HomeAandelenHoe koop je Apple aandelen in 2021
Begin met handelen met eToro

Hoe koop je Apple (AAPL) aandelen in Nederland 2022

Apple logo
Apple (AAPL)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...

Apple is misschien wel een van de meest innovatieve bedrijven van het afgelopen decennium. Het bedrijf is uitgegroeid van een producent van telefoons en computers (Mac) tot een gigant met belangen in allerlei zaken, van elektrische auto's tot kunstmatige intelligentie. Apple maakt momenteel meer winst met diensten dan met de verkoop van iPhones, en het bedrijf vergroot zijn  aanwezig in de markt van digitale draagbare apparaten alleen maar verder. 

Met elke productlancering houdt Apple zijn trouwe klanten geboeid met de vraag wat de volgende doorbraken en creatieve upgrades van hun apparaten zullen zijn. Dit heeft Apple tot een van de meest waardevolle aandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt gemaakt. Het is een van de weinige aandelen die groei en waarde bieden, waardoor Warren Buffett het een "familiejuweeltje" noemt.

Deze handleiding vertelt je Apple aandelen kan kopen en waarom je dat misschien wel wilt doen.

Hoe je in 5 eenvoudige stappen AAPL aandelen koopt

 1. 1
  Bezoek eToro via de onderstaande link en meld je aan door jouw gegevens in de vereiste velden in te voeren.
 2. 2
  Geef al jouw persoonlijke gegevens op en vul voor informatieve doeleinden een basisvragenlijst in.
 3. 3
  Klik op ‘Storten’, kies je favoriete betaalmethode en volg de instructies om geld op je account te storten.
 4. 4
  Zoek naar jouw favoriete aandeel en bekijk de belangrijkste statistieken. Zodra je klaar bent om te investeren, klik je op ‘Verhandelen’.
 5. 5
  Voer het bedrag in dat je wilt investeren en stel jouw transactie in om de aandelen te kopen.

Alles wat je over Apple moet weten

Laten we eens wat gedetailleerder kijken naar Apple als bedrijf: de geschiedenis, bedrijfsstrategie, inkomstengeneratie en financiële prestaties voor de afgelopen vijf jaar.

De geschiedenis van Apple

Apple Computers, Inc. werd op 1 april 1976 bedacht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne (verantwoordelijk voor het eerste logo van het bedrijf). Na 12 dagen in de nieuwe onderneming, verkocht Wayne zijn aandelen voor 800 dollar terug aan Jobs en Wozniak.

Het bedrijf werd in januari 1977 officieel opgericht als Apple Computer, Inc. en ging in 1980 naar de beurs. In 1985 ging Wozniak weg bij Apple omdat hij steeds minder interesse had in de dagelijkse gang van zaken. Jobs nam ook ontslag om NeXT op te richten, en nam enkele Apple medewerkers met zich mee.

In de jaren 90 verloor Apple een aanzienlijk marktaandeel aan de goedkopere Intel PC's die op Microsoft Windows draaien. Nadat het management er niet in was geslaagd het financieel in moeilijkheden verkerende bedrijf te rehabiliteren en het product opnieuw vorm te geven, kreeg Jobs opnieuw de leiding en werd hij nadat Apple NeXT had overgenomen in september 1997 de nieuwe CEO.

Apple werd al snel winstgevend na de succesvolle lancering van de iMac en de iPod. Het bedrijf breidde zich uit met de overname van talrijke bedrijven en ging ook steeds meer software ontwikkelen. In 2007 werd het bedrijf omgedoopt tot Apple Inc. om de focus op consumentenelektronica uit te stralen. Apple lanceerde de iPhone serie, dat met afstand als het meeste succesvolle product van het bedrijf wordt gezien.

Wat is de strategie van Apple?

De bedrijfsstrategie van Apple is gebaseerd op een brede productdifferentiatie, verticale integratie en een klantgerichte aanpak. Met een breed productportfolio heeft Apple zijn marktaandeel kunnen uitbreiden, waardoor het allerlei nieuwe niches heeft gecreëerd en nieuwe consumenten heeft kunnen bereiken. Apple is er ook in geslaagd om een ecosysteem rond zijn producten op te bouwen zodat ze goed met elkaar samenwerken.

