HomeAandelenHoe koop je Nike aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Nike (NKE) aandelen in Nederland 2022

Nike logo
Nike (NKE)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...

Er is geen beter bedrijf om de naam van de Griekse godin van het succes te dragen dan Nike. Na een bescheiden begin in Oregon, is Nike uitgegroeid tot een wereldmerk met wereldwijd 1.026 winkels.

Nike is de grootste leverancier van sportschoenen en sportkleding ter wereld en is een belangrijke fabrikant van andere sportuitrusting. In de afgelopen 10 jaar heeft het bedrijf 306 miljard dollar aan omzet vergaard, waarmee het de concurrenten ruimschoots voor ligt. Nike is wereldwijd het meest waardevolle kledingmerk, met een waardering van 39,1 miljard dollar.

Nike ging in 1980 naar de beurs en wordt op de New York Stock Exchange verhandeld onder het aandelensymbool NKE.

In deze handleiding leggen we je uit hoe (en waarom) je Nike aandelen kunt kopen, rekening houdend met verschillende technische analyses en fundamentele factoren.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen NKE aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Nike moet weten

We beginnen met een kort overzicht van Nike als bedrijf, door te kijken naar de geschiedenis, de bedrijfsmodellen, de strategie, hoe het inkomsten genereert, en wat de financiële prestaties waren in de afgelopen vijf jaar. Met deze informatie kun je beter verantwoorde beleggingsbeslissingen nemen over de aandelen van het bedrijf.

De geschiedenis van Nike

Nike is het geesteskind van Bill Bowerman, een atletiektrainer aan de Universiteit van Oregon, en zijn vroegere student Phil Knight. Het bedrijf begon in 1964 als Blue Ribbon Sports en opende in 1966 zijn eerste verkooppunt.

Bowerman en Knight lanceerden de Nike merkschoen in 1972, en in 1978 toen bleek dat de sneaker een gigantisch succes was veranderde bedrijf de naam in Nike, Inc. Door de associatie met sportieve successen is het merk Nike een statussymbool geworden in de moderne urban mode.

Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in de buurt van Beaverton, Oregon. Per 2020 heeft het wereldwijd ongeveer 76.700 werknemers. Vorig jaar werd Nike op meer dan 32 miljard dollar gewaardeerd, waarmee het het meest waardevolle sportmerk is. Nike ging in 1980 naar de beurs in New York onder het aandelensymbool NKE.

Wat is de strategie van Nike?

Nike heeft een bedrijfsmodel voor de massamarkt waarin ze geen noemenswaardige differentiatie maken tussen klanten. Het bedrijf richt zich op consumenten die geïnteresseerd zijn in sportschoenen, sportkleding en andere sportuitrusting. Nike vertrouwt op kwaliteit, innovatie en zijn merkstatus om de producten aan klanten in verschillende leeftijdsgroepen en sociale categorieën aan te bieden.

Het grootste deel van de omzet van Nike komt van fysieke winkels en dan met name de Nike winkels. Het bedrijf heeft een uitgebreid verkoopnetwerk, met meer dan duizend fysieke winkels over de hele wereld.

Als gevolg van de COVID-19 pandemie is Nike echter voor een groot deel overgeschakeld op de online verkoop. Het bedrijf bedient via e-commerce meer dan 45 landen en is op weg om in de komende jaren minstens de helft van de verkoop online te gaan doen.

Nike investeert ook meer in digitaal gestuurde verkoopmogelijkheden. Het lanceerde onlangs de populaire SNKRS app om de online verkoop te vergroten. Deze stap moet de operationele kosten van het bedrijf op de lange termijn drukken door de afhankelijkheid van externe partners te verminderen en jongere klanten rechtstreeks te bereiken. Nike is al bezig met het testen van nieuwe live streaming formaten die in Azië al populair zijn.

Hoe verdient Nike geld? 

Nike verdient vooral geld met de verkoop van schoeisel via groothandelaren die de Nike producten over de hele wereld distribueren. Het bedrijf genereerde in 2020 een winst van 2,54 miljard dollar op een omzet van 35,53 miljard dollar. Het sportschoenen segment van Nike blijft het meest winstgevende segment van het bedrijf, en het blijft ook een sterke groei vertonen. Het segment was in 2020 goed voor 66% (23,3 miljard dollar) van de omzet van het bedrijf. Daarna is Nike sportkleding het grootste segment dat wereldwijd ongeveer 11 miljard dollar aan omzet genereert. De verkoop uit de overige sportuitrusting genereert de minste inkomsten voor het bedrijf.

