HomeAandelenHoe koop je Uber aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Uber (UBER) aandelen in Nederland 2022

Uber logo
Uber (UBER)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Tony Loton

Uber Technologies, kortweg Uber, is een Amerikaanse onderneming die op alle continenten actief is. Het verbindt consumenten met onafhankelijke aanbieders van ritten, en met restaurants, supermarkten en andere winkels via de mobiliteitsdivisie en bezorgdivisie. In deze handleiding gaan we in op hoe je Uber aandelen kunt kopen en wat de meest relevante financiële informatie is om in overweging te nemen.

Uber is in de jaren voorafgaand aan de beursgang in de Verenigde Staten in een razendsnel tempo gegroeid. Op het moment van schrijven registreren ze dagelijks meer dan zestien miljoen ritten en meer dan negentig miljoen klanten per maand. Ze zijn actief in bijna tienduizend steden in eenenzeventig landen.

In deze handleiding laten we je zien waarom je misschien wel Uber aandelen wilt kopen, door verschillende technische analyses en fundamentele factoren in overweging te nemen.


Hoe je in 5 eenvoudige stappen UBER aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Uber moet weten

We beginnen onze analyse over de activiteiten van Uber met een blik op de geschiedenis en de strategie van het bedrijf, maar ook op hoe het geld verdient en hoe het aandeel de afgelopen jaren heeft gepresteerd.

De geschiedenis van Uber

Uber is een relatief nieuw bedrijf, dat in 2009 werd opgericht en het hoofdkantoor in San Francisco, Californië heeft staan. Het werd opgericht door Garrett Camp en Travis Kalanick onder de naam Ubercab en het groeide al snel uit tot een van de beroemdste Amerikaanse eenhoorns (eenhoorns zijn particuliere startups met een waardering van meer dan een miljard dollar).

De diensten werden uitgebreid van het bemiddelen in personenvervoer tot levering van voedsel en pakketten, andere koeriersdiensten, vrachtvervoer, en zelfs scooterverhuur via een partnerschap met Lime. Het bedrijf verdeeld zijn activiteiten onder in vier divisies: mobiliteit, bezorging, vrachtvervoer, en geavanceerde technologieën.

Wat is de strategie van Uber?

Uber is een technologiebedrijf dat vraag met aanbod verbindt. De eigen platforms verbinden consumenten met allerlei soorten bestuurders, zoals taxi's, minibusjes en scooters.

Hoewel Uber vooral bekend staat om de activiteiten op het gebied van personenvervoer, breidde het bedrijf zich al snel uit naar andere gebieden, zoals financiële partnerschappen en voertuigoplossingen. Het segment bezorging kreeg onlangs veel aandacht omdat online voedselleveringen exponentieel toenamen toen de pandemie eetgelegenheden hard trof.

Hoe verdient Uber geld? 

Op 5 mei 2021 rapporteerde Uber de financiële hoogtepunten voor het eerste kwartaal van het jaar. Het bruto bedrag van de boekingen bereikte een recordhoogte van 19,5 miljard dollar, op jaarbasis een stijging van meer dan 24% ten opzichte van het afgelopen jaar.

In het jaar van de pandemie waarin mensen door reisbeperkingen gedwongen werden meer tijd thuis door te brengen, werd het bedrijfsmodel van Uber sterk beïnvloed. De divisie mobiliteit daalde in 2020 met 38%, maar het bedrijf compenseerde dat met een groei met tweecijferige in de vrachtdivisie en zelfs een driecijferige groei in de bezorgdivisie.

Uber verdient geld met het aanbieden van ritten, carpoolen, maaltijdbezorging, vrachtvervoer, elektrische fietsen en scooters. Meer recentelijk breidde het de diensten uit naar stedelijke luchtvaart en investeerde het flink in zelfrijdende auto's.

Hoe heeft Uber de laatste jaren gepresteerd?

De aandelenkoers van Uber heeft al een behoorlijk hobbelige rit achter de rug sinds het op 9 mei 2019 naar de beurs ging. Het bedrijf overleefde al een pandemie en de grootschalige aandelenverkoop die de internationale financiële markten daarna trof, maar zoals de meeste techbedrijven sloegen ze sterk terug. 

De koers van het aandeel bereikte 60 dollar, maar vanaf dat moment ondervond het flinke weerstand, met een triple top patroon. Dit is onderdeel van de technische analyse voor Uber aandelen.