Door de verticale integratie ontwerpt, ontwikkelt en produceert het bedrijf zijn hardware en software zelf. In 2020 kondigde Apple aan dat het zijn M1 chips zelf zou gaan produceren in plaats van chips van Intel te gebruiken. Dit verlaagt de overhead, maakt het ontwerp flexibeler en vermindert de problemen met toelevering die kunnen ontstaan als een derde partij verantwoordelijk is voor de fabricage.

Op het gebied van klantenrelaties en klantondersteuning staat Apple vooraan en concentreert het zich op het leveren van de beste kwaliteit van dienstverlening aan de klanten. Apple's eigen winkels bieden ondersteunende diensten zoals reparaties. Ze bieden nieuwe klanten ook de mogelijkheid om Apple producten te ervaren voordat ze tot aankoop overgaan. Dit vergroot de merkentrouw van het bedrijf.

Hoe verdient Apple geld? 

In het boekjaar 2020 genereerde Apple een omzet van 274,5 miljard dollar en een netto-inkomen van 57,4 miljard dollar, tegenover een omzet van 260,2 miljard dollar en een netto-inkomen van 55,3 miljard dollar in het boekjaar 2019. Dit is de hoogste omzet die het bedrijf in één jaar heeft gegenereerd, en de indrukwekkende cijfers worden in 2021 doorgezet. Het bedrijf boekte een record kwartaalomzet van 89,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2021, een stijging van 54% als je het op jaarbasis berekent.

De iPhone blijft de belangrijkste cash cow. Het segment was in 2020 goed voor 44,26 procent van de totale omzet van het bedrijf, en in het eerste kwartaal van 2021 is dit aandeel gestegen tot 58,9 procent oftewel een omzet van 66 miljard dollar. Het dienstensegment is het op één na grootste en snelst groeiende segment van de onderneming.

Uitgedrukt in marktomvang is Noord- en Zuid-Amerika de grootste bron van inkomsten van de onderneming. De regio is goed voor 52% van de omzet van het bedrijf. Hoewel de VS nog steeds de dominante markt voor Apple producten is, is Azië aan een inhaalslag bezig als gevolg van een groeiende middenklasse met een voorliefde voor gadgets.

Hoe heeft Apple de laatste jaren gepresteerd?

In de laatste vijf jaar (vanaf mei 2021 gerekend) zijn de Apple aandelen met 461,73% in waarde gestegen. Dit houdt in dat als je in mei 2016 1000 dollar in Apple aandelen had geïnvesteerd, je aandeel nu 5.617,30 dollar waard zou zijn. Tussen oktober en december 2018 beleefde het aandeel een van zijn sterkste dalingen, toen de aandelenkoers met meer dan 30% daalde. In maart 2020 ging het aandeel nog eens steil omlaag toen het 29,4% verloor. Sinds dat laatste dieptepunt is het aandeel echter met maar liefst 153% gestegen, met een all-time high prijs (op het moment van schrijven) van 145,09 dollar.

De koersbewegingen na de winst wijzen er echter op dat beleggers steeds meer twijfelen aan de aanhoudende dominantie van het bedrijf. Analisten vragen zich af of het bedrijf deze recordomzetten en inkomsten vast kan blijven houden.  

Dit komt omdat Apple verwikkeld is in een zakelijke strijd met Facebook en een aantal app ontwikkelaars. Het bedrijf heeft ook te maken met antitrustzaken en de concurrentie op de telefoonmarkt neemt toe.

Deze factoren hebben druk uitgeoefend op de waarde van het Apple aandeel, dat het grootste deel van het jaar zonder grote schommelingen is verhandeld.

De fundamentele analyse van Apple

De fundamentele analyse kun je gebruiken om een aandeel te evalueren zodat je de werkelijke waarde ervan leert kennen en om voorspellingen te doen over de toekomstige prijs ervan. Een fundamenteel analist bekijkt verschillende factoren die de koers van een aandeel kunnen beïnvloeden, zoals de prestaties van de sector als geheel, het overheidsbeleid, het handelsbeleid en handelsbelemmeringen, nieuws en persberichten, de analyse van concurrenten, enzovoorts. Hiermee kan een analist de juiste waardering van het aandeel inschatten en aan de hand daarvan beleggen.

Fundamentele analisten gebruiken bepaalde financiële ratio's om de waarde van een aandeel te analyseren. Deze ratio's omvatten de koers winstverhouding, de omzet, de winst, de winst per aandeel, het dividendrendement en de cashflow, en dat gebeurt op de volgende manier.