Noord-Amerika is de belangrijkste markt voor Nike. De regio genereerde 40,7% van de totale inkomsten van het bedrijf met een omzet van 14,48 miljard dollar. Europa, het Midden-Oosten en Afrika worden als één regio gezien en is daarna de grootste, terwijl de regio Azië, Oceanië en Latijns-Amerika - goed voor 14% van de totale omzet van het bedrijf - de kleinste is. Nike wordt bevoorraad door ongeveer 127 fabrieken in 15 landen, die allemaal buiten de Verenigde Staten staan.

Hoe heeft Nike de laatste jaren gepresteerd?

Zoals de grafiek laat zien, is het aandeel Nike in de afgelopen vijf jaar (tot mei 2021) met 223,4% in waarde gestegen. Tussen halverwege 2016 en halverwege 2017 presteerde het aandeel ondermaats, en raakte de aandelenkoers consequent het weerstandsniveau van 57 tot 59 dollar. Toen het aandeel in oktober 2017 die weerstand doorbrak en boven de 59 dollar kwam, steeg het Nike aandeel alleen nog maar verder, met alleen een paar verwaarloosbare tegenslagen. 

Tot aan maart 2020, toen het aandeel Nike als gevolg van de pandemie naar 67,45 dollar zakte, het laagste niveau in twee jaar. Daarna steeg het aandeel met bijna 100%.

Naarmate de economie aantrekt en de vaccinatiecijfers stijgen, wordt verwacht dat aandelen zoals Nike profiteren van de consumentenuitgaven die worden gestimuleerd door steunmaatregelen, het gestegen spaargeld en de inhaalvraag. Gezien de indrukwekkende resultaten van het eerste kwartaal wordt verwacht dat de aandelenkoers richting het einde van 2021 nog verder door zal groeien.

De fundamentele analyse van Nike

De fundamentele analyse is een methode om de werkelijke waarde van een aandeel te leren kennen. Het is een middel om de intrinsieke waarde vast te stellen. Bij de fundamentele analyse wordt rekening gehouden met alle factoren die de waarde van het aandeel kunnen beïnvloeden. Deze is erop gericht de marktprijs van het aandeel te vergelijken met de intrinsieke waarde om te bepalen of het aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is.

De fundamentele analyse omvat macro-economische factoren, zoals de toestand van de economie en de sector, en micro-economische factoren, zoals hoe goed het management van de onderneming is. Analisten kijken naar de algemene economische toestand en de sterkte van een industrie voordat ze zich concentreren op de individuele bedrijfsprestaties om tot een geschatte echte marktwaarde van het aandeel te komen.

Analisten gebruiken bepaalde maatstaven om de fundamentele analyse van een aandeel te doen. Tot die graadmeters behoren de koers winstverhouding, de omzet, de winst, de winst per aandeel, het dividendrendement en de cashflow.

De omzet van Nike

In 2020 bedroeg de totale omzet van Nike ongeveer 37,4 miljard dollar. Noord-Amerika blijft de grootste markt van het bedrijf, goed voor 39% van de in die periode gegenereerde inkomsten. Het schoenen segment is het meest winstgevende onderdeel van Nike. Schoenen genereerden 23,3 miljard dollar voor het bedrijf, vergeleken met 10,9 miljard dollar voor kleding. De omzet uit de verkoop van andere sportuitrusting bedroeg ongeveer 1,28 miljard dollar.

De indrukwekkende resultaten die in 2020 werden geboekt, werden in het nieuwe fiscale jaar voortgezet, want Nike had een indrukwekkend eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf rapporteerde een netto-inkomen van 1,45 miljard dollar. De totale omzet steeg van 10,1 miljard dollar naar 10,36 miljard dollar. Dit cijfer bleef echter wel achter bij de verwachting van de analisten van 11,02 miljard dollar.

Nike's directe verkoop aan consumenten groeide met 20%, tot 4 miljard dollar. De online verkoop steeg met 59%. Het bedrijf maakte bekend dat het in Noord-Amerika voor het eerst meer dan 1 miljard dollar omzet geboekt had met online verkoop.

Bron: Yahoo! Finance

De winst per aandeel van Nike

De winst per aandeel (WpA, of in het Engels Earnings per Share: EPS) helpt financiële analisten en beleggers om de financiële kracht van een onderneming te berekenen. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste variabelen bij het bepalen van de echte waarde van een aandeel.