De fundamentele analyse van Uber

Om te beginnen is er een verschil tussen handelen en investeren.

Handelaren gebruiken vooral de technische analyse voor de korte termijn, terwijl beleggers vooral de fundamentele analyse gebruiken om de vooruitzichten van bedrijven op langere termijn in kaart te brengen.

De fundamentele analyse is gebaseerd op de interpretatie van de jaarrekeningen van een onderneming, zoals de resultatenrekening, de balans en het cashflow overzicht. Op basis van de informatie in de jaarrekeningen berekenen beleggers verschillende financiële waarden en voeren ze ingewikkelde berekeningen uit om tot een intrinsieke waarde, ofwel echte waarde van een onderneming te komen. Door het resultaat te vergelijken met de werkelijke marktprijs, komen de beleggers tot de conclusie dat de aandelen overgewaardeerd, ondergewaardeerd, of juist correct gewaardeerd zijn.

In de volgende secties bekijken we Uber's omzet, koers winstverhouding (k/w verhouding), dividendrendement, winst per aandeel (WpA), en cashflow.

De omzet van Uber

Het bedrijfsmodel van Uber is hard getroffen door de pandemie. Met name de mobiliteitsdivisie zag sterke dalingen als gevolg van de lockdowns en de beperkte mobiliteit in de meeste delen van de wereld. Er wordt echter verwacht dat die omzet in de komende kwartalen zal aantrekken naarmate de beperkingen steeds meer worden opgeheven en de vaccinatiecampagnes tegen de verspreiding van COVID-19 doeltreffend blijken te zijn.

De omzet staat op de bovenste regel van de resultatenrekening en geeft de totale waarde weer van de goederen en diensten die door de onderneming in een bepaalde periode zijn verkocht of geleverd. Het is een van de belangrijkste financiële maatstaven, en hoe hoger dat cijfer is, hoe beter voor het bedrijf en de investeerders.

In de eerste drie maanden van 2021 daalde de omzet van Uber nog met 11%, voornamelijk als gevolg van een kostenpost van 600 miljoen dollar die nodig was voor de afwikkeling van enkele rechtszaken in het Verenigd Koninkrijk. In diezelfde periode groeiden de bezorgdivisie en vrachtdivisie met respectievelijk 230% en 51% in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

De winst per aandeel van Uber

De winst per aandeel (WpA of in het Engels Earnings per Share: EPS) is een andere belangrijke financiële waarde die aangeeft hoeveel de onderneming per aandeel heeft verdiend. De ratio wordt afgeleid van het netto-inkomen, ofwel de onderste regel van de resultatenrekening.

Van het netto-inkomen trekken de beleggers de eventuele preferente dividend af. Het resultaat wordt vervolgens gedeeld door het gewogen gemiddelde aantal uitstaande aandelen gedurende de berekende periode. Als er geen veranderingen zijn in het aantal uitstaande aandelen tijdens die periode, wordt hetzelfde getal gebruikt als in de vorige periode. Zo wordt de gewone WpA berekend. De verwaterde WpA is echter net zo belangrijk.

Het verwaterde cijfer geeft namelijk de winst per aandeel weer indien de converteerbare schuld (als die er is) ook echt zou worden geconverteerd. De verwaterde WpA is dus doorgaans een lager getal dan de gewone WpA.

Uber heeft zijn aandeelhouders verrast met een winst per aandeel die beter was dan verwacht, zeker in het laatste gerapporteerde kwartaal. De goeie resultaten tonen aan hoe het bedrijf teruggekomen is met behulp van de verbeterde economie, en het weerspiegelt de geleidelijke opheffing van de restricties vanwege de pandemie.

Toch rapporteerde Uber in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 108 miljoen dollar en een aangepaste "Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen" (EBITDA, naar de Engelse benaming) van 359 miljoen dollar. Ondanks het verlies waren beleggers aangenaam verrast door de stijging van de winst per aandeel en de dalende EBITDA.

De koers winstverhouding van Uber

Op het moment van schrijven wordt Uber verhandeld tegen 47,31 dollar per aandeel. Omdat het bedrijf in het vorige kwartaal (en de kwartalen daarvoor) geld verloor, kan je geen koers winst groeiverhouding berekenen omdat het getal negatief zou zijn. Een koers winst groeiverhouding heeft simpel gezegd geen zin voor een niet-winstgevend bedrijf.

