HomeAandelenHoe koop je Boeing aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Boeing (BA) aandelen in Nederland 2022

Boeing logo
Boeing (BOE)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...

The Boeing Company, kortweg Boeing, is één van de grootste vliegtuigproducenten ter wereld. Het bedrijf is in vier segmenten onderverdeeld: Boeing Capital; Defense, Space and Security; Commercial Airplanes; en Global Services. Voor iedereen die Boeing aandelen wil kopen; het bedrijf is het best bekend van zijn commerciële luchtvaartactiviteiten die een grote klap kregen tijdens de COVID-19 pandemie.

Het bekende Amerikaanse bedrijf werd opgericht in 1916 en heeft meer dan 141.000 mensen in dienst. Het behoort tot de sector ‘industrials’: een cyclische sector die de ups en downs van de conjunctuurcyclus weerspiegelt.

In de jaren voorafgaand aan de pandemie had Boeing al te lijden onder negatieve publiciteit vanwege de technische problemen met zijn 737 Max vliegtuig. Dit probleem achtervolgt het bedrijf tot op de dag van vandaag, maar toch hebben de Boeing aandelen zich weer grotendeels hersteld van de dieptepunten in 2020. In de afgelopen twaalf maanden, tot mei 2021, zijn ze met meer dan 81% gestegen.

In deze handleiding laten we je zien waarom je misschien wel Boeing aandelen wilt kopen, door verschillende technische analyses en fundamentele factoren in overweging te nemen.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen BOE aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Boeing moet weten

Voordat we overgaan naar de financiële basisgegevens van Boeing, bekijken we eerst de strategie en de geschiedenis van het bedrijf, hoe het zijn winst maakt en welke kansen er liggen voor investeerders.

De geschiedenis van Boeing

Boeing bestaat al bijna een eeuw. In eerste instantie stond het geregistreerd als Boeing Airplane Company maar na vijftig jaar werd de naam verkort om bij de nieuwe activiteiten van de onderneming te passen. Die nieuwe activiteiten waren Defence, Space and Security, en Boeing Capital.

De rivaliteit met Airbus is bekend bij investeerders. Boeing en Airbus concurreren met elkaar voor dezelfde klanten, en de rivaliteit bij het verkrijgen van jaarlijkse orders is een maatstaf voor de algemene wereldeconomie. Tijdens de COVID-19 pandemie bijvoorbeeld werd het nieuws dat Ryanair een aantal Boeing vliegtuigen bestelde, gezien als het dieptepunt van de conjunctuurcyclus.

Door de gediversifieerde activiteiten van Boeing wist de aandelenkoers zich te herstellen ondanks de veiligheidszorgen rondom de 737 Max vliegtuigen.

Wat is de strategie van Boeing?

Zoals eerder aangegeven, is Boeing een industriële onderneming die op vier verschillende gebieden actief is. Naast de enorme industrie op het gebied van defensie voor de Amerikaanse overheid, biedt het bedrijf via Boeing Capital ook financiële diensten aan en beheert het financiële risico's via financiële leasing. Zoals elk cyclisch bedrijf is Boeing sterk afhankelijk van de economische cyclus, en perioden van economische recessie wegen daarom zwaar op de winsten.

Hoe verdient Boeing geld? 

Boeing staat voornamelijk bekend om zijn commerciële vliegtuigen die vloot ondersteunende diensten, commerciële straalvliegtuigen en vrachtdiensten aanbiedt. Maar dit is niet het enige segment dat bijdraagt aan de financiële situatie van het bedrijf.

Het bedrijf is met name in de Verenigde Staten zeer actief op de markt van defensie en is betrokken bij de productie van onbemande militaire vliegtuigen, bewakings- en inlichtingensystemen, om maar een paar richtingen te noemen.