Veel beleggers kijken nog steeds naar de WpA als maatstaf voor de winstgevendheid van een onderneming. De WpA wordt berekend door de winst van de onderneming te delen door het totale aantal uitstaande gewone aandelen. Een hogere WpA betekent dat een bedrijf winstgevend genoeg is om meer geld uit te keren aan de aandeelhouders. Als je geen zin hebt om de waarde zelf te berekenen, kun je deze vinden op financiële websites zoals Yahoo! Finance en de websites van grote brokers.

Voor het boekjaar 2020 bedroeg Nike's gewone WpA 1,63 dollar, terwijl het verwaterde cijfer 1,60 dollar per aandeel bedroeg.

Bron: Yahoo! Finance

De koers winstverhouding van Nike

De koers winstverhouding (k/w verhouding) is een andere maatstaf die veel wordt gebruikt door fundamentele analisten en beleggers om de waarde van een aandeel te bepalen in vergelijking met de winst van het bedrijf.

De k/w verhouding geeft aan wat de markt vandaag bereid is te betalen voor een aandeel, gebaseerd op de totale omzet. Een hoge k/w kan betekenen dat de prijs van een aandeel hoog is in verhouding tot de winst en daarmee mogelijk overgewaardeerd is. Het geeft aan dat beleggers in de toekomst een hogere winstgroei verwachten, dus zijn ze bereid om vandaag een hogere aandelenprijs te betalen. Omgekeerd kan een lage k/w verhouding erop wijzen dat de huidige aandelenprijs laag is in verhouding tot de winst en het aandeel daarmee mogelijk ondergewaardeerd is.

Groeiaandelen zoals technologiebedrijven hebben gewoonlijk een hoge koers winstverhouding omdat beleggers in de toekomst een hoger rendement verwachten. Dit is in tegenstelling tot waardeaandelen die een lagere k/w verhouding hebben omdat beleggers niet bereid zijn om vandaag een hogere aandelenprijs te betalen voor mogelijke toekomstige winsten.

De k/w verhouding van Nike bedraagt op het moment van schrijven 83,42. Dit is berekend door de huidige aandelenkoers te delen door de winst per aandeel (133,47/1,63 = 83,42). Dit komt erop neer dat beleggers bereid zijn 83,42 dollar te betalen voor elke dollar die Nike op jaarbasis verdient. Met andere woorden, ze zijn bereid meer dan 83 jaar te wachten om hun investering terug te verdienen als de onderneming in dat tempo blijft verdienen.

Het dividendrendement van Nike

Het dividendrendement is een financiële ratio die aangeeft hoeveel dividend een bedrijf in een jaar uitkeert in verhouding tot de aandelenkoers. Het dividendrendement wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de prijs per aandeel. Het kan vervolgens worden vermenigvuldigd met 100 om er een percentage van te maken.

Dividendrendement is omgekeerd evenredig met de aandelenkoers. Als de koers van een aandeel stijgt, daalt het dividendrendement en vice versa. Dit is de reden waarom het dividendrendement van aandelen die in een neerwaartse spiraal zitten vaak ongewoon hoog lijken.

Nieuwe bedrijven die klein zijn en snel groeien, keren een lager dividend uit dan volwassen bedrijven in dezelfde sectoren. Gevestigde bedrijven die niet zo snel groeien, hebben normaal gesproken het hoogste dividendrendement. Niet-cyclische consumentenbedrijven die basisartikelen verkopen of nutsbedrijven zijn voorbeelden van sectoren waar het rendement gemiddeld gesproken vaak hoog ligt.

Nike betaalde in het boekjaar 2020 een dividend van 1,10 dollar per aandeel, dus het dividendrendement zou worden berekend als (1,1/133,47) x 100 = 0,82%.

De cashflow van Nike

De cashflow is de toe- of afname van de hoeveelheid geld waarover een bedrijf beschikt. In de financiële wereld wordt de term gebruikt om de hoeveelheid contant geld (valuta) aan te duiden die in een bepaalde periode wordt gegenereerd of verbruikt. Het cashflow overzicht meet hoe goed een bedrijf de kaspositie beheert; met andere woorden, hoe goed het bedrijf middelen genereert voor het betalen van schuldverplichtingen en bedrijfskosten.