De omzet van Apple

De omzet van een onderneming is het totale bedrag dat wordt gegenereerd uit aangeboden diensten of verkochte goederen. Het is het geld dat wordt verdiend met de verkoop van goederen en diensten binnen een bepaalde boekhoudkundige periode. Analisten noemen dit de "bovenste regel" omdat het bovenaan de resultatenrekening staat.

De resultatenrekening is meestal te vinden op de website van het bedrijf in kwestie. Voor het boekjaar 2020 genereerde Apple een omzet van 274,5 miljard dollar (met een netto-inkomen van 57,4 miljard dollar), tegenover een omzet van 260,2 miljard dollar (en een netto-inkomen van 55,3 miljard dollar) voor het fiscale jaar 2019.

Bron: Yahoo Finance

De winst per aandeel van Apple

De winst per aandeel (WpA) wordt door financiële analisten en beleggers gebruikt om de financiële kracht van een onderneming te wegen. Het wordt beschouwd als één van de belangrijkste variabelen bij het bepalen van de waarde van een aandeel. Veel beleggers kijken naar de WpA als maatstaf voor de winstgevendheid van een onderneming. De WpA wordt berekend door de winst van de onderneming te delen door het aantal aandelen in de onderneming dat aan de beurs is genoteerd.

Een hogere WpA betekent dat een bedrijf meer winst heeft gemaakt voor zijn aandeelhouders. Voor 2020 bedroeg de jaarlijkse WpA van Apple 3,28 dollar, een stijging van 10,44% ten opzichte van 2019. De Apple WpA voor het eerste kwartaal van 2021 bedroeg 1,40 dollar, een stijging van 118,75% als je dat op jaarbasis doorrekent.

De koers winstverhouding van Apple

De koers winstverhouding (k/w verhouding) is een andere maatstaf die veel wordt gebruikt door fundamentele analisten en beleggers om de waarde van een aandelenwaardering te bepalen. Het is de verhouding tussen de aandelenprijs van een bedrijf en de WpA. De k/w verhouding geeft beleggers een beter idee van de waarde van het bedrijf, omdat het de verwachtingen van de markt weergeeft en daarmee de prijs die men bereid is te betalen voor toekomstige winsten aanpast.

Over het algemeen wijst een hoge k/w verhouding erop dat de koers van een aandeel hoog is in verhouding tot de winst en dat het bedrijf dus overgewaardeerd kan zijn. Het geeft aan dat beleggers een hogere winstgroei verwachten in de toekomst, dus zijn ze bereid om op dit moment een hogere aandelenprijs te betalen. Omgekeerd kan een lage k/w erop wijzen dat de huidige aandelenprijs laag is in verhouding tot de winst en het bedrijf dus mogelijk ondergewaardeerd is. Groeiaandelen hebben gewoonlijk een hoge k/w omdat beleggers een hoger toekomstig rendement verwachten. Dit in tegenstelling tot waardeaandelen die een lagere k/w verhouding hebben omdat beleggers niet bereid zijn om op dit moment een hoge aandelenprijs te betalen voor toekomstige winsten.

De k/w verhouding van Apple was op 6 mei 2021 28,75, wat redelijk is voor een technologiebedrijf. De kk/w houdt echter geen rekening met de winstgroei van het bedrijf. De koers winst groeiverhouding geeft daarom een nog completer verhaal weer, omdat die de verhouding tussen de k/w en de winstgroei meet.

Het Dividendrendement van Apple

Het dividendrendement is een financiële ratio die de jaarlijkse waarde van het dividend die een onderneming uitkeert meet in verhouding tot de aandelenkoers van hun aandeel. Het dividendrendement is dus de totale jaarlijkse dividenduitkering van het bedrijf, gedeeld door de aandelenkoers. Een bedrijf met een hoog dividendrendement keert een aanzienlijk deel van zijn winst uit in de vorm van dividend.

Als je een waardebelegger bent of je bent op zoek bent naar inkomsten uit dividend, is het dividendrendement een belangrijke maatstaf om in overweging te nemen. Dividendrendementen zijn omgekeerd evenredig met de aandelenkoers. Als de koers van een aandeel stijgt, daalt het dividendrendement en vice versa. Daarom ziet het dividendrendement van aandelen die slecht gaan er vaak ongewoon hoog uit.

De huidige trailing-twelve-months (TTM) dividenduitkering voor Apple bedroeg op 6 mei 2021 0,82 dollar, waardoor het dividendrendement 0,64% is.

