HomeAandelenHoe koop je Ali Baba aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Alibaba (BABA) aandelen in Nederland 2022

Alibaba logo
Alibaba (BABA)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...

Twee decennia geleden werd Alibaba opgericht en inmiddels staat het bekend als de Amazon uit China. Er schuilt echter meer achter Alibaba Group Holding dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze handleiding gaan we dieper in op Alibaba’s activiteiten, hoe het wordt geleid, en wat de toekomstperspectieven zijn.

Het bedrijf is actief in vier segmenten: cloud computing, innovatie-initiatieven, core commerce, en digitale media en entertainment. Het heeft verschillende online platforms, zoals de Taobao marktplaats en het bezorging en diensten platform Ele.me.

In deze handleiding laten we je zien waarom je misschien wel Alibaba aandelen wilt kopen, door verschillende technische analyses en fundamentele factoren in overweging te nemen.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen BABA aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Alibaba moet weten

We beginnen onze analyse met een blik op de bedrijfsgeschiedenis van Alibaba, hoe het bedrijf geld verdient, en hoe de aandelen het historisch gezien hebben gedaan op de aandelenmarkt.

De geschiedenis van Alibaba

In de relatief korte geschiedenis zijn de activiteiten van Alibaba exponentieel gegroeid. Wat begon met eenvoudige online activiteiten is uitgegroeid tot een conglomeraat met belangen in cloud computing en Alibaba Health internetplatforms voor farmaceutische producten en producten voor de gezondheidszorg.

Alibaba werd opgericht door de charismatische Jack Ma, een leraar Engels die zakenmagnaat werd, en vandaag de dag meer dan een kwart miljoen mensen in dienst heeft. Sommige van zijn filialen, zoals Ant Group en Alipay, bedienen meer dan een miljard mensen en bijna tachtig miljoen handelaars, en dat zegt veel over de ware omvang van de Alibaba Group Holding.

Het hoofdkantoor van de onderneming staat in Hangzhou in China.

Wat is de strategie van Alibaba?

Alibaba richt zich op de onlinehandel en heeft zich snel uitgebreid naar regio’s met een enorm potentieel voor samengestelde jaarlijkse groei (In het Engels compounded annual growth rate of CAGR). Door de Chinese demografie en de complexiteit voor westerse bedrijven om zaken te doen in China, is Alibaba nu de Chinese versie van Amazon en is oprichter Jack Ma de Jeff Bezos van China geworden.

Het bedrijf is actief in de internet en direct marketing detailhandel. De groep bezit een gevarieerd spectrum van activiteiten om het risico te spreiden in plaats van afhankelijk te zijn van één enkele activiteit. Alibaba exploiteert bijvoorbeeld het online-reisplatform Fliggy en het platform voor logistieke diensten Cainiao Network. Andere voorbeelden zijn Alibaba Pictures (een platform voor video's en muziek), Koubei (voor restaurants en lokale diensten), en Lingshoutong (een digitaal sourcingplatform).

Cloud computing is een cashcow gebleken voor bedrijven als Amazon, Microsoft en Google. Om te profiteren van hetzelfde groeipotentieel heeft Alibaba een van de krachtigste cloud computing bedrijven ter wereld opgebouwd, met investeringen in grootschalig computergebruik, opslag, databases en elastisch computergebruik.

Hoe verdient Alibaba geld? 

Het grootste deel van Alibaba's omzet komt van de China Retail Marketplaces divisie, waar 46% van de jaarlijkse inkomsten vandaan komt via deze bedrijven: Taobao, Fliggy, Alimama, en Idle Fish. Het bedrijf investeert voortdurend en start ook nieuwe bedrijven zoals Taobao Grocery of Taobao Short Video.

Alibaba Cloud is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de jaarlijkse omzet (en dat groeit steeds verder). Zo'n 20% van de omzet komt uit de China Commerce Retail Others divisie. Deze naam klinkt misschien een beetje vreemd, maar omdat de Alibaba Group Holding zo veel bedrijven omvat, is de categorie "andere" enorm.