Boeing had het moeilijk tijdens de COVID-19 pandemie, toen de commerciële luchtvaartindustrie plotseling bijna volledig tot stilstand kwam. Op het moment van schrijven van deze handleiding werkt het bedrijf nog volop aan het herstel: het werkt nog zo’n 25% onder het niveau van vóór de pandemie, en dat tast de onderste regel van de resultatenrekening van Boeing sterk aan.

Hoe heeft Boeing de laatste jaren gepresteerd?

Ondanks de problemen met de 737 Max bereikte de koers van het Boeing aandeel een piek boven de 440 dollar per aandeel, dit was een jaar voor de pandemie. Toen die eenmaal toesloeg en de vliegtuigsector vrijwel volledig lam sloeg ging het hard achteruit.

Sectoren zoals de technologiesector konden van de pandemie profiteren, de commerciële luchtvaartsector was echter juist een van de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de dip op de aandelenmarkt voor de hele sector abrupt was, was het herstel niet overal hetzelfde. Veel maatschappijen herstelden zich bijvoorbeeld snel en gingen zelfs boven het niveau van voor de pandemie, terwijl het British Airways aandeel slechts de helft van zijn verloren aandelenkoers terugkreeg.

De fundamentele analyse van Boeing

Handelaren en beleggers gebruiken verschillende manieren om een bedrijf te waarderen. Terwijl de technische analyse meestal wordt gebruikt om te speculeren op de bewegingen van financiële activa, wordt de fundamentele analyse gebruikt om de intrinsieke waarde van een bedrijf te vinden (dus wat de aandelenprijs werkelijk zou moeten zijn).

De marktprijs weerspiegelt altijd de waarde van de toekomstige cashflow van het bedrijf. Er bestaan veel modellen die de toekomstige cashflow juist uit de berekening halen om de huidige waarde te bepalen, zodat beleggers een beter idee hebben van de intrinsieke waarde van het bedrijf.

Als de marktprijs boven de berekende intrinsieke waarde ligt, zijn de aandelen overgewaardeerd. De belegger kan er dan voor kiezen om "short te gaan" (dus in te zetten op een dalende koers) door te lenen van de broker. Als je een lange termijn strategie volgt kun je het aandeel evengoed gewoon vasthouden en wachten tot het weer omhoog gaat. 

Als de marktprijs juist onder de berekende intrinsieke waarde ligt, worden de aandelen als ondergewaardeerd gezien. De belegger zal dan een "long positie” proberen in te nemen op een geldrekening of op een marginrekening.

Laten we nu eens kijken naar de omzet van Boeing, de winst per aandeel (WpA), de koers winstverhouding (k/w verhouding), het dividendrendement en de cashflow.

De omzet van Boeing

De omzet heeft betrekking op de totale verkoop van goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Dit is een belangrijk aspect voor de interpretatie van jaarrekeningen: de resultatenrekening (waar de omzet in vermeld staat) toont de financiële prestaties van een onderneming, terwijl de balans alleen de financiële positie op een bepaald tijdstip laat zien, meestal aan het eind van het boekjaar.

Tegenover het nettoresultaat, dat bekend staat als de onderste regel, staat de omzet op de bovenste regel van de resultatenrekening. Volgens de laatste kwartaalcijfers daalden de inkomsten van Boeing in het eerste kwartaal van 2021 met 10% tot 15,2 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode in 2020.

De winst per aandeel van Boeing

De winst per aandeel of WpA (In het Engels ook wel Earnings per share; EPS) is een waarde die gebaseerd is op de winst na aftrek van preferente dividend, en gecorrigeerd voor het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen.

In de loop van een jaar kan een onderneming nieuwe aandelen uitgeven, aandelen terugkopen of de aandelenkoers splitsen. Al deze acties hebben een invloed op het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen. Ook eventuele ingesloten opties, zoals warrants of converteerbare aandelen, kunnen het aantal aandelen beïnvloeden. Om die reden berekenen beleggers niet alleen de gewone, maar ook de verwaterde WpA. Het verschil tussen beide is dat de verwaterde WpA laat zien wat de WPA zou zijn als de converteerbare schuld ook echt zou worden geconverteerd.

