleggen of juist maandelijks een bedrag investeren, wat ook wel bekend staat als dollar cost averaging. Het belangrijkste is echter dat je nooit een bedrag belegt dat je je niet kunt veroorloven te verliezen.

5. Bepaal een doel voor je investering

Zorg dat je een doel hebt voor je belegging: Waarom investeer je in dit specifieke aandeel? Is het voor de lange termijn of wil je er op korte termijn mee handelen? Koop je de aandelen omdat het bedrijf je interessant lijkt of zie je een kans in de prijs van het aandeel waar je van wilt profiteren? Dit zijn het soort vragen die je wilt kunnen beantwoorden voordat je in een aandeel belegt.

Misschien wil je de aandelen kopen om je pensioensituatie te verbeteren of om de studie van je kind te financieren. Het is altijd goed om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je in een bepaald aandeel belegt en een strategie te hebben voor wanneer je koopt en verkoopt. Zo kun je de onvermijdelijke marktschommelingen van je af laten glijden en je aan je oorspronkelijke plannen houden.

Onze conclusie over het kopen van Microsoft aandelen

Microsoft valt in de categorie van aandelen die je kunt verhandelen, maar ook die je wilt kopen en behouden, want het bedrijf is al lange tijd een leider in de tech industrie. Sinds de oprichting halverwege de jaren 70 heeft het bedrijf zichzelf voortdurend opnieuw uitgevonden en met nieuwe producten geprobeerd nieuwe markten te bereiken. Hoewel het bedrijf op een bepaald moment leek af te haken, heeft het meerdere keren laten zien dat het in staat is om terug aan het front te komen met innovatieve producten.

Om nu meteen in Microsoft aandelen te beleggen, hoef je je alleen maar aan te melden voor een effectenrekening van een broker, je rekening te financieren, Microsoft te selecteren uit de gecategoriseerde lijst van aandelen, en een order te plaatsen om het aandeel te kopen.

Als je nog niet klaar bent om nu te investeren, blijf dan kennis opdoen met onze andere handleidingen totdat je klaar bent om te beleggen. Je kunt ook oefenen met simulatie trading  door gebruik te maken van de demo rekening van een broker, om zo vertrouwd te raken met het platform en de gebruiksmogelijkheden van de broker.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Microsoft zou een heel goed aandeel kunnen zijn om te kopen. Technologie wordt nog steeds elke dag belangrijker in het dagelijks leven en daarom zullen bedrijven zoals Microsoft hoogstwaarschijnlijk relevant en winstgevend blijven.
 2. Microsoft is genoteerd op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Het aandeel wordt echter ook verhandeld op andere beurzen in de wereld, zoals de London Stock Exchange, Xetra, de Argentijnse BYMA en de Moscow Exchange (MOEX).
 3. Je kunt Microsoft aandelen aanschaffen via elke broker die toegang heeft tot de Nasdaq beurs of een andere beurs waar Microsoft wordt verhandeld. De meeste internationale brokers hebben toegang tot verschillende beurzen over de hele wereld.
 4. Ja, Microsoft heeft sinds 2003 onafgebroken dividend uitgekeerd, en het allereerste dividend werd zelfs al in 1986 uitgekeerd. Op het moment van schrijven bedraagt het dividendrendement van Microsoft 0,90%.
 5. In de afgelopen vijf jaar zijn aandelen Microsoft met 393,4% in waarde gestegen. Dus als je rond mei 2016 1000 dollar in Microsoft aandelen had belegd zou je nu, vijf jaar later, 3.933 dollar aan winst hebben gemaakt.
 6. Vergeet niet om een stop loss order te plaatsen wanneer je een aandeel koopt, dan kun je uit de markt stappen als een aandeel een bepaald minimumbedrag aantikt. Let erop dat je deze stop loss niet te dicht bij je instapniveau zet maar er ook niet te ver vanaf. En dan het allerbelangrijkste, koop alleen aandelen met een bedrag dat je je kunt veroorloven te verliezen.