Het cashflow overzicht geeft beleggers inzicht in hoe een bedrijf het doet, waar het geld vandaan komt en hoe het wordt uitgegeven. Volgens het fiscale verslag over het boekjaar 2020 had Nike een vrije cashflow van 3,83 miljard dollar, zoals blijkt uit de onderstaande afbeelding.

Bron: Yahoo! Finance

Waarom Nike aandelen kopen?

Na een somber 2020, waarin de omzet in het tweede kwartaal met 40% daalde, zag Nike een opleving van de omzet. Gestimuleerd door de COVID-19 vaccinatie campagne en de heropening van de economie, is Nike een van de retailaandelen die voordeel zouden moeten kunnen halen uit toenemende zomeruitgaven. Het bedrijf maakt ook gebruik van het online platform om de verkoop verder te stimuleren, en speelt daarmee in op de verandering in winkelen als gevolg van de pandemie. Hier zijn enkele redenen waarom je Nike aandelen zou moeten kopen

 • Nike is onderdeel van de heropstanding van de aandelenmarkt
 • Het is een vertrouwd merk met een indrukwekkend bedrijfsmodel en vele producten
 • Het is de marktleider in sportkleding en sportschoenen
 • Het betaalt regelmatig dividend uit
 • De verkoop gaat waarschijnlijk stijgen door de terugkeer van sportevenementen

Tip van de expert voor het kopen van Nike aandelen

Sport maakt dit jaar een comeback, grote sportevenementen zoals de Amerikaanse honkbal en basketbal competitie zijn al begonnen en de Olympische Spelen staat voor augustus op het programma. Bovendien is er een grote inhaalvraag van de consument die over het algemeen genoeg geld opgespaard heeft. Daarom kan het een goed moment zijn om in Nike te investeren en je positie vast te houden, terwijl je tijdens dalingen meer aandelen koopt.
- Emmanuel Ekwomadu
Koop nu Nike aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Nike aandelen koopt

Voordat je een beslissing neemt, zijn er bepaalde belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn vijf van die zaken:

1. Begrijp het bedrijf 

Inzicht in de onderneming houdt in dat je weet wat ze doen, hoe inkomsten gegenereerd worden en wie de concurrenten zijn. Je kunt een bedrijf ook leren begrijpen door te kijken naar het management en welke ideologie het omarmt.

De bekende belegger Peter Lynch was een groot voorstander van beleggen in bedrijven die je kent; hij geloofde heilig dat je goeie verwachtingen kunt vormen over de toekomst van een bedrijf door je er grondig in te verdiepen. Warren Buffett staat er ook om bekend deze aanpak te hanteren; zijn zogenaamde "circle of competence" concept moedigt beleggers aan zich te richten op sectoren die ze door en door kennen.

Maar hoe goed je een bedrijf ook denkt te begrijpen, zorg er wel voor dat je de grondbeginselen kent voordat je begint met beleggen. 

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

De wereld van beleggen biedt een schijnbaar eindeloos aantal keuzes en mogelijkheden. Daarom is het gemakkelijk om je te verliezen in de euforie van het beleggen. Beleggen gaat echter verder dan het kopen van een aandeel en wachten tot de waarde stijgt.

Het begrijpen van de basisbeginselen van beleggen is vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je een stuk beter begrijpen hoe je je geld kunt beleggen.

Er zijn veel factoren die een goede beleggingsstrategie bepalen. Risicobeheer, diversificatie, fundamentele analyse en technische analyse zijn enkele van de basisbeginselen die je wilt kennen voordat je begint met beleggen.

3. Kies je broker zorgvuldig

Je broker moet een bedrijf zijn die de capaciteit heeft om aan jouw beleggingsdoelstelling te voldoen en je kapitaal te behouden (hoewel je nooit 100% zeker kan zijn dat je die doelstellingen ook behaalt.) Kies je de verkeerde broker, dan kan dat de groei van je portefeuille beïnvloeden. Let voornamelijk op de volgende zaken bij het kiezen van een broker: veiligheid, regulering bij de relevante autoriteiten, toegang tot beurzen, en betalingsmogelijkheden.

Je kunt tussen een gratis broker en een betaalde broker kiezen. Ben je een kleine particuliere belegger, is een gratis broker waarschijnlijk voldoende omdat je geen enorme transactiekosten hoeft te betalen. Als je echter een groot kapitaal in wilt leggen, kan het beter zijn om een beroep te doen op de diensten van een professionele broker die betaalde beleggingsadviezen aanbiedt.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Er zijn verschillende manieren om te beslissen hoeveel je in een bepaald aandeel wilt beleggen.

