Home » News » Europese aandelen staan hoger; Ryanair meldt winststijging.

Europese aandelen staan hoger; Ryanair meldt winststijging.

News Team

De Europese aandelenmarkten stegen maandag en begonnen de nieuwe week positief, te midden van de toenemende hoop op een wereldwijde versoepeling van het monetaire beleid in de nabije toekomst.

Om 03:10 ET (07:10 GMT) handelde de DAX-index in Duitsland 0,2% hoger, de CAC 40 in Frankrijk steeg 0,1%, terwijl de FTSE 100 in het VK 0,2% steeg.

Europese PMI’s verschijnen deze week

De belangrijkste Europese indices zijn maandag met kleine winsten begonnen en handelden rond recordniveaus, aan het begin van een week waarin de laatste regionale economische activiteitsgegevens werden gepubliceerd.

Er lijkt een langzaam herstel in de eurozone op gang te komen na zes achtereenvolgende kwartalen van stagnerende of negatieve groei, dus de PMI-cijfers voor de regio zouden aan de goede kant van de grens tussen expansie en krimp moeten blijven.

Dat gezegd hebbende, wordt algemeen verwacht dat de Europese Centrale Bank de rente in juni zal verlagen, omdat ambtenaren het monetaire beleid willen versoepelen om het herstel van de regio te ondersteunen.

Aan de andere kant zal de Federal Reserve deze week de notulen publiceren van haar bijeenkomst van 30 april tot 1 mei, waarin Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de rente waarschijnlijk nog langer hoger zal blijven te midden van de aanhoudende inflatiedruk.

Daarnaast zullen er deze week ook verschillende Fed-functionarissen spreken, waaronder Atlanta Fed-president Raphael Bostic, gouverneurs Michael Barr, Christopher Waller en Philip Jefferson, Cleveland Fed-president Loretta Mester, New York Fed-president John Williams en Richmond Fed-president Thomas Barkin.

In Azië heeft Peking vorige week een reeks ondersteunende maatregelen voor de economie geïntroduceerd, met name voor de vastgoedmarkt, toen het een traag economisch herstel probeerde te ondersteunen.

China hield maandag ook zijn belangrijkste rentetarief voor leningen op een recordlaagte.

Ryanair rapporteert een forse stijging van de winst over het boekjaar

In het bedrijfsleven loopt het cijferseizoen stilaan ten einde, maar er zijn enkele late verslaggevers, waaronder Ryanair (IR: RYA).

De aandelen van de budgetluchtvaartmaatschappij daalden met 0,9%, ondanks een flinke stijging van de winst over het hele jaar met 34%, ondanks een scherpe stijging van de brandstofkosten, nadat de tarieven met meer dan een vijfde waren verhoogd.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, gemeten naar passagiersaantallen, zei dat het dit jaar tot 200 miljoen mensen zou kunnen vervoeren als de vliegtuigen die het bij Boeing (NYSE: BA) heeft besteld, op tijd arriveren.

Dat gezegd hebbende, zei Ryanair dat het slechts ‘voorzichtig optimistisch’ was dat de tarieven in de piek van de zomer ‘vlak tot bescheiden hoger’ zouden zijn dan vorig jaar. “Bij het vermijden van ongunstige gebeurtenissen zoals de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, uitgebreide verstoringen van de luchtverkeersleiding of verdere vertragingen bij de levering van Boeing.

Ruwe olie stijgt te midden van Iraanse onzekerheid

De prijzen voor ruwe olie stegen maandag lichtjes, wat bijdroeg aan de winsten van de voorgaande week, te midden van onzekerheid over het lot van de Iraanse president Ebrahim Raisi na een gerapporteerde helikoptercrash.

Om 03:10 ET werden de Amerikaanse futures op ruwe olie (WTI) 0,3% hoger verhandeld op $79,81 per vat, terwijl het Brent-contract met 0,4% steeg naar $84,31 per vat.

Volgens Iraanse staatsmedia heeft het slechte weer zondag de crash veroorzaakt en de reddingspogingen bemoeilijkt.

De onzekerheid over het lot van Raisi komt te midden van de sluimerende spanningen in het olierijke Midden-Oosten, waarbij Israël en de militante groep Hamas in oorlog zijn in Gaza, terwijl Israël en Iran eerder dit jaar aanvallen tegen elkaar hebben gelanceerd.

Brent eindigde de week ervoor ongeveer 1% hoger, de eerste wekelijkse winst in drie weken, terwijl WTI met 2% steeg op basis van verbeterde economische indicatoren uit de VS en China, ‘s werelds grootste olieconsumenten.

Bovendien stegen de goudfutures met 1,2% naar $2.445,50/oz, terwijl de EUR/USD licht steeg naar 1,0872.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-edge-higher-ryanair-reports-rise-in-profits/