Home » News » Wall Street stijgt naar records terwijl banken stijgen en Tesla keldert

Wall Street stijgt naar records terwijl banken stijgen en Tesla keldert

News Team

Amerikaanse aandelenkoersen stegen vrijdag richting recordhoogten, omdat grote banken reageren op de vele bemoedigende winstrapporten.

De S&P 500 was 0,5% hoger in de middaghandel en op weg om zijn hoogste punt ooit eerder deze week te overtreffen. De Dow Jones Industrial Average was 313 punten gestegen, of 0,7%, en ook op weg naar een record, om 11:00 uur Eastern Time. De Nasdaq Composite bleef achter bij de markt met een winst van 0,2% nadat een daling voor Tesla het in toom hield.

Wells Fargo steeg met 5,4% na het rapporteren van een sterkere winst voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. Het profiteerde onder andere van betere resultaten van zijn durfkapitaalinvesteringen en hogere vergoedingen voor investment banking-diensten.

Banken en andere financiële giganten beginnen traditioneel aan het seizoen waarin ze hun winstcijfers publiceren. Ook BlackRock en Bank of New York Mellon stegen nadat ze resultaten hadden geleverd die de prognoses van analisten overtroffen.

JPMorgan Chase, de grootste bank van het land, steeg met 4,4% en was een van de sterkste krachten die de S&P 500 omhoog duwden nadat het een mildere daling in winst rapporteerde dan analisten vreesden. CEO Jamie Dimon zei dat de bank nog steeds eigen aandelen terugkoopt om geld naar investeerders te sturen, maar het tempo is bescheiden “aangezien de marktniveaus ten minste lichtjes zijn opgeblazen.”

De winsten voor banken hielpen de sleep van Tesla te compenseren, die 7,7% daalde en het zwaarste gewicht op de markt was. De fabrikant van elektrische voertuigen onthulde donderdagavond zijn langverwachte robotaxi, maar critici benadrukten een gebrek aan details over de geplande uitrol. Critici wezen er ook op dat Tesla geen update gaf over een goedkoper model dat ook zeer wordt verwacht.

Na de onthulling van de “Cybercab” steeg potentiële rivaal Uber Technologies met 8,2% en was een van de sterkste krachten die de S&P 500 omhoog stuwde. Lyft steeg nog meer, met 10%.

Een andere autofabrikant, Stellantis, zag zijn in Europa verhandelde aandelen met 4,6% dalen na de aankondiging van belangrijke leiderschapswisselingen, waaronder de timing van het pensioen van CEO Carlos Tavares. De chief financial officer vertrekt ook, aangezien het bedrijf dat is ontstaan door de fusie van PSA Peugeot en Fiat Chrysler moeite heeft om de verkoop in Noord-Amerika nieuw leven in te blazen.

Op de obligatiemarkt vertoonden de rendementen op staatsobligaties een gemengd beeld na de laatste updates over de inflatie op groothandelsniveau en het sentiment onder Amerikaanse consumenten.

De prijzen die producenten betaalden, waren in september 1,8% hoger dan een jaar eerder. Dat was een verbetering ten opzichte van het inflatieniveau van augustus op jaarbasis, maar niet zo veel als economen hadden verwacht.

Toch zeiden analisten dat het waarschijnlijk hielp om de zorgen weg te nemen die een dag eerder waren ontstaan, toen uit een apart rapport bleek dat de inflatie op consumentenniveau niet zo snel afnam als economen hadden verwacht.

Een apart rapport suggereerde dat het sentiment onder Amerikaanse consumenten sterker verzwakt dan economen vreesden. Maar de daling van de voorlopige meting viel nog binnen de foutmarge, aldus Joanne Hsu, directeur van de University of Michigan’s Surveys of Consumers.

Na de rapporten van vrijdag hielden handelaren er grotendeels aan vast dat de Federal Reserve bij de volgende vergadering de belangrijkste rente met een kwart procentpunt zou verlagen, zo blijkt uit gegevens van CME Group.

Ze hebben hun verwachtingen van eerder deze maand teruggeschroefd, toen sommigen gokten op de mogelijkheid dat de Fed in november opnieuw een grotere dan gebruikelijke verlaging van een half procentpunt zou kunnen doorvoeren. Een reeks sterkere dan verwachte economische gegevens heeft dergelijke verwachtingen tenietgedaan.

Ongeacht hoe ver de Fed de rente verlaagt tijdens de volgende vergadering, het grotere plaatje laat zien dat de langetermijntrend nog steeds neerwaarts is, aldus Solita Marcelli, Chief Investment Officer of Americas bij UBS Global Wealth Management. Dat zou de aandelenkoersen over het algemeen ten goede moeten komen.

De Fed verlaagde vorige maand haar belangrijkste rentetarief, dat op het hoogste niveau in twintig jaar stond. Daarmee verbreedde de bank haar focus van het bestrijden van hoge inflatie naar het draaiende houden van de economie.

De opbrengst op de 10-jarige Treasury steeg van 4,07% donderdagavond naar 4,09%. De opbrengst op twee jaar, die nauwer aansluit bij de verwachtingen voor de komende stappen van de Fed, daalde lichtjes van 3,96% naar 3,95%.

Op buitenlandse markten daalden aandelen 2,5% in Shanghai voor hun laatste scherpe schommeling voorafgaand aan een briefing die gepland staat voor zaterdag door het Chinese ministerie van Financiën. Beleggers hopen dat het een groot stimuleringsplan zal onthullen voor de op één na grootste economie ter wereld.

De Kospi in Zuid-Korea daalde met 0,1% nadat de centrale bank voor het eerst in meer dan vier jaar de rente verlaagde in de hoop de economie een impuls te geven.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-rises-toward-records-as-banks-rally-and-tesla-tumbles/