Je kunt beleggen als percentage van je totale portefeuille, waarbij de vuistregel is dat je niet meer dan 2% van je portefeuille in één enkel aandeel zou moeten beleggen. Je kunt ook een bepaald vast bedrag in het aandeel beleggen; bijvoorbeeld 1000 dollar aan Nike aandelen. Ook kun je besluiten om langzamerhand de markt in te stappen, bijvoorbeeld tijdens correcties en dalingen, en daarmee het gemiddelde te nemen van de kosten van het aandeel in de loop van de tijd.

Het belangrijkste is hoe dan ook dat je nooit een bedrag investeert dat je je niet kunt veroorloven om te verliezen.

5. Bepaal een doel voor je investering

Een beleggingsdoel helpt je te verduidelijken wat jouw doel is voor het beleggen in een bepaald aandeel.

Waarom investeer je in dit specifieke aandeel? Is het voor de lange termijn of de korte termijn? Koop je de aandelen omdat je van het bedrijf houdt of omdat je een unieke kans ziet waar je van wilt profiteren? Dit soort vragen moet je kunnen beantwoorden om op een verantwoorde manier in een aandeel te beleggen.

Misschien koop je de aandelen voor je pensioen of om de universiteit van je kind te kunnen financieren. Het is in ieder geval altijd goed om duidelijk te weten waarom je in een bepaald aandeel belegt, want dat helpt je om de schommelingen in de markt te weerstaan en vast te houden aan je oorspronkelijke plannen. 

Onze conclusie over het kopen van Nike aandelen

Nike is een wereldwijd bekend bedrijf dat de sportkledingmarkt blijft domineren. In 2019 had Nike 27,4% van het marktaandeel op het gebied van sportschoenen en sportkleding in handen en het bedrijf blijft innoveren en de kwaliteit van zijn producten verbeteren. Nike is vrijwel altijd winstgevend geweest en heeft de dividenduitkeringen in de laatste tien jaar steeds verhoogd, ondanks een recessie en een wereldwijde pandemie.

Als je nu wilt beginnen met beleggen in Nike aandelen, hoef je je alleen maar bij een broker aan te melden voor een effectenrekening, je rekening te financieren, Nike te selecteren uit de gecategoriseerde lijst van aandelen en een kooporder voor het aandeel te plaatsen. Daarnaast kun je natuurlijk ook via het eerder genoemde Direct Shares Purchase Program (DSPP) van Nike beleggen.

Als je nog niet klaar bent om te investeren, blijf dan vooral verder leren over het bedrijf en over het beleggen met onze andere handleidingen.  

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Nike staat genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Het aandeel wordt echter ook verhandeld op de London Stock Exchange en Deutsche Börse Xetra. Het aandeel kan dus op elk van deze beurzen worden gekocht.
 2. Je kunt Nike aandelen kopen bij elke broker die toegang heeft tot de NYSE of een van de andere beurzen waar Nike genoteerd staat. Maar je kunt ook rechtstreeks bij Nike kopen via de DSPP optie.
 3. Nike staat bekend als een zeer goed bedrijf. De aandelen zijn in de afgelopen vijf jaar (tot mei 2021) meer dan 230% waard geworden en het bedrijf past zich aan de wereld van het online winkelen aan.
 4. Ja, Nike keert dividend uit. Voor het boekjaar 2020 betaalde het bedrijf een dividend van 1,10 dollar per aandeel. Het dividend stijgt de laatste 10 jaar elk jaar met een gemiddelde van 10,93% per jaar. Naar schatting keert Nike 59,46% van de winst uit als dividend.
 5. Ja, Nike is een winstgevend bedrijf. In 2020 genereerde het bedrijf een winst van 2,54 miljard dollar op een totale omzet van 35,53 miljard dollar, en dat was ondanks de pandemie.
 6. Een technische analyse kan heel handig zijn als je in Nike wilt investeren, zeker om het moment van je aankoop te bepalen. Voer echter eerst een fundamentele analyse uit om er zeker van te zijn dat het bedrijf in goede financiële gezondheid verkeert. Een fundamentele analyse vertelt je namelijk óf een bedrijf goed is om in te investeren, terwijl de technische analyse het juiste moment om te kopen aangeeft.