HomeAandelenHoe koop je Tesla aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Tesla (TSLA) aandelen in Nederland 2022

Tesla logo
Tesla (TSLA)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Tony Loton

In deze handleiding vertellen we je hoe je kunt investeren in Tesla aandelen, en waarom dat een goed idee kan zijn op basis van de verschillende fundamentele factoren. Maar eerst volgt een korte samenvatting van het bedrijf.

Hoewel Tesla in 2003 door twee andere mensen werd opgericht, wordt het sinds 2008 geleid door de controversiële ondernemer Elon Musk. Het Californische bedrijf ontwerpt en produceert elektrische auto's en de accu’s die ze aandrijven. De dochteronderneming SolarCity is gespecialiseerd in het installeren van fotovoltaïsche zonnesystemen in de Verenigde Staten.

Tesla CEO Elon Musk is ook beroemd vanwege het leiden van het bedrijf SpaceX en belangrijk voor de wereld van cryptovaluta door er regelmatig over te tweeten. In februari 2021 kocht Tesla voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin en hintte hij naar de mogelijkheid om Tesla’s met Bitcoin te kunnen betalen. Beleggers in Tesla aandelen krijgen dus ook blootstelling aan Bitcoin.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen TSLA aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Tesla moet weten

Laten we eens in wat meer detail naar Tesla gaan kijken door de geschiedenis, de strategie en de manier(en) waarop het geld verdient te onderzoeken.

De geschiedenis van Tesla

Tesla, Inc. werd in 2003 (als Tesla Motors) opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. De financiering kwam voornamelijk van Elon Musk, die zijn vorige bedrijf - PayPal - in 2002 aan Ebay had verkocht. In 2008 nam Musk de leiding in handen door de positie van CEO over te nemen en het bedrijf produceerde zijn eerste auto in 2009. In 2010 werd Tesla het eerste autobedrijf sinds Ford dat de gang naar de Amerikaanse technologie georiënteerde Nasdaq beurs maakte. Tesla bereikte zijn doel om een half miljoen auto's te produceren in 2020, en in 2021 kondigde het aan dat het binnenkort Bitcoin zou accepteren als een vorm van betaling voor zijn producten (hoewel hij daar later weer deels op terug kwam), op hetzelfde moment dat het 1,5 miljard dollar investeerde in de cryptovaluta.

Wat is de strategie van Tesla?

Tesla's strategie is aan verandering onderhevig. Namelijk van het produceren van weinig auto's met een hoge prijs naar het produceren van veel auto's voor een lage prijs, omdat de kosten van de accu's die ze aandrijven inmiddels aanzienlijk lager zijn. Tesla is verticaal geïntegreerd, wat betekent dat het alles zelf produceert, van onderdelen tot afgewerkte producten en het maakt zelfs de eigen oplaadstations voor zijn auto's. Het verkoopt auto's rechtstreeks aan consumenten in plaats van via een traditioneel dealernetwerk.

Hoe verdient Tesla geld? 

Tesla verdient geld door auto's te verkopen en door de technologie als het ware te verhuren aan andere fabrikanten met het doel om de verduurzaming van de energie te versnellen. In februari 2021 nam Tesla een groot belang in Bitcoin, dus proberen ze ook geld te verdienen aan een eventuele koersstijging van die cryptovaluta.

Hoe heeft Tesla de laatste jaren gepresteerd?

Na enkele matige jaren (hoewel het er toen misschien uitzag als pieken en dalen), schoot de koers van het Tesla aandeel tussen december 2019 en januari 2021 omhoog en vertienvoudigde het. Daarna stuitert de koers weer op en neer. Wat je je als eventuele toekomstige belegger moet afvragen is of deze geweldige prestatie louter het gevolg was van speculatie of van een goede, duurzame basis van bedrijf.

Bron: Yahoo! Finance

De fundamentele analyse van Tesla

In tegenstelling tot de technische analyse, die met name door korte termijn handelaren gebruikt wordt om patronen in koersbewegingen te zoeken, gebruiken lange termijn beleggers juist de fundamentele analyse om de gezondheid en intrinsieke waarde van een bedrijf te bepalen. Wanneer je leest over een fundamentele analyse, zul je termen als koers winstverhouding, omzet, winst, winst per aandeel, dividendrendement en cashflow tegenkomen. Laten we eens gaan kijken wat deze termen betekenen.

De omzet van Tesla

De omzet van een onderneming is het bedrag dat zij binnenhaalt uit de verkoop van haar producten of diensten voordat daar de kosten zijn afgetrokken. 