Hoe hoger de WpA, hoe beter het bedrijf er voorstaat. De WpA van Boeing in de laatste vier kwartalen voor het schrijven van deze handleiding dramatisch gedaald, vooral door de totale ineenstorting van de luchtvaartindustrie. Hoewel de WpA van Boeing in het laatste kwartaal abominabel was, is het goed om te onthouden dat beleggers de prijs van een aandeel bepalen op basis van de toekomstige waarde van de cashflow.

De koers winstverhouding van Boeing

De koers winstverhouding (k/w verhouding) is de waarde van de aandelen van het bedrijf gedeeld door de WpA. Op het moment van schrijven heeft een aandeel Boeing een koers van 239,57 dollar, maar we kunnen de k/w verhouding in dit geval niet berekenen omdat het bedrijf in de voorgaande kwartalen geld heeft verloren (waardoor het getal negatief is).

In het algemeen geldt: hoe hoger de koers winstverhouding, hoe groter de kans is dat de aandelenkoers van de onderneming overgewaardeerd is.

Het dividendrendement van Boeing

Het dividendrendement is een financiële graadmeter die het jaarlijkse uitgekeerde dividend gedeeld door de aandelenkoers weergeeft. Veel beleggers investeren in bedrijven die dividend uitkeren vanwege de mogelijkheid om de opbrengsten opnieuw te investeren. Hoe hoger dit getal, hoe aantrekkelijker het bedrijf is voor beleggers die op die manier willen handelen.

Ook de recente geschiedenis van uitgekeerde dividend kan een bedrijf aantrekkelijker maken voor beleggers die op zoek zijn naar dividend. Echter niet alle bedrijven keren dividend uit, en sommige bedrijven die dat wel doen, doen dat om beleggers aan te trekken in een dalende sector.

Ondanks dat het vroeger wel het geval was, keert Boeing momenteel geen dividend uit. Het lijkt erop dat ze weer dividend gaan uitkeren als het bedrijf zich terugvecht na de ineenstorting als gevolg van de pandemie.

De cashflow van Boeing

Het cashflow overzicht laat zien hoeveel geld er beschikbaar is in de onderneming. Het wordt gegroepeerd in drie categorieën: cashflow uit bedrijfsactiviteiten, uit investeringsactiviteiten en uit financieringsactiviteiten. Van de drie is de cashflow uit bedrijfsactiviteiten - ook wel operationele cashflow genoemd - het belangrijkst, omdat daaruit blijkt hoeveel geld de onderneming genereert uit haar dagelijkse activiteiten.

Een sterke kaspositie wijst op levensvatbaarheid, dus dat is wat je wilt zien in een bedrijf waarin je wilt investeren. Ook activa die snel in contanten kunnen worden omgezet, zoals verhandelbare effecten, wil je graag zien.

Waarom Boeing aandelen kopen?

Boeing is een van de marktleiders in de luchtvaartindustrie, maar een groot deel van de inkomsten komen uit andere bronnen. Enkele jaren geleden bedachten ze dat het goed was om te diversifiëren door naar andere industrieën dan de commerciële vliegtuigbouw te kijken, dus richtten ze zich ook op defensie en veiligheid, een sector die niet al te ver van hun originele activiteiten afstond. 

Helaas trof de pandemie met name de grootste klanten van Boeing, de commerciële luchtvaartmaatschappijen, onevenredig hard. Wegens de pandemie en de "force majeure" clausules werden de commerciële luchtvaartmaatschappijen bevoordeeld in hun contractuele verplichtingen met de vliegtuigfabrikanten.

De pandemie trof de luchtvaartindustrie zo hard dat vele maatschappijen door regeringen gered werden. Één van de belangrijkste voorbeelden was één van de leiders in de commerciële luchtvaartindustrie: Lufthansa AG, de Duitse luchtvaartmaatschappij die gered moest worden door de Duitse regering.