De cashflow van Apple

De cashflow verwijst naar de toe- of afname van de hoeveelheid liquide middelen waarover een onderneming beschikt voor haar activiteiten. Het is een samenvatting van de hoeveelheid geldmiddelen die een onderneming binnenkomen en verlaten.

In de financiële wereld wordt de term gebruikt om de hoeveelheid contant geld (valuta) aan te duiden die in een bepaalde periode wordt gegenereerd of verbruikt. Het cashflow overzicht meet hoe goed een onderneming haar positie beheert - hoeveel kasmiddelen het bedrijf genereert om aan schuldverplichtingen te voldoen en bedrijfskosten te financieren.

Het cashflow overzicht is een aanvulling op de balans en de resultatenrekening. Het helpt investeerders te begrijpen hoe de activiteiten van het bedrijf gaan, waar het geld vandaan komt en hoe het wordt uitgegeven. Het kan beleggers helpen om te bepalen of een bedrijf een solide financiële basis heeft. Volgens het laatste winstrapport heeft Apple op het moment van schrijven een vrije cashflow van 90,47 miljard dollar over een periode van twaalf maanden.

Waarom Apple aandelen kopen?

Er zijn maar weinig bedrijven die kunnen tippen aan de financiële prestaties van Apple. Het bedrijf blijft in al zijn bedrijfssegmenten groeien. Apple toont daarmee aan dat een groot bedrijf kan blijven groeien, uitbreiden en in nichemarkten kan stappen. Sinds 2016 hebben de aandelen van Apple een gemiddeld driemaandelijks rendement van 3,5% opgeleverd. Het bedrijf is ook klaar om te profiteren van de 5G revolutie.

Hier zijn enkele redenen om Apple aandelen te kopen:

 • Apple is het meest waardevolle bedrijf ter wereld
 • Het is een vertrouwd merk met een uitgebreide productportefeuille
 • Het is de marktleider in innovatie en digitale producten
 • Het heeft consequent de dividenduitkeringen verhoogd
 • Het heeft ongeveer 195 miljard dollar aan kasreserves

Tip van de expert voor het kopen van Apple aandelen

Apple is een aandeel dat je koopt om het in bezit te houden in plaats van het actief te verhandelen. Het doel is om op momenten van dieptepunten te kopen en je portefeuille zo langzaam te vergroten. Maar pas op want er liggen problemen in het verschiet - een wereldwijd tekort aan chips, recente schermutselingen met Facebook en app ontwikkelaars, en verschillende mededingingszaken maken dat sommige beleggers koudwatervrees lijken te hebben.
- Mircea Vasiu
Koop nu Apple aandelen!

5 Dingen om te overwegen voor je Apple aandelen koopt

Voordat je beslist om in Apple te investeren, zijn er bepaalde factoren die je moet overwegen. Hoe belangrijk die factoren zijn, verschilt per belegger, afhankelijk van kennis van beleggen, tijd en kapitaal. In dit gedeelte worden vijf dingen beschreven die je moet overwegen voordat je Apple aandelen koopt

1. Begrijp het bedrijf 

De legendarische beleggers Warren Buffett en Peter Lynch staan erom bekend dat ze beleggers vertellen dat je moet kopen waar je wat van weet. Buffett stelt voor om te investeren in bedrijven die je voldoende begrijpt en kunnen uitleggen hoe ze hun geld verdienen (d.w.z. het bedrijfsmodel van het bedrijf). Hij adviseert beleggers om een soort van kennisbank op te bouwen en te beleggen in aandelen die daarbinnen vallen. Je hebt meer kans om weloverwogen beslissingen te nemen als je belegt in een bedrijf dat je kent.

Kopen in wat je kent is een belangrijke tip, maar wat betreft praktisch beleggingsadvies is vertrouwdheid niet genoeg. Je moet de balans van het bedrijf en de algemene financiële richting bestuderen om het bedrijf juist te waarderen.

2. Begrijp de grondbeginselen van beleggen

Het beleggingslandschap kan heel erg dynamisch en vluchtig zijn. Wie de tijd neemt om de basisprincipes te begrijpen, plukt daar zeker op de lange termijn profijt van. Het begrijpen van de basisprincipes van beleggen is vergelijkbaar met het leren van een nieuwe taal. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, begrijp je beter hoe je je geld kan beleggen en risico's kan beheren.

Risicobeheer, portefeuillediversificatie, fundamentele analyse, het gebruik van grafieken en technische instrumenten, en kennis van de belangrijke evaluatiemethodes helpen je een heel eind op weg met beleggen.