Het dividendrendement van Uber

Uber keert geen dividend uit. In de relatief korte geschiedenis heeft het bedrijf moeite gehad om winstgevend te worden, dus dat is het eerste doel. Afhankelijk van de strategie van het management kan Uber op termijn eventueel dividend gaan uitkeren, maar dat komt dan pas na enkele jaren van constante winst. Het dividendrendement is niet relevant voor een bedrijf dat geen dividend uitkeert.

De cashflow van Uber

De cashflow positie van Uber verslechterde in het afgelopen kwartaal, maar is nog steeds solide. De liquide middelen daalden in de laatste drie maanden van 5,64 miljard dollar naar 4,83 miljard dollar. Ook de kortetermijnbeleggingen en de aan restricties onderhevige geldmiddelen en kasequivalenten daalden.

Een sterke cashflow wijst op een liquide onderneming die in staat is de kortetermijnschuld af te lossen. Dus is de kaspositie van Uber sterk en zijn de vooruitzichten veelbelovend, zeker gezien de herstellende economieën in deze fase van de COVID-19 pandemie.

Waarom Uber aandelen kopen?

De mobiliteitsdivisie van Uber werd hard getroffen door de pandemie, maar er wordt een sterke comeback verwacht. Het bedrijf heeft uitstekend werk geleverd door de inkomsten in evenwicht te brengen met de uitbreiding van de bezorgdivisie. Het groeipotentieel van die divisie zal waarschijnlijk het groeitempo van de andere twee divisies overtreffen.

Meer dan zevenhonderdduizend ondernemingen zijn actief op het bezorgplatform, met nieuwe namen als COFFEE.KAN uit Japan of Grupo Hunan uit Mexico. Ook non-food zaken breiden de bezorgdivisie uit en geven deze een groot potentieel voor de toekomst.

Hier volgt een overzicht van de redenen om Uber aandelen te kopen:

 • Het is een wereldmerk met een wereldwijde reputatie
 • Flink groeipotentieel voor de bezorgdivisie
 • Sterke comeback verwacht van de mobiliteitsdivisie

Tip van de expert voor het kopen van Uber aandelen

Hoewel de prijs van het Uber aandeel op het moment van schrijven een triple top patroon op het niveau van 60 dollar laat zien, zijn technische handelaren goed op de hoogte van het gezegde dat "triple tops zelden standhouden". In dit soort gevallen is het meestal goed om te kopen als de prijs de weg omhoog weer gevonden heeft.
- Tony Loton
Koop nu Uber aandelen!

5 dingen om te overwegen voor je Uber aandelen koopt

Voordat je in Uber aandelen belegt, is het belangrijk om in ieder geval de volgende zaken te overwegen.

1. Begrijp het bedrijf 

Uber heeft een revolutie teweeggebracht in de vervoerssector in de steden en concurreert gevestigde bedrijven (zoals taxibedrijven van de oude stempel) steeds verder uit de markt. Daarvoor heeft het in veel steden en landen beperkingen en verboden van de lokale autoriteiten moeten doorstaan, maar toch heeft het die op een of andere manier overleefd en gaat het goed.

Er zijn hogere groeipercentages nodig om de weg naar winstgevendheid te vinden, maar wanneer bedrijven naar de beurs gaan om kapitaal op te halen voor expansie dan verwachten beleggers dat dit gaat gebeuren. Zelfs als een onderneming op dit moment geld verliest, kan deze sneller dan verwacht winstgevend worden en de verwachtingen van de investeerders zelfs overtreffen.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Een beleggingsachtergrond helpt bij het kopen van aandelen. Echter niet alle handelaren hebben deze achtergrond, dus is opleiding belangrijk. De basisbeginselen van beleggen zijn risicobeheer, geldbeheer, diversificatiestrategieën en inzicht in hoe orders worden uitgevoerd.