Toch zal luchtvervoer een belangrijke positie blijven houden. Dit zijn enkele redenen om Boeing aandelen te kopen, ondanks de door de pandemie flink verzwakte financiële positie:

 • Een vooraanstaande fabrikant van commerciële vliegtuigen, met een gediversifieerd bedrijf
 • Veelbelovende groeitrends voor de commerciële luchtvaartindustrie als de pandemie eenmaal richting het einde loopt 
 • Nieuw management
 • De bestellingen beginnen weer op te lopen nu de pandemie in intensiteit vermindert

Tip van de expert voor het kopen van Boeing aandelen

Boeing is actief in een cyclische industrie en wordt meestal hard getroffen in perioden van economische krimp. Nu de conjunctuurcyclus over het dieptepunt heen lijkt en de economie weer groeit, zoals we in het eerste kwartaal van dit jaar konden zien, zien cyclische bedrijven zoals Boeing hun kansen schoon om de financiële resultaten te verbeteren.
- Mircea Vasiu
Koop nu Boeing aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Boeing aandelen koopt

Investeren in een onderneming doe je normaal gesproken nadat je goed onderzoek hebt gedaan en dan met name op de volgende punten: volledig inzicht in de activiteiten van de onderneming, goed begrijpen wat je belegging doet, beoordeling door een financiële tussenpersoon, beslissing over het te beleggen kapitaal en het vastleggen van een doelstelling.

1. Begrijp het bedrijf 

Beleggers voelen zich om verschillende redenen tot een bedrijf aangetrokken. Dat kan een gevoel zijn (bijvoorbeeld, je gebruikt de producten of diensten van het bedrijf en vindt ze mooi) of te maken hebben met kernwaarden (bijv. het bedrijf investeert in schone energie). Een bedrijf dat dividend uitkeert, spreekt sommige beleggers aan, terwijl anderen zich meer op groei dan op dividend richten. Warren Buffett's Berkshire Hathaway staat bekend als een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld, maar het keert geen dividend uit.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Zorg ervoor dat je de belangrijkste dingen van beleggen begrijpt. Bij beleggen gaat het niet om het uitsluiten van risico’s (want dat kan niet), maar om het beheersen ervan. Diversificatie is één van de risicobeperkende strategieën.

3. Kies je broker zorgvuldig

De broker is jouw partner in het beleggingsproces. Lage provisies en commissies zijn niet het enige dat telt, en veel beleggers kiezen hun brokers op basis van criteria zoals reputatie of regelgeving. Het handelsplatform van de broker is ook belangrijk omdat een succesvolle diversificatie afhangt van het feit of de broker verschillende investeringen aanbiedt.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Dit is een interessant gegeven om over na te denken omdat het afhangt van welk type belegger jij bent: risicomijdend, risicozoekend, of risiconeutraal. Doorgaans zijn deelnemers aan financiële markten risicomijdend, maar verleidingen liggen altijd op de loer. 

Met een marginrekeningen kan een handelaar aandelen kopen met geld dat je eigenlijk niet hebt. Het kopen met marge brengt wel extra kosten met zich mee (bijvoorbeeld de rente op het geld dat van de broker wordt geleend) en geeft een hoger risico op verlies. Tijdens neerwaartse markten kan je worden gevraagd om margestortingen te doen, want dan is je investering weg en wordt je positie gesloten als je niet meer geld stort.

5. Bepaal een doel voor je investering

Het beleggingsproces begint met planning. Bij de planning moet de belegger het doel van de belegging voor ogen houden. Dingen die je kunt overwegen zijn bijvoorbeeld of de investering bij moet dragen aan diversificatie van je portefeuille, hoe lang je bereid bent om je investering te houden, wat het vereiste rendement is, en wat het maximale risico is dat je bereid bent te nemen. Het volgende gezegde is een wijze levensles voor beleggers: "Als je faalt in plannen, dan plan je om te falen!"

Onze conclusie over het kopen van Boeing aandelen

Boeing is een toonaangevend bedrijf in de sector en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average.