Ten slotte dragen de afdelingen Local Consumer Services, Cainiao Logistics Services en International Commerce Retail elk voor 5% bij aan de jaaromzet.

Hoe heeft Alibaba de laatste jaren gepresteerd?

Net als Amazon en andere techbedrijven heeft Alibaba amper te lijden gehad onder de COVID-19 pandemie. De techsector was de eerste sector die de verliezen ten gevolge van de pandemie wist om te zetten, en net als andere bedrijven in die sector wist Alibaba al snel nieuwe hoogtepunten te bereiken.

Het aandeel Alibaba was één van de favorieten van Wall Street en bereikte eind 2020 meer dan 300 dollar. De stijgende trend van de afgelopen vijf jaar ziet er veelbelovend uit, zeker gezien de fikse stijgingen en dalingen in die tijd (wat indicatief is voor bullish markten). 

De fundamentele analyse van Alibaba

Met een fundamentele analyse probeer je de intrinsieke waarde van een onderneming te berekenen door de financiële balans te interpreteren. Drie belangrijke financiële overzichten verschaffen de benodigde informatie: de balans, de winst- en verliesrekening en het cashflow overzicht. 

Laten we eens kijken naar de belangrijkste fundamentele ratio's van Alibaba, namelijk de inkomsten, de winst per aandeel (WpA), de koers-winstverhouding (k/w verhouding), het dividendrendement en de cashflow.

De omzet van Alibaba

De omzet vindt je altijd terug op de eerste regel van de winst en verliesrekening van een onderneming, en het vertegenwoordigt de totale waarde van de goederen en diensten die in een bepaalde periode zijn verkocht.

In de laatste drie maanden van 2020 rapporteerde Alibaba Group Holding een omzet van 33.883 miljoen dollar, een stijging van 37% op jaarbasis. Het bedrijfsresultaat steeg met een solide 24%, wat duidt op groeiende activiteiten en marges, zoals blijkt uit de groei van het netto-inkomen.

De winst per aandeel van Alibaba

De winst per aandeel (WpA) geeft aan hoeveel de onderneming heeft verdiend per uitstaand aandeel, en is te zien op de onderste regel van de winst en verliesrekening: het nettoresultaat, zonder de preferente dividend (als die er is) gedeeld door het gewogen aantal uitstaande aandelen.

Alibaba heeft tot nu toe consequent de WpA verwachtingen overtroffen.

De koers winstverhouding van Alibaba

De koers winstverhouding (k/w verhouding) volgt op de berekening van de WpA. De k/w verhouding kun je berekenen als je de huidige aandelenprijs per aandeel deelt door de WpA. Hoe lager de ratio, hoe aantrekkelijker het bedrijf is.

Op het moment van schrijven is een aandeel van Alibaba 225,31 dollar waard, en (volgens het laatste kwartaalverslag) verdiende het bedrijf 3,41 dollar per aandeel. De k/w komt dus uit op 66,07.

Dit betekent dat beleggers bereid zijn om 66 dollar te betalen voor elke dollar die het bedrijf genereert. Hoewel dit ongelooflijk hoog lijkt, hangt het voor een groot deel af van de toekomstverwachtingen van de beleggers. Als beleggers geloven dat het bedrijf in de toekomst meer inkomsten kan genereren en deze waarde rechtvaardigt, zullen de aandelen populair blijven.

Eén manier om de fundamentele ratio's te beoordelen is ze te vergelijken met vergelijkbare bedrijven in de sector. Dit zal je vertellen of een bedrijf ondergewaardeerd of overgewaardeerd is ten opzichte van de concurrenten.

Het Dividendrendement van Alibaba

Een andere maatstaf waarmee rekening moet worden gehouden bij de waardering van een bedrijf is het dividendrendement. Dit geeft aan hoeveel van de winst het bedrijf deelt met de aandeelhouders. Niet alle bedrijven kiezen er echter voor om dividend uit te keren.

Alibaba keert geen dividend uit. De verhouding tussen dividend en opbrengst kan dan ook niet worden berekend, maar dit betekent niet dat het bedrijf een slechte investering is. Het is een managementbeslissing om het bedrijf op een andere manier te leiden en de waarde voor aandeelhouders te maximaliseren door de winst binnen het bedrijf te houden.

