HomeAandelenHoe koop je Sony aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe Sony (SONY) aandelen te kopen in België 2022

Sony logo
Sony (SNE)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Mircea Vasiu Bijgewerkt: May 18, 2022

De Sony Group Corporation, kortweg Sony, is een van de populairste merken ter wereld. Het is een van de legendarische Japanse conglomeraten, die tegenwoordig vooral bekend is van de PlayStation gameconsoles en professionele videocamera’s.

Sony produceert en verkoopt niet alleen elektronische apparatuur en instrumenten, maar produceert, distribueert en verkoopt ook video- en geluidsproducten, tekenfilms, draagbare gameconsoles, randapparatuur, halfgeleiders, en nog veel meer.

Deze handleiding vertelt je alles over Sony aandelen, en beoordeelt aan de van de fundamentals van het bedrijf of dit een interessant aandeel is om te kopen.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen SNE aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Sony moet weten

Voordat we naar de fundamentele analyse gaan, kijken we eerst eens naar de geschiedenis van Sony, de inkomstenbronnen, hoe de aandelenkoers heeft gepresteerd, en welke bedrijfsstrategie het toepast.

De geschiedenis van Sony

Sony werd in 1946 opgericht en heeft wereldwijd meer dan 111.000 mensen in dienst. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, Japan, en het is een van de bekendste bedrijven die actief is in de duurzame consumptiegoederen, met de nadruk op elektronica.

Sony is het bedrijf achter de beroemde Walkman, die in de jaren 90 razendpopulair was bij tieners. Tegenwoordig is het bedrijf actief in diverse sectoren, zoals elektronische apparatuur, muziek en apps voor de mobiele telefoon.

Sony heeft onlangs zijn naam veranderd in Sony Group Corporation, om het wereldwijde karakter beter weer te geven.

Wat is de strategie van Sony?

Sony is een van de toonaangevende bedrijven in de sector van de duurzame consumptiegoederen en is dus onderhevig aan de conjunctuurcyclus. Door het wereldwijde karakter heeft Sony een concurrentievoordeel doordat het op verschillende markten actief is, zodat het profiteert van het feit dat de conjunctuurcyclus zich in verschillende delen van de wereld in verschillende fasen bevindt.

Zo kunnen opkomende markteconomieën zich op het hoogtepunt van de cyclus bevinden, terwijl in de speerpunteconomieën een nieuwe fase van verbeteringen begint. Sony kan zijn strategie aanpassen aan de lokale conjunctuur en tegelijk handelen vanuit een globaal perspectief.

Hoe verdient Sony geld? 

Sony haalt zijn inkomsten uit acht verschillende bronnen: spellen en netwerkdiensten, muziek, beelden, elektronische producten, beeld en zintuigen, financiële diensten, alle overige inkomsten, en corporate and eliminate (een soort van interne transacties).

Van deze segmenten draagt het segment van de spellen en netwerkdiensten het grootste gedeelte bij aan de jaarlijkse inkomsten, en het groeit voortdurend. De pandemie had een positieve invloed op de game-industrie omdat mensen over de hele wereld gedwongen werden meer tijd binnenshuis door te brengen.

De divisies muziek en beelden dragen ongeveer 20% bij aan de totale inkomsten, iets meer dan de divisie financiële diensten. Een snelle blik op de resultatenrekening van de onderneming onthult een evenwichtige portefeuille met verschillende inkomstenstromen, waarbij elk bedrijfsonderdeel meer dan 10% bijdraagt tot de totale inkomsten (met uitzondering van de divisies alle overige inkomsten  en corporate and eliminate).

Hoe heeft Sony de laatste jaren gepresteerd?

Sony is aan verschillende beurzen over de hele wereld genoteerd, waaronder aan de New York Stock Exchange, in de vorm van American Depository Receipts (ADR). Want toegang tot Amerikaans kapitaal is van essentieel belang voor elke mondiale onderneming.