De omzet wordt meestal de bovenste regel genoemd omdat deze bovenaan de resultatenrekening van de onderneming verschijnt, en de term inkomstengroei verwijst naar een stijgende verkoop van jaar tot jaar (wat dus een goede zaak is).

Bron: Yahoo! Finance

De winst per aandeel van Tesla

De brutowinst van een onderneming is de winst die gedurende een periode gemaakt is nadat alle kosten van de bedrijfsvoering van de omzet zijn afgetrokken. Je kunt dit ook de onderste regel noemen.

De totale winst is voor jou als aandeelhouder niet zo interessant, omdat je niet de hele onderneming bezit. Waar je echter wel in geïnteresseerd bent is de winst per aandeel (WpA of in het Engels Earnings per Share: EPS).

De winst per aandeel van Tesla wordt berekend door de nettowinst (na de aan preferente aandeelhouders uitgekeerde dividend) te delen door het aantal uitstaande gewone aandelen. Je hoeft dit gelukkig echter niet zelf te berekenen, de meeste brokers en toonaangevende financiële websites doen dit voor jou. 

Bron: Yahoo! Finance 

De WpA wordt ook gebruikt om de koers winstverhouding te berekenen, en die bespreken we nu.

De koers winstverhouding van Tesla

De koers winstverhouding (k/w verhouding) van een onderneming wordt berekend door de prijs van de aandelen te delen door de winst per aandeel.

Met een aandelenkoers van Tesla van iets meer dan 700 en een winst per aandeel van 0,64, ligt de k/w verhouding op ongeveer 1094. Dit betekent dat, op het moment van schrijven, investeerders bereid zijn om maar liefst 1094 dollar te betalen voor elke dollar die het bedrijf jaarlijks aan winst maakt. Met andere woorden, Tesla zou 1094 jaar nodig hebben om genoeg geld te verdienen om jouw investering in het bedrijf terug te betalen.

Een gigantisch hoge k/w verhouding zoals deze suggereert dat het bedrijf overgewaardeerd is (d.w.z. dat het de huidige aandelenprijs op het moment van schrijven niet waard is), maar dat beleggers denken dat het in de toekomst nog veel meer geld zal verdienen (en daarmee de hoge aandelenprijs rechtvaardigen).

Het dividendrendement van Tesla

De totale winsten van een bedrijf zijn natuurlijk belangrijk, maar jij als belegger wordt daar niet rijk van. Tenzij ze worden uitgekeerd in de vorm van dividend. Meestal keren bedrijven twee keer per jaar een deel van hun winst uit in de vorm van dividend.

Als een bedrijf jaarlijks 1 cent per aandeel aan dividend uitkeert, en de huidige aandelenkoers 1 dollar is, dan zou het dividendrendement 1% zijn.

Je kunt het dividendrendement van een bedrijf meestal vinden naast de andere fundamentele gegevens op de website van je broker of op één van de toonaangevende financiële websites. Je kunt dat percentage vergelijken met het rentepercentage dat je zou krijgen als je je geld in plaats daarvan op een spaarrekening zou hebben staan.

Bij Tesla ga je geen winst maken met dividend. Tot en met april 2021 heeft Tesla nooit dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Ondanks dit gebrek aan een regelmatig inkomen, hebben beleggers klauwen met geld aan Tesla kunnen verdienen door simpelweg de aandelen vast te houden terwijl de aandelenkoers omhoog ging.

De cashflow van Tesla

Een andere fundamentele waarde die je wellicht wilt weten is de cashflow van een bedrijf. Die vind je meestal in de financiële informatie op de website van je broker of financiële informatieverstrekker. Maar waar je met name in geïnteresseerd bent, is het cijfer van de vrije cashflow.

Bron: Yahoo! Finance

Dus, wat is dan de vrije cashflow?

De vrije cashflow is de hoeveelheid geld die een bedrijf overhoudt na betaling van alle kosten om het bedrijf te laten draaien, inclusief de kapitaaluitgaven voor gebouwen. Het is dus zoiets als het geld dat je elke maand (of elk jaar) overhoudt nadat je je hypotheek en andere rekeningen hebt betaald.

De vrije cashflow van een bedrijf kan worden gebruikt om de uitbreiding van het bedrijf te financieren, een deel van de schulden af te lossen of dividend uit te keren en dat kan voor jou als belegger allemaal positief zijn.