De cashflow van Alibaba

De vrije cashflow is een manier om de liquiditeit van een onderneming te meten. Wees je er wel van bewust dat liquiditeit en solvabiliteit twee verschillende dingen zijn: het eerste geeft aan in hoeverre een onderneming in staat is aan de korte termijn verplichtingen te voldoen, de tweede heeft betrekking op de verplichtingen voor de lange termijn. 

Hoe groter het aantal liquide middelen, hoe beter het natuurlijk is voor een onderneming. Geld dat ongebruikt op de bankrekeningen van de onderneming staat, verhogen namelijk de alternatieve kosten van het niet investeren van dat geld. Daarom zoekt een onderneming naar een evenwicht tussen de hoeveelheid liquide middelen die ze achter de hand houden en hoeveel moet worden geïnvesteerd in verhandelbare effecten op korte termijn en andere financiële activa die snel in liquide middelen kunnen worden omgezet.

Alibaba rapporteerde een sterke kaspositie aan het einde van het laatste kwartaal. De liquide middelen, kasequivalenten en korte termijn beleggingen bedroegen 69.933 dollar en hebben nog steeds een steile stijgende lijn. De vrije cashflow steeg met 23% op jaarbasis.

Waarom Alibaba aandelen kopen?

Alibaba is een techbedrijf dat het tijdens de COVID-19 pandemie heel goed doet. De pandemie lijkt binnenkort voorbij dankzij doeltreffende vaccins, maar de veranderingen in het consumentengedrag en thuiswerken die erbij kwamen kijken lijken permanent.

Zo kondigde Google onlangs aan dat 20% van zijn personeelsbestand permanent vanuit huis kan blijven werken. Ook het consumentengedrag veranderde tijdens de pandemie sterk: het online winkelen nam aanzienlijk toe en veel mensen doen nu veel meer dingen online dan voorheen.

Hier zijn nog enkele redenen waarom je misschien wel Alibaba aandelen wilt kopen:

 • Sterke kaspositie
 • Groeiende mogelijkheden op de online marktplaats
 • Enorme lokale markt (in China)
 • Gediversifieerde bedrijven

Tip van de expert voor het kopen van Alibaba aandelen

Alibaba zal in het consumentengedrag blijven profiteren van post-pandemische veranderingen. Door Alibaba aandelen te kopen op de New York Stock Exchange word je indirect blootgesteld aan de groeiende Chinese economie.
- Emmanuel Ekwomadu
Koop nu Alibaba aandelen!

5 Dingen om te overwegen voor je Alibaba aandelen koopt

Voordat je Alibaba aandelen koopt - of aandelen van een ander bedrijf - is het belangrijk om het bedrijf te begrijpen, enige kennis te hebben over beleggen, voorzichtig te zijn bij het kiezen van een broker, beslissen hoeveel te beleggen en een doel te stellen voor jouw belegging. Daarom kijken we naar al deze verschillende punten.

1. Begrijp het bedrijf 

Zorg er eerst voor dat je de activiteiten van een bedrijf begrijpt. Hoe verdient het bedrijf zijn geld, hoe doet de sector het in het algemeen, en hoe presteert het bedrijf in vergelijking met zijn sectorgenoten?

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Beleggen is meer dan blindelings aandelen van een bedrijf kopen en afwachten. Succesvol beleggen vereist een analyse van de intrinsieke waarde van de onderneming, volgens de eerder besproken grondbeginselen. Investeerders trekken de toekomstige waarde van de cashflow van het bedrijf af van het vereiste rendementspercentage om te weten te komen of het bedrijf ondergewaardeerd of overgewaardeerd is, leer daarom hoe je dit moet doen. 