3. Kies je broker zorgvuldig

Wanneer het aankomt op het kiezen van een broker, is er geen eenduidig advies mogelijk, aangezien de keuze voor een broker van vele factoren zal afhangen. Toch zijn er wat algemene dingen die je zou moeten overwegen als je een keuze wilt maken. Bijvoorbeeld het betalingsgemak, veiligheid, toegang tot de beurs, commissies, gebruikerservaring, en het ondersteuningsnetwerk dat ze aanbieden. Sommige brokers vereisen een minimum storting voordat je een rekening bij hen kunt openen, terwijl anderen dat niet doen. Sommige hebben een hogere bid-ask spread dan andere, terwijl sommige geen opties of margehandel aanbieden. Het is belangrijk dat je eerst weet wat je doelen zijn en jouw stijl van investeren is, voordat je een goeie broker kiest.

4. Bepaal hoeveel je wilt beleggen

Het bedrag dat je in je belegging wilt stoppen hangt af van jouw doel, beschikbare kapitaal, risicobereidheid en hoe lang je de aandelen in bezit wilt houden. De gouden regel is; investeer nooit wat je niet kunt veroorloven te verliezen.

Het is veel beter om beleggen te zien als een vorm van sparen in plaats van een onderneming die jou in je levensonderhoud voorziet. De meeste financiële planners raden aan om tussen 10% en 15% van je jaarlijkse inkomen te investeren in langetermijnbeleggingen, zoals bijvoorbeeld een pensioenfonds.

5. Bepaal een doel voor je investering

Het is altijd goed om voor je verschillende beleggingen een doel te bepalen. Dat helpt je namelijk om gemotiveerd te blijven. Misschien wil je wel investeren voor je pensioen of het collegegeld van je kind. Wat het ook is, het hebben van een doel voor jouw investering herinnert je eraan waarom je geld in een aandeel steekt en het helpt je geduldig te blijven.

Zorg ook dat je een strategie hebt om jouw doel te bereiken. De strategie bepaalt wanneer je een aandeel koopt en wanneer je deze verkoopt.

Onze conclusie over het kopen van Apple aandelen

Samengevat lijkt het erop dat Apple een leidende rol blijft spelen op de markten voor mobiele telefoons en draagbare technologie. Het bedrijf staat ook in de voorhoede als het gaat om de invoering van 5G technologie. Omdat het innovatief blijft en nieuwe nichemarkten blijft creëren, zal Apple zijn leidende positie onder techbedrijven waarschijnlijk wel behouden. 

Om nu in Apple aandelen te beleggen, hoef je je alleen maar aan te melden voor een effectenrekening van een broker, je rekening financieren, Apple te selecteren uit de gecategoriseerde lijst van aandelen, en een order te plaatsen om het aandeel te kopen.

Als je denkt dat je nog niet klaar bent om nu te investeren, kun je het bedrijf verder bestuderen en onze andere handleidingen lezen om meer te leren over investeren in de aandelenmarkt.

Alternatieve aandelen

Veel gestelde vragen

 1. Apple aandelen kunnen worden gekocht via elke broker die toegang heeft tot de Nasdaq beurs. Apple heeft geen programma voor de directe aankoop van aandelen (DSPP), dus je kunt aandelen niet rechtstreeks van het bedrijf kopen.
 2. Apple kan een goed aandeel zijn om te kopen omdat het een consequent stijgende dividend uitkeert. Het bedrijf heeft ook een brede productportefeuille en past verticale integratie toe om de bedrijfskosten te verlagen (en meer winst te maken).
 3. Apple heeft een elektrisch autoproject met de codenaam "Titan", dat al sinds 2014 loopt. Met zijn geavanceerde softwarekennis is het bedrijf ongetwijfeld in een goeie positie om de markt van zelfrijdende taxi's te exploiteren die binnenkort waarschijnlijk zal ontstaan.
 4. Ja. Apple keert sinds 2012 dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf verhoogt de dividenduitkeringen elk jaar.
 5. Nee, je kunt niet rechtstreeks Apple aandelen kopen. Apple heeft geen DSPP programma waarmee je direct aandelen kunt kopen.
 6. De aandelen van Apple hebben in de afgelopen vijf jaar een rendement van 461,73% behaald. Als je vijf jaar geleden 1000 dollar in Apple geïnvesteerd had, was dat nu 5617,30 dollar waard zijn. Met andere woorden een beleggingswinst van 4.617,30 dollar.