Evergrande laat 70% van de toonaangevende Chinese vastgoedaandelen stijgen nadat Country Garden een faillissement heeft voorkomen
De aandelen van de Chinese projectontwikkelaar Evergrande stegen woensdag maar liefst 82%, wat leidt tot winst op de Hang Seng Index .
Het aandeel heeft sindsdien zijn winst verminderd, maar stond nog steeds ongeveer 70% hoger.
De vastgoedsector was de grootste stijger op de HSI, maar de algehele index bevond zich nog steeds in negatief terrein, onder invloed van gezondheidszorg- en industriële aandelen.
Andere aandelen, zoals Country Garden Holdings en Logan Group, stegen ook en stegen respectievelijk maar liefst 26% en 28%, terwijl de Hang Seng Mainland Property Index ongeveer 4% steeg.
De winst komt nadat Country Garden er naar verluidt dinsdag in is geslaagd om 22,5 miljoen dollar aan obligatiecouponbetalingen te betalen, waardoor wanbetalingen worden vermeden.
De borgbetalingen moesten oorspronkelijk in augustus worden betaald, maar Country Garden diende de betalingen in uren voordat een uitstelperiode van 30 dagen verstreek.
De Chinese vastgoedsector is wegkwijnend sinds het faillissement van Evergrande in 2021. Vorige week hervatte het aandeel de handel en sloot het bijna 80% lager tijdens de eerste sessie in 17 maanden. De aandelen van Evergrande sloten dinsdag op 35 Hongkong-cent.
Ook andere vastgoedaandelen zijn het afgelopen jaar gedaald als gevolg van besmettingsangst. De aandelen van Country Garden zijn dit jaar tot nu toe met 53% gedaald, terwijl Logan met 18% daalde.
Woensdag publiceerde het Chinese staatsbedrijf Securities Times een commentaar waarin werd opgeroepen tot het zo snel mogelijk opheffen van “beleid dat de aankoop van onroerend goed beperkt in andere steden dan de populairste topsteden”, aldus een vertaling van CNBC.
Het commentaar betoogde dat “in de huidige situatie waarin er grote veranderingen plaatsvinden in de vraag-aanbodverhouding op de vastgoedmarkt, het niet langer gepast is om restrictief beleid te handhaven dat eerder werd geïmplementeerd om speculatie te beteugelen.”
Het concludeerde daarom dat er een “dringende noodzaak” was om de beleidssteun te vergroten om de verkoop te stimuleren, waardoor de vraag vrijkwam die werd onderdrukt door dit rigide huisvestingsbeleid.