De pandemie heeft nauwelijks effect gehad op de aandelenkoers van Sony, want het aandeel is sterk opgeveerd na de beursmalaise van 2020, met een piek van 120 dollar in februari van dit jaar en daarna nog een piek in april. Het aandeel heeft geprofiteerd van een stijgende trend met een reeks hoge toppen en wat kleine dalen, en beleggers zullen op de trend blijven meeliften tot deze eindigt.

De fundamentele analyse van Sony

Er zijn twee soorten aandelenanalyses: de technische en de fundamentele analyse. Met een technische analyse interpreteer je historische koersgegevens om toekomstige waarden te voorspellen, terwijl je met een fundamentele analyse de onderliggende financiële prestaties van een onderneming interpreteert om de intrinsieke waarde van de aandelen te berekenen.

Als de berekende intrinsieke waarde hoger is dan de huidige marktwaarde, betekent dit dat de aandelen van de onderneming ondergewaardeerd zijn en dat de belegger dus aandelen zal willen kopen en een lange positie wil innemen.

Als de berekende intrinsieke waarde lager is dan de huidige marktwaarde, worden de aandelen van het bedrijf als overgewaardeerd beschouwd, dan kan een belegger aandelen verkopen, of wachten op een daling om meer aandelen te kopen, of zelfs short gaan met CFD’s (als de broker dat toestaat).

We kijken nu verder naar de omzet van Sony, de winst per aandeel (WpA), de koers winstverhouding, het dividendrendement en de cashflow. Deze waarden zijn allemaal onderdeel van onze fundamentele analyse.

De omzet van Sony

De omzet is de totale waarde van de verkoop van goederen en diensten door de onderneming over een bepaalde periode, en staat op de bovenste regel van de resultatenrekening.

Eind april 2021 maakte Sony de volledige resultaten voor het fiscale jaar 2020 bekend. De inkomsten stegen met 9% ten opzichte van het voorgaande jaar, en het nettoresultaat dat aan de aandeelhouders van Sony Group Corporation is toe te rekenen is meer dan verdubbeld.

De winst per aandeel van Sony

De winst per aandeel (WpA of in het Engels Earnings per share: EPS) is een van de belangrijkste maatstaven voor de evaluatie van de intrinsieke waarde van een onderneming. Het wordt berekend in gewone en verwaterde vorm en is een indicator van de financiële prestaties per aandeel.

De gewone WpA trekt de preferente dividenden af van het nettoresultaat (de onderste regel van de resultatenrekening) en dat wordt gedeeld door het gewogen gemiddelde aantal uitstaande aandelen. De uitstaande aandelen zijn het aantal aandelen dat op de markt beschikbaar is voor de handel. Dat aantal kan in de loop van een jaar veranderen afhankelijk van het beleid van het management.

Als het management bijvoorbeeld van mening is dat de marktprijs niet de intrinsieke waarde van de onderneming weerspiegelt, kan het besluiten een deel van de uitstaande aandelen te kopen en daarmee terug te halen. En dat beïnvloedt de WpA omdat er dan minder aandelen beschikbaar zouden zijn voor de aandelenhandel.

De WpA van Sony is de laatste jaren meestal positief geweest.

De koers winstverhouding van Sony

De koers winstverhouding (k/w verhouding) is precies zoals de naam aangeeft, de verhouding tussen de winst van het bedrijf en de koers. Deze wordt berekend door de huidige aandelenprijs te delen door de winst per aandeel.

Op het moment van schrijven staat de koers van het aandeel Sony op 98 dollar. Als we de meest recente WpA van 2,88 dollar gebruiken, staat de k/w op 34,02. Dit betekent dat beleggers bereid zijn om 34,02 dollar te betalen voor elke dollar winst van het bedrijf.

Hoewel de door ons berekende k/w verhouding voor veel beleggers onredelijk kan lijken, moeten we in gedachten houden dat beleggers naar de toekomst van een bedrijf kijken. De basis voor de waardering van de aandelenprijs van een bedrijf komt van een correcte interpretatie van de huidige waarde en de toekomstige cashflow. Als beleggers geloven dat het bedrijf de winstgevendheid in de toekomst kan verhogen, dan zie je de huidige waarde van de toekomstige cashflow weerspiegeld in de marktprijs.

