Home » News » Europese aandelen en Amerikaanse futures beginnen september met een achterstand.

Europese aandelen en Amerikaanse futures beginnen september met een achterstand.

News Team

De aandelenmarkten daalden maandag licht, omdat beleggers zich schrap zetten voor een week vol cijfers, met als hoogtepunt een Amerikaans banenrapport. Dat rapport zou kunnen bepalen of de renteverlaging die deze maand wordt verwacht, normaal of extreem groot zal zijn.

Uit enquêtegegevens van maandag bleek dat de nieuwe exportorders voor de maakindustrie in China voor het eerst in acht maanden zijn gedaald, hoewel de sector als geheel weer groeide.

De overwinningen van de populistische partijen bij de Duitse deelstaatverkiezingen zorgden voor een nieuwe laag politieke onzekerheid op de Europese markten, terwijl een vakantie in de Verenigde Staten en Canada zorgde voor een beperkte liquiditeit.

De Europese STOXX 600-index daalde met 0,35%, nadat deze vrijdag een recordhoogte bereikte. De Duitse DAX en de Britse FTSE 100 daalden respectievelijk met 0,21% en 0,1%.

De dollarindex, die de valuta volgt ten opzichte van zes peers, daalde met 0,11% naar 101,64 nadat het ‘s nachts een hoogtepunt van twee weken had bereikt. De euro steeg met 0,23% naar $1,1073.

“We zien een zekere mate van voorzichtigheid aan het begin van een kritieke maand voor de markten, nu de Fed van plan is om de rente te verlagen”, aldus Ben Laidler, hoofd aandelenstrategie bij Bradesco BBI.

“De markten herstelden zich dramatisch van de plotselinge uitverkoop begin augustus, maar hebben nu te maken met de seizoensmatig gezien veruit de zwakste prestatiemaand van het jaar.”

Volgens Carl Hammer, hoofd vermogensallocatie bij kredietverstrekker SEB, hadden zorgen over China en de zwakke Aziatische markten waarschijnlijk een negatieve invloed op Europese aandelen.

Chinese aandelen verloren 1,7%, vooral door verliezen in onroerend goed nadat een onderzoek aantoonde dat de groei van de huizenprijzen was vertraagd. Aandelen van New World Development, een grote vastgoedontwikkelaar in Hong Kong, daalden 14% nadat het een nettoverlies had geschat.

De futures voor de Amerikaanse S&P 500-index daalden met 0,15%, terwijl die voor de tech-index Nasdaq 100 met 0,24% daalden.

“We zijn altijd voorzichtig als onze aandelen op recordhoogtes worden verhandeld en de winstverwachtingen, met name in de VS, nog steeds vrij hoog zijn”, aldus Hammer.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag gesloten vanwege Labor Day en er wordt niet gehandeld in staatsobligaties.

De grote gebeurtenis van de week is het Amerikaanse banenrapport (exclusief landbouw) op vrijdag. Hieruit zal naar verwachting blijken dat er in augustus 165.000 banen zijn bijgekomen, vergeleken met 114.000 in juli.

Handelaren denken momenteel dat de renteverlaging door de Federal Reserve in september definitief is en schatten de kans op een buitensporige verlaging van 50 basispunten op 33%. Dat zou vrijdag echter kunnen veranderen.

Het zwakke banenrapport van juli zorgde begin augustus voor een uitverkoop van wereldwijde aandelen en een rally in obligaties, hoewel de S&P 500 inmiddels is hersteld en nu 0,4% onder een recordhoogte staat.

De Duitse 10-jarige obligatierente steeg met 5 basispunten naar het hoogste niveau in een maand, naar 2,338%. Dit is in lijn met vergelijkbare obligaties in de eurozone.

De druk op de Duitse bondskanselier Olaf Scholz nam toe nadat de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) haar eerste regionale verkiezingen in de deelstaat Thüringen had gewonnen.

Analisten meldden dat september de laatste tijd een slechte maand was voor aandelen en obligaties, wat de voorzichtigheid van maandag wellicht alleen maar versterkte.

Analisten van Deutsche Bank meldden dat de S&P 500 en de STOXX 600 in de laatste vier septembermaanden terrein hebben verloren, terwijl wereldwijde obligaties in de laatste zeven jaar juist zijn gedaald.

Ook belangrijk deze week zijn de Amerikaanse enquêtegegevens, vacatures en cijfers over de particuliere werkgelegenheid, evenals de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en het beige boek van de Fed over de huidige economische omstandigheden.

De olieprijzen daalden, de markt dacht na over het vooruitzicht van een groter aanbod van OPEC+ in oktober. [O/R]

Brent-ruwe olie daalde met 0,22% tot $76,76 per vat, een daling van ruim 5% ten opzichte van een week eerder.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-and-u-s-futures-start-september-on-back-foot/