3. Kies je broker zorgvuldig

De broker is de tussenpersoon in het beleggingsproces en verbindt kopers en verkopers van aandelen. De broker streeft ernaar de kopers en verkopers bij elkaar te brengen door een zo goed mogelijke deal aan te bieden en de belangen van de handelaar eerlijk te vertegenwoordigen. Een goede broker is gereguleerd, biedt gescheiden rekeningen aan, staat er goed op wat betreft klantenservice, en rekent eerlijke vergoedingen en commissies.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

De markt is vol verleidingen. Op elk moment kan een handelaar in de verleiding komen om al zijn geld te investeren op een aandeel of economische ontwikkeling, maar goed beleggen vereist een strategie voor de lange termijn. Daarom hebben beleggers discipline nodig, en de beste manier daarvoor is een plan hebben en die goed uit te voeren. Sommige beleggers houden een deel van hun rekening in geldmiddelen, om te kunnen investeren in eventuele buitenkansjes. Sommige beleggers verdelen hun belegging, en investeren een gelijk bedrag in elk aandeel.

5. Bepaal een doel voor je investering

Beleggers hebben verschillende redenen om geld te investeren. Één van de meest voorkomende redenen is het opbouwen van een pensioenfonds. Een andere reden is dat beleggers willen dat hun geld niet stilstaat op een renteloze bankrekening, maar in plaats daarvan zelf geld verdient. Wat jouw reden voor beleggen ook is, het is een gezonde gewoonte om een doel hebben voor een belegging.

Onze conclusie over het kopen van Uber aandelen

Hoewel Uber nog geen winst heeft gemaakt, lijkt dat wel snel te gaan gebeuren. De driecijferige stijging van de bezorgdivisie wijst op een veelbelovende toekomst. Daarnaast heeft Uber een gezonde cashflow, en lijkt een verdere groei van activiteiten tot winsten te gaan leiden.

De belegger die op basis van de huidige cashflow Uber aandelen wil kopen, kan direct bij de gewenste broker een handelsrekening openen en deze vervolgens financieren. Daarna ben je klaar om te beginnen en een order te plaatsen. 

Voor de belegger die nog aarzelt - en daar is niets mis mee - hebben wij allerlei andere handleidingen die jou helpen zekerder te zijn over beleggen. Je bent nooit te oud om te leren en dat is ontzettend belangrijk wanneer er geld op het spel staat.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Voordat de COVID-19 pandemie toesloeg was Uber op weg naar winst. In 2019 was de beursgang één van de hoogtepunten van het jaar en één van de beursgangen waar het meest naar uitgekeken werd. De pandemie veroorzaakte echter zware verliezen in de mobiliteitsdivisie als gevolg van mobiliteitsrestricties die vrijwel over de hele wereld gezien werden. Maar wat Uber verloor in die divisie, won het juist in de bezorgdivisie. Om winst te kunnen maken, moet Uber in staat zijn de groeipercentages in de bezorgdivisie vast te houden, de groei in de mobiliteitsdivisie te herstellen en nieuwe markten aan te boren. In sommige delen van de wereld wordt Uber daarbij geconfronteerd met flinke uitdagingen qua wetgeving, wat een impact kan hebben op het resultaat.
 2. Op het moment van schrijven zijn beleggers bereid om meer dan 47 dollar per aandeel te betalen voor een bedrijf dat nog geen winst maakt, maar wel een sterk groeipotentieel heeft voor de toekomst. De waarde van de toekomstige cashflow wijst op een intrinsieke waarde die groter is dan de koers van het Uber aandeel, dus lijkt winst in de toekomst slechts een kwestie van tijd.
 3. Het Uber aandeel kwam in drie pogingen nog niet boven de 60 dollar uit. In de technische analyse wordt zo'n plateau weerstand genoemd. Ook wordt er gezegd dat er een triple top wordt gevormd wanneer de prijs er tot drie keer toe niet in slaagt om door het weerstandsniveau te breken. Zolang Uber echter de schommelingen blijft houden die typisch zijn voor bullish markten, zullen beleggers proberen om tijdens de dalen te kopen.
 4. Eén manier om je investering te beschermen is met diversificatie, koop naast Uber verschillende andere aandelen. De meer ervaren belegger kan dit doen door bescherming te kopen en het risico af te dekken met een zogenaamde putoptie, maar dit gaat al een stapje verder in het proces van beleggen.
 5. Ja. Uber aandelen zijn liquide genoeg dat investeerders zelden (of nooit) problemen hebben gehad om ze te verkopen. Je kunt ook je broker het werk laten doen door een limietorder in te stellen om je investering te verkopen als je je doelstelling bereikt hebt.
 6. Uber staat genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het aandelensymbool UBER en is onderdeel van de Nasdaq100 index, een tech index die de grootste tech bedrijven in de Verenigde Staten volgt.