Het dividendrendement van Sony

Het dividendrendement is een andere nuttige waarde die beleggers gebruiken om te beslissen of het de moeite loont in een bedrijf te investeren. Veel beleggers hebben een voorkeur voor bedrijven die dividend uitkeren, omdat ze deze extra inkomsten vaak in de aankoop van meer aandelen van het bedrijf investeren. Op de lange termijn stijgt het rendement dan ook aanzienlijk.

Niet alle bedrijven kiezen ervoor om hun aandeelhouders een deel van de jaarlijkse winst als dividend uit te keren, maar Sony wel. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van dividendbetalingen.

De meest recente dividenduitkering van Sony bedroeg 0,27 dollar per aandeel en het gemiddelde dividendrendement over de afgelopen vier jaar is 0,53%. Het rendement wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de marktprijs per aandeel, en hoe hoger het rendement, hoe aantrekkelijker het bedrijf is voor beleggers.

De cashflow van Sony

De cashflow toont de liquiditeitspositie van de onderneming.

Het doel is om een evenwicht te vinden tussen de liquide middelen die nodig zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering en de liquide middelen die moeten worden geïnvesteerd voor de korte en lange termijn. Het is niet altijd lucratief om al het geld op een bankrekening  te hebben staan, dus veel grote ondernemingen kiezen ervoor een deel van het contante geld te beleggen in verhandelbare korte termijn effecten die liquide genoeg zijn om als kasequivalenten te worden beschouwd.

Sony heeft een sterke kaspositie, waarbij de vrije cashflow voor de geconsolideerde activiteiten (zonder de sector financiële diensten) van 399,8 miljard yen in 2019 steeg naar 541 miljard yen in het boekjaar 2020.

Waarom Sony aandelen kopen?

Een aantal van de fundamentele financiële cijfers lijken te laten zien dat de aandelenkoers van Sony hoog ligt, toch zijn er een aantal redenen waarom je wilt overwegen om Sony aandelen te kopen:

 • Het is een wereldwijd bedrijf en een vertrouwd merk
 • De gaming industrie verwacht sterke samengestelde jaarlijkse groeipercentages (CAGR) voor de komende jaren
 • Je krijgt blootstelling aan de Japanse bedrijfswereld
 • Wereldwijde diversificatie profiteert van fluctuaties in conjunctuurcycli

Tip van de expert voor het kopen van Sony aandelen

De COVID-19 pandemie bracht in alle delen van de wereld tegelijk een economische recessie teweeg, maar Sony deed het dankzij de gaming divisie erg goed. Dit is de divisie om in het oog te houden terwijl economieën langzaam uit het slop komen.
- Mircea Vasiu
Koop vandaag nog Sony aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Sony aandelen koopt

Voordat je gaat beleggen in aandelen van een onderneming moet je goed onderzoek doen naar het bedrijf. Overweeg dus deze vijf zaken voordat je in Sony aandelen investeert.

1. Begrijp het bedrijf 

Een grondig inzicht in de activiteiten van het bedrijf is bijna verplicht. Zoek naar trends voor de lange en korte termijn in de sectoren waaruit de onderneming de meeste inkomsten haalt. Bij Sony zijn die trends talrijk en gevarieerd.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Beleggen doe je door financiële middelen te gebruiken om een portefeuille van verschillende activa samen te stellen. Portefeuillebeheer is niet makkelijk, en risico's bestaan altijd. Sommige risico's kunnen worden verminderd door een goeie spreiding van type beleggingen in een portefeuille. Andere risico's kunnen worden beheerd door gebruik te maken van verschillende ordertypes, zoals stoporders die een verlies kunnen beperken of een winst vastzetten.

