Home » News » WERELDMARKTEN – Obligatiecrisis houdt aandelen aan de grond

WERELDMARKTEN – Obligatiecrisis houdt aandelen aan de grond

News Team

De aandelenkoersen daalden woensdag nadat de aanhoudende onrust op de mondiale obligatiemarkten ertoe leidde dat de Amerikaanse obligatierente het hoogste punt in 16 jaar bereikte, wat de waarderingen van aandelen uitdaagde en de eetlust voor risicovolle activa deed afnemen, omdat beleggers wedden dat de rentetarieven aanhoudend hoog zullen blijven.

Europese aandelen daalden maar liefst 0,6% voordat ze weer wat terrein terugkregen, terwijl de indexen in Frankrijk en Duitsland beide verliezen boekten. Deze bewegingen kwamen nadat de Aziatische aandelen naar het laagste niveau in elf maanden waren gezakt.

De pijn zou zich naar Wall Street verspreiden, waar de futures op de S&P 500 met 0,5% daalden.

De piek in de rente op staatsobligaties tilde de dollar naar nieuwe hoogten, waarbij de yen een van de weinige munten was die enige strijd vertoonde te midden van speculaties dat de Japanse autoriteiten achter de schermen zouden kunnen ingrijpen.

Sterker dan verwachte cijfers over vacatures in de VS hadden de 10-jaars rente dinsdag met bijna een dozijn basispunten (bps) doen stijgen. Woensdag steeg de rente nog eens met 6,9 basispunten naar 4,872%, het hoogste niveau sinds 2007. Ook de rente op dertigjaars staatsobligaties steeg voor het eerst sinds augustus 2007 boven de 5%.

Ook Europese staatsobligaties hadden te lijden.

De rente op de Duitse 10-jarige staatsobligatie steeg voor het eerst sinds 2011 boven de 3%. Ook de 30-jarige rente van het land klom naar het laatste hoogste punt in 12 jaar.

Zelfs de Japanse tienjaarsrente, die wordt afgetopt door de Bank of Japan (BOJ), steeg met 4,5 basispunten naar het hoogste punt in tien jaar, ondanks het aanbod van de BOJ om woensdag voor 4,5 miljard dollar aan obligaties te kopen.

“Het is een heel moeilijke markt”, zegt Sandrine Perret, multi-asset portefeuillemanager bij Unigestion.

“Het draait allemaal om de rendementen, dat is de belangrijkste aanjager van de markten. De omslag die de meeste beleggers in september verwachtten is nog niet gekomen – dat is op dit moment de grote aanjager van alle marktprijzen.”

De MSCI-wereldaandelenindex, die aandelen in 47 landen volgt, daalde met 0,3%.

Eerder was MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan met 1,3% gedaald, de tweede opeenvolgende dagelijkse daling van ruim 1%.

Omdat deze stap niet gepaard is gegaan met een grote verschuiving in de marktmaatstaven voor de inflatieverwachtingen, staan de Amerikaanse rendementen in reële termen (de inflatie daargelaten) ook op het hoogste niveau in bijna 15 jaar en zuigen ze geld uit alle hoeken naar de dollar.

“Nu de risicovrije rente zo hoog is, is het niet echt aantrekkelijk voor mensen om geldachtige kortetermijnbeleggingen te beleggen”, zegt Mel Siew, portefeuillemanager bij Muzinich & Co in Singapore.

DE MAART VAN DE DOLLAR

De yen stond woensdag net aan de sterkere kant van 150 per dollar, nadat een onverwachte maar kortstondige stijging tijdens de vorige sessie de speculatie had aangewakkerd dat de Japanse autoriteiten mogelijk hebben ingegrepen om de munt te ondersteunen.

De Japanse munt had dinsdag het niveau van 150 per dollar overschreden, voordat hij plotseling naar 147,3 schoot. Er was geen bevestiging vanuit Tokio, waar de Japanse minister van Financiën en de belangrijkste valutadiplomaat geen direct commentaar op de maatregel hebben gegeven.

De yen stond laatst op 149,18 per dollar.

De opmars van de dollar duwde de euro naar het laagste punt in tien maanden tijd, op $1,0448, en het pond sterling naar een dieptepunt in zeven maanden, op $1,20535.

Beide valuta’s werden woensdag rond deze niveaus verhandeld.

“Voorlopig is de FX-markt een toeschouwer”, zegt SocGen-strateeg Kit Juckes, “die staatsobligaties in de gaten houdt en wacht tot ze iets breken.”

Ambtenaren van de Federal Reserve zijn van mening dat de stijgende rente op langlopende Amerikaanse staatsobligaties nog geen alarmbellen doet rinkelen.

Op de grondstoffenmarkten heeft de sterkere dollar de olieprijzen helpen afremmen en hebben hogere rendementen op goud gedrukt.

De futures op ruwe Brent-olie daalden met 51 cent, of 0,6%, naar $90,40 per vat om 06.11 uur GMT. De Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie daalde met 60 cent naar $88,68 per vat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-bond-rout-keeps-stocks-pinned-down/