3. Kies je broker zorgvuldig

Je keuze van broker is een kritieke stap in het investeringsproces. Niet alle brokers hanteren hetzelfde bedrijfsmodel en ook de kosten die ze rekenen kunnen verschillen. Een goede broker is niet altijd degene die de laagste commissies biedt; het kan degene zijn die de beste hulpmiddelen biedt om het investeringsproces zo vlot en goed mogelijk te laten verlopen.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Er zijn verschillende beleggingsstijlen. Sommige beleggers kiezen ervoor om altijd een solide kaspositie aan te houden om te kunnen profiteren van eventuele nieuwe kansen. Sommige beleggers gebruiken een Dollar Cost Averaging (DCA) benadering om de prijzen die ze voor aandelen betalen af te vlakken. Sommige beleggers verdelen beleggingsfondsen graag over veel verschillende aandelenbeleggingen. Zorg ervoor dat je de beleggingsstijl kiest die bij jou past.

5. Bepaal een doel voor je investering

Waarom beleg jij? Dit is een belangrijke vraag voordat je gaat beleggen, en het antwoord bepaalt jouw verwachtingen van het beleggingsproces. Met beleggen kijk je naar de lange termijn, terwijl je bij het verhandelen van aandelen juist naar de korte termijn kijkt en dat is iets om te overwegen. Een andere vraag is hoeveel voor jou te veel is in termen van risico's en rendement. Kies je voor een ‘buy and hold’ strategie of verkoop je zodra je een bepaalde winst behaalt hebt?

Onze conclusie over het kopen van Alibaba aandelen

Alibaba is de eerste naam die in je opkomt als je denkt aan Chinese onlinebedrijven. En aangezien de aandelen op de New York Stock Exchange worden verhandeld, geeft een belegging in dit bedrijf je indirecte blootstelling aan de groeiende Chinese economie.

Wanneer je klaar bent om te investeren, kies je een broker, zoek je Alibaba of een ander aandeel om in te investeren, en plaats je je kooporder bij je zojuist gekozen broker.

Ben je er echter nog niet klaar voor, kijk dan naar onze andere handleidingen die je kunnen helpen het vertrouwen te geven dat je nodig hebt.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Waarschijnlijk niet. In het bedrijfsmodel van Alibaba en de manier waarop het zijn aandeelhouders beloont past geen dividend. Vergeet echter niet dat sommige van 's werelds best geleide bedrijven, zoals Berkshire Hathaway en Amazon, geen dividend uitkeren.
 2. Elke ondernemer ter wereld droomt ervan zijn bedrijf naar de beurs te brengen (en dan vooral naar een van de Amerikaanse beurzen). De Amerikaanse aandelenmarkt is de grootste ter wereld, en biedt wereldwijde ondernemingen toegang tot westers kapitaal. In het geval van Alibaba werkt het twee kanten op: het bedrijf wilde toegang tot Amerikaans kapitaal, en Amerikaanse investeerders wilden blootstelling naar de Chinese economie.
 3. Het hangt af van de tijdsplanning en verwachtingen van de belegger. Een bedrijf dat tegen 66 keer de winst wordt verhandeld, vereist dat een belegger een langetermijnperspectief hanteert in plaats van te speculeren op ups en downs van de aandelenkoers. De beste manier om de k/w verhouding van een bedrijf te beoordelen is niet in absolute termen, maar relatief ten opzichte van sectorgenoten.
 4. Dat weet niemand. Sommige van de door de pandemie veroorzaakte veranderingen in het consumentengedrag zullen tijdelijk zijn, terwijl andere juist permanent zullen zijn.
 5. Dat hangt ervan af. Als je graag wilt beleggen in de Chinese economie, en jouw investeringsplannen zijn voor een langere termijn, dan kan de exacte instapkoers van secundair belang zijn. Maar als je van plan bent om telkens aandelen te kopen als de koers daalt, kan het plaatsen van lopende limietorders om automatisch te kopen op die koersdalingen een goed idee zijn.
 6. De technische analyse verwijst naar het proces van het interpreteren van historische gegevens (d.w.z. grafieken) en het zoeken naar patronen die beredeneerde gissingen over toekomstige prijsbewegingen sturen. Veel beleggers geloven niet in technische analyse omdat algemeen veronderstelt wordt dat de markten in de ontwikkelde wereld efficiënt zijn. Handelaren die technische en fundamentele analyse combineren menen echter dat zij in het voordeel zijn ten opzichte van zuiver fundamentele analisten.