De vrije cashflow van Tesla verbeterde van een negatief saldo van 4,1 miljard dollar in 2017 naar een positief saldo van 2,7 miljard dollar in 2020.

Waarom Tesla aandelen kopen?

Op basis van veel van de fundamentele maatstaven lijkt Tesla geen goeie investering te zijn. Dit bedrijf is echter het klassieke voorbeeld van een groeiaandeel, zoals Microsoft en Amazon dat in hun begindagen waren. Dit soort bedrijven maken in het begin meestal geen winst en keren geen dividend uit, maar ze groeien razendsnel en dat kan het aandeel veel in waarde laten stijgen.

Hier zijn drie redenen waarom je misschien wel Tesla aandelen wilt kopen:

 • Het is een innovatief bedrijf dat grote stappen maakt in de transportmarkt en de markt voor schone energie
 • De koers van het aandeel is sterk gestegen en kan nog verder stijgen
 • Het biedt blootstelling aan de Bitcoin boom zonder dat je daadwerkelijk in bitcoin investeert

Tip van de expert voor het kopen van Tesla aandelen

De koers van het Tesla aandeel is nogal volatiel gebleken, daarom kan het een goed idee zijn om aandelen op ‘quote and deal’ basis te kopen, waarbij je na ontvangst van de prijs 15 seconde hebt om de koop te bevestigen, of door het plaatsen van een limiet order zodat je niet meer betaalt voor je aandelen door plotse stijgingen. Met andere woorden, het is misschien beter om geen kooporder voor de beste prijs te plaatsen buiten de markturen, want dat kan vervelende verrassingen opleveren.
- Tony Loton
Koop nu Tesla aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Tesla aandelen koopt

Hier gaan we in op vijf dingen die je wilt overwegen voordat je in Tesla aandelen stapt of andere bedrijfsaandelen koopt.

1. Begrijp het bedrijf 

Zorg ervoor dat je het bedrijf begrijpt, als potentiële klant en als potentiële investeerder. Sommige doorgewinterde beleggers zoals bijvoorbeeld Peter Lynch suggereren dat je moet beleggen in bedrijven waarvan je zelf gebruik maakt van diensten of producten. Vergeet echter niet de financiële fundamenten. Een goed bedrijf waarvan de producten je aanstaan, is niet automatisch een goede belegging.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Leer de grondbeginselen van beleggen begrijpen voordat je investeert. Leer de belangrijkste dingen over zaken als risicobeheer (hoe je eruit stapt als het lastig wordt), geldbeheer (niet al je geld in één keer vastleggen), en diversificatie (je risico spreiden over verschillende aandelen). Sommige mensen kiezen ervoor om eerst met handelen te oefenen in een demo-account, zonder echt geld te investeren. Maar dit geeft je geen goed idee van de emotionele effecten die je zult voelen wanneer je met echt geld belegt.

3. Kies zorgvuldig je broker 

Er zijn verschillende dingen die je kunt overwegen als je een broker kiest voor het handelen of beleggen en de belangrijkste daarvan is of deze wel geregistreerd staat bij de toezichthouder voor financiële diensten in jouw land. Dat betekent dat de broker er niet zomaar met je geld vandoor kan gaan, en bij problemen kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een financiële compensatie.

Daarnaast is het handig om te kijken naar de kosten van het kopen en verkopen van aandelen via de broker, de reactiesnelheid van zijn klantenservicemedewerkers, de kanalen die je kunt gebruiken om een investeringen te doen (website, mobiele app, telefoon), en het aanbod van aandelen dat via het online platform van de broker beschikbaar is.

Tenslotte zou je na kunnen denken over de technische aspecten van het handelen en beleggen. Biedt jouw toekomstige broker bijvoorbeeld gratis koersgrafieken aan, en kun je geavanceerde ordertypes zoals stop-loss orders plaatsen om verliezen te beperken?

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

De eerste eenvoudige regel voor succesvol beleggen in aandelen is: stop niet in één keer al je geld in één enkel aandeel.

Succesvolle beleggers spreiden hun risico over verschillende aandelen. In plaats van 50.000 euro in één aandeel te beleggen, kan het beter zijn om 5.000 euro over tien verschillende aandelen te verspreiden. Het kan ook goed zijn om in een belegging te middelen door voor 5.000 euro aan aandelen te kopen en later voor een extra 5.000 euro aan aandelen te kopen als de prijs in de toekomst daalt, waardoor je gemiddelde aankoopprijs waarschijnlijk lager wordt dan wanneer je in het begin alles investeert. Pas dus op dat je niet al je geld in één risicovol aandeel stopt waarvan de koers helemaal tot nul kan dalen.