3. Kies je broker zorgvuldig

Een kritische stap in het investeringsproces is het kiezen van de juiste broker. Verschillende dingen moeten worden overwogen, zoals regulering, commissies en kosten, markten om te handelen, het handelsplatform, en beschikbare research. De beste broker is misschien niet degene met de laagste prijzen omdat ook andere factoren meewegen in de beslissing voor een broker. Beschouw de broker min of meer als je handelspartner tijdens je reis door de wereld van het beleggen.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

De eerste stap in het investeringstraject is het financieren van je effectenrekening. Doe dit echter alleen met geld dat je de komende tijd niet nodig zult hebben. Nadat je je rekening hebt gefinancierd, moet je beslissen hoe je de fondsen verdeelt over verschillende activa en markten om het risico zoveel mogelijk te spreiden. Sommige handelaren investeren een vast percentage van hun totale rekening in elk aandeel, sommige handelaren kiezen ervoor te blijven investeren in aandelen die omhoog gaan, en anderen gebruiken Dollar Cost Averaging. Als vuistregel geldt: investeer geen geld dat je je niet kunt veroorloven te verliezen, want er zijn en blijven altijd risico’s aan verbonden. 

5. Bepaal een doel voor je investering

Een goed doel houdt rekening met zowel de duur van een belegging als de financiële prestaties. Sommige beleggers doen het voor de regelmatige dividenduitkeringen en omdat ze in het bedrijf geloven. Sommige beleggers zijn juist uitsluitend gedreven door financiële prestaties. Andere beleggers willen juist een deel van een bedrijf bezitten dat gewoon zijn waarde behoud zodat het als een soort van waardeopslag tegen inflatie werkt.

Onze conclusie over het kopen van Sony aandelen

Sony is wereldwijd een grote naam met diverse activiteiten in groeiende sectoren. Door aandelen van Sony te bezitten, krijgen beleggers toegang tot een wereldwijde onderneming die niet afhankelijk is van één enkele markt.

Als je klaar bent om te beleggen: zoek je de juiste broker, financier je je rekening en plaats je transacties.

Ben je er echter nog niet klaar voor? Lees dan onze andere handleidingen en bestudeer fundamentele en technische analyses om de geschatte waarde van Sony aandelen te vinden.

Alternatieve aandelen

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Hoewel een k/w verhouding van 34,02 hoog lijkt, groeien de koersen van sommige bedrijven met nog hogere verhoudingen. Als belegger vergelijk je de k/w van Sony met de concurrenten en met het gemiddelde in de sector. De k/w verhouding is ook slechts één van de vele fundamentele waarden.
 2. Elk bedrijf kan failliet gaan, en hoewel Sony niet in groter gevaar verkeert dan vrijwel elk ander bedrijf, kan het nooit kwaad om je beleggingen te diversifiëren over verschillende aandelen in verschillende sectoren.
 3. Diversificatie kan een portefeuille niet beschermen tegen grote wereldwijde evenementen zoals de COVID-19 pandemie, die alle markten tegelijk deed dalen. Overweeg te beleggen in activa die niet aan elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld in grondstoffen zoals goud.
 4. De technische analyse maakt gebruik van historische prijsgegevens om toekomstige marktbewegingen te voorspellen, en is meer geschikt voor kortetermijnhandel dan voor het beleggen op de langere termijn. Sommige beleggers gebruiken de technische analyse om patronen in een stijgende markt te herkennen en om nieuwe aankopen daarmee te timen. De fundamentele analyse is echter de voorkeursmethode voor het beleggen op de aandelenmarkt.
 5. De cashcow van Sony's activiteiten is de gaming divisie. Door de beperkingen als gevolg van de COVID-19 pandemie brachten mensen meer tijd in huis door, waardoor de Sony aandelen net als de rest van de techsector eerst daalden, maar daarna een sterke opleving kenden:
 6. Zeer waarschijnlijk. Sony heeft een lange geschiedenis met het uitkeren van dividend die teruggaat tot de jaren 1980, en het bedrijf stopte daar niet mee tijdens de pandemie. Het is aannemelijk dat het management het vertrouwen van de aandeelhouders zal belonen door door te gaan met het uitkeren van dividend.