Nu de economie weer aantrekt doen cyclische bedrijven zoals Boeing dat ook. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de VS met meer dan 6%, wat erop wijst dat de economische krimp achter de rug lijkt. Boeing en andere cyclische bedrijven zouden moeten profiteren van de nieuwe expansieve fase in de conjunctuurcyclus.

Hoewel Boeing op dit moment geen dividend uitkeert, heeft het bedrijf wel een dividendgeschiedenis. Je mag aannemen dat de goede gewoonte om dividend uit te keren terug zal keren zodra de pandemie voorbij is.

Als je er klaar voor bent, kun je gemakkelijk met beleggen beginnen door de volgende drie stappen te zetten; het kiezen van een broker, het vinden van het aandeel waarin je wilt beleggen, en het plaatsen van een order.

Als je niet zeker bent over beleggen in het algemeen, kun je meer te weten komen door verschillende van onze handleidingen te lezen voordat je je geld in aandelen investeert.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Nee. Boeing had sterke fundamenten toen de wereld hard door de pandemie getroffen werd. Het bedrijf kreeg een indirecte harde klap van het sluiten van luchtruimen, omdat beleggers hun investering weghaalden, in het bijzonder uit dit soort aandelen. Nu die trend omhoog is ingezet en de wereldeconomie weer aantrekt, is ook de luchtvaartsector klaar om weer te gaan groeien.
 2. Zeer waarschijnlijk wel. Voor 2020 had Boeing een lange geschiedenis met het uitkeren van dividend, maar het is daar mee gestopt vanwege de pandemie. Het heeft namelijk geen zin om dividend uit te keren als de industrie op instorten staat. Zodra de industrie zich echter herstelt, zullen ook de financiële prestaties van Boeing dat doen. Het is dan ook niet meer dan redelijk om aan te nemen dat het plan is om weer een dividenduitkerende onderneming te worden zodra dat haalbaar is.
 3. Het berekenen van de intrinsieke waarde van een onderneming is iets wat alleen de fundamentele analyse doet. Beleggers kijken naar de financiële gegevens van een onderneming en gebruiken verschillende modellen om de toekomstige waarde van de cashflow uit die berekening te halen. Zelfs in een semi-efficiente markt leidt de fundamentele analyse niet tot abnormale rendementen over lange perioden. Maar zoals de markten keer op keer bewezen hebben, zijn ze niet zo efficiënt, dus het vinden van het juiste aandeel vereist een combinatie van zowel technische als fundamentele analyse.
 4. Kopen is beter. Aandelen kopen is erop inzetten dat de koers zal stijgen. In feite neemt de belegger daarmee een langdurig belang in de onderneming. Het mooie is dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat de kans op verlies vrijwel nul is. Daarom zijn veel beleggingsstrategieën van beroemde hedgefondsen long-only strategieën, zodat je niet de risico’s loopt van het shorten van een aandeel. Bij het shorten leent de belegger de aandelen van de broker, maar als de markt groeit, zijn verliezen onbeperkt, wat tot enorme problemen kan leiden. Een recent voorbeeld is GameStop, waarbij hedgefondsen die short verkochten miljarden verloren.
 5. Het klopt dat Boeing nu niet winstgevend is. Maar de aandelen worden nog steeds boven de 200 dollar per stuk verhandeld en dit zegt veel over het vertrouwen dat beleggers hebben in toekomstige winsten. Vergeet niet dat de waarde van de toekomstige cashflow het belangrijkst is bij de waardering van een bedrijf.
 6. Dit is net zo eenvoudig als bij elke andere investering. Lopende orders staan bekend als de juiste instrumenten om effectief risico’s te beheren. Je hoeft alleen maar het minimale niveau in te stellen waarop je uit wilt stappen, en op dat niveau een stop-loss order plaatsen. Als de markt dat niveau bereikt, haalt de broker je automatisch uit een ongemakkelijke positie.