Wat je ook doet, investeer alleen geld dat je je kunt veroorloven te verliezen. Investeer dus geen geld wat je nodig hebt voor iets anders (zoals het betalen van de huur). En leen geen geld om in aandelen te beleggen totdat je alles over hefboomwerking weet.

5. Bepaal een doel voor je investering

Je wilt dus beleggen, maar waarom? Misschien vind je het leuk om te doen, je kunt met je spaargeld tegen de markt proberen op te boksen. Misschien heb je een serieuzer doel voor de langere termijn, zoals het opbouwen van een studiefonds of het laten groeien van je pensioenpotje.

Jouw motivatie bepaalt je investeringstermijn en je houding tegenover risico. Als je je geïnvesteerde geld binnen een jaar terug moet hebben, zul je waarschijnlijk in paniek met verlies verkopen als de markten instorten. Maar als je het je kunt veroorloven om meer dan 10 jaar te wachten, kun je jezelf opbeuren met het feit dat markten meestal weer opveren... als je maar lang genoeg wacht!

Houd het advies van de legendarische econoom John Maynard Keynes in gedachten bij het bepalen van je beleggingsdoelen:

"De aandelenmarkt kan langer irrationeel blijven dan dat jij kunt blijven volhouden."

Onze conclusie over het kopen van Tesla aandelen

Tesla is een innovatief bedrijf dat de sector van de elektrische voertuigen en de schone energie op zijn kop zet. Je kunt Tesla aandelen kopen via een broker, en dat kan een goeie keuze zijn als je gelooft in het groeiverhaal van Tesla.

Als je klaar bent om te beginnen met investeren, kun je je bij een broker aanmelden voor een aandelenrekening, Tesla vinden in de gecategoriseerde lijst van aandelen, en een kooporder plaatsen.

Als je je nog niet klaar voelt om te beleggen, kun je onze andere handleidingen lezen om meer vertrouwd te raken met beleggen, en je kunt eventueel alvast oefenen met een simulatie via een demo-rekening van een broker.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Tesla staat genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ, maar bij sommige brokers zie je meer dan één notering, bijvoorbeeld "Tesla Motors Inc" en "Tesla Inc (DE)". Het enige echte verschil is dat je bij de eerste kunt beleggen tegen de koers van de Amerikaanse dollar, terwijl je bij de tweede kunt beleggen tegen de koers van de euro.
 2. Tesla heeft nog nooit dividend op de gewone aandelen uitgekeerd en verwacht dit in de nabije toekomst ook niet te zullen doen. Dit is vrij normaal voor een groeiaandeel met een volatiele aandelenkoers en potentieel inconsistente winsten. Autofabrikanten met een langere geschiedenis zoals Ford en General Motors keren wel dividend uit.
 3. Sommige beleggers en de meeste handelaren plaatsen een stop-loss order om hun aandeel te verkopen als de koers naar een bepaald niveau daalt, om het verlies aanvaardbaar te houden voordat de koers nog verder daalt. De truc is om die grens niet te hoog te zetten (anders verkoop je al bij een kleine koerscorrectie) en niet te laag (anders stop je pas als het verlies al heel groot is).
 4. Hoewel een stop order vaak een stop-loss order wordt genoemd, kan het ook gebruikt worden om een deel van de winst veilig te stellen wanneer de prijs van jouw belegging stijgt. Toen de koers van Tesla in een jaar steeg van ongeveer 80 naar ongeveer 800, had je het grootste deel van je winst kunnen veiligstellen door een stop order in te stellen op het 600 niveau.
 5. Wij hebben ons in deze handleiding geconcentreerd op de fundamentele analyse, omdat beleggers daar de voorkeur aan geven. Maar je kunt ook overwegen om eens te kijken naar de technische analyse van Tesla, die met name voor handelaren die een strategie voor de korte termijn hanteren handig is. Dit betekent dat er naar koersgrafieken wordt gekeken om patronen te vinden die suggereren dat de koers van het aandeel zou kunnen stijgen of dalen.
 6. Tesla kondigde in augustus 2020 aan dat de aandelen in vijven gesplitst werden, maar dit was slechts een technisch detail dat geen invloed had op de waarde van een investering. Het betekent niets meer dan dat Tesla investeerders die op dat moment 100 aandelen in bezit hadden, vanaf dat moment 500 aandelen bezitten met een waarde van een vijfde per stuk. Er veranderde dus eigenlijk niets.