Home » News » Wall Street maakt grootste verlies sinds de verkiezingsdag, terwijl vaccinproducenten ten onder gaan.

Wall Street maakt grootste verlies sinds de verkiezingsdag, terwijl vaccinproducenten ten onder gaan.

News Team

De grote impuls die Wall Street kreeg door de presidentsverkiezingen van vorige week en de verlaging van de rentetarieven, ebt weg en de Amerikaanse aandelenkoersen dalen vrijdag opnieuw, wat erop wijst dat het een verliesgevende week wordt.

De S&P 500 daalde 1% in de ochtendhandel en was op weg naar het grootste verlies sinds de verkiezingsdag. De Dow Jones Industrial Average was 306 punten gedaald, of 0,7%, om 10:10 uur Eastern Time, en de Nasdaq Composite was 1,7% lager.

Makers van vaccins hielpen de markt omlaag te trekken nadat verkozen president Donald Trump zei dat hij wilde dat Robert F. Kennedy Jr., een prominente antivaccinactivist, zijn minister van Volksgezondheid en Human Services zou worden. Moderna daalde 6%, Pfizer daalde 4,3% en Novavax daalde 2,1% te midden van zorgen over een mogelijke winstdaling.

Het enige aandeel dat meer daalde in de S&P 500 was Applied Materials, dat 6,8% daalde, ondanks dat het een sterkere winst rapporteerde voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. De leverancier van productieapparatuur en -diensten aan de halfgeleider- en andere industrieën gaf een prognose voor de omzet tot begin volgend jaar waarvan het middenpunt net onder de verwachtingen van analisten lag.

Bedrijven staan onder druk om een grote groei te realiseren, deels omdat hun aandelenkoersen veel sneller zijn gestegen dan hun winsten. Dat heeft de brede aandelenmarkt duurder doen lijken op basis van een reeks maatstaven, waardoor critici op zijn minst om een daling vragen. De S&P 500 is nog steeds bijna 24% gestegen voor het jaar en staat bijna op het hoogste punt aller tijden dat een paar dagen geleden werd bereikt, ondanks de zwakte van deze week.

Op de obligatiemarkt vertoonden de rendementen een gemengd beeld, nadat enkele beter dan verwachte economische rapporten naar buiten kwamen.

Uit een van de cijfers bleek dat consumenten vorige maand meer geld uitgaven bij Amerikaanse retailers dan verwacht. Een ander teken is dat de invloedrijkste factor op de economie nog steeds solide is.

“Veel consumenten meldden dat ze reizen en grote aankopen uitstelden tot na de verkiezingen”, aldus Brian Jacobsen, hoofdeconoom bij Annex Wealth Management. “Veel bedrijven meldden dat ze kapitaalinvesteringen uitstelden vanwege de verkiezingen. Nu de onzekerheid over de uitslag achter ons ligt, zouden we een aantal behoorlijke ‘noodhulpuitgaven’ kunnen verwachten.”

De gegevens van vrijdag over de detailhandelsverkopen zijn echter mogelijk niet zo sterk als ze leken. Nadat de aankoop van auto’s buiten beschouwing is gelaten, waren de verkopen bij detailhandelaren vorige maand zwakker dan economen hadden verwacht.

Een apart rapport liet ondertussen zien dat de productieactiviteit in de staat New York sterk groeit. Dat overtrof de verwachtingen voor nulgroei en het komt van de krimp van oktober.

Sommige van de antwoorden op de enquête werden verzameld na de verkiezingsdag van vorige week, toen Trumps overwinning een schok door de financiële markten over de hele wereld stuurde. Vanaf de dag na de verkiezingsdag stuurden investeerders aandelen van banken, kleinere Amerikaanse bedrijven en cryptovaluta in het bijzonder omhoog, omdat ze weddenschappen afsloten op wat Trumps voorkeur voor hogere tarieven, lagere belastingtarieven en lichtere regelgeving zou betekenen voor de economie.

Maar investeerders houden ook rekening met de mogelijke nadelen van Trumps terugkeer naar het Witte Huis.

Naast de klap die de vaccinproducenten vrijdag kregen, zijn de rendementen op staatsobligaties op de obligatiemarkt gestegen. Dit komt door de verrassende veerkracht van de economie en de zorgen dat Trumps beleid kan leiden tot grotere tekorten van de Amerikaanse overheid en snellere inflatie.

Dergelijke zorgen hebben handelaren gedwongen om opnieuw te kalibreren hoeveel verlichting de Fed de economie volgend jaar kan bieden door middel van renteverlagingen. De Fed verlaagde eerder deze maand voor de tweede keer dit jaar haar belangrijkste rentetarief, en eerdere prognoses die door Fed-functionarissen werden gepubliceerd, gaven aan dat er waarschijnlijk tot 2025 meer verlagingen zouden komen.

Lagere rentetarieven kunnen de aandelenmarkt stimuleren, maar ze kunnen ook opwaartse druk op de inflatie uitoefenen.

Donderdag suggereerde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank voorzichtig moet zijn met toekomstige beslissingen over rentetarieven. “De economie geeft geen signalen af dat we snel de tarieven moeten verlagen”, zei hij, hoewel hij weigerde te bespreken hoe Trumps beleid de zaken zou kunnen veranderen.

Handelaren hebben inmiddels hun verwachtingen bijgesteld dat de Fed volgende maand tijdens de vergadering de rente opnieuw zal verlagen. Toch denken ze nog steeds dat de kans groter is dan een muntje opgooien, zo blijkt uit gegevens van CME Group.

Op de obligatiemarkt steeg de 10-jaars Treasury yield van 4,44% donderdagavond naar 4,47%. De 2-jaars yield, die beter aansluit bij de verwachtingen voor Fed-actie, daalde van 4,36% donderdagavond naar 4,34%.

Op de buitenlandse aandelenmarkten was de FTSE 100 van Londen vrijwel vlak nadat gegevens van het Office for National Statistics aantoonden dat de economische groei vertraagde tot 0,1% in het kwartaal juli-september, van 0,5% in het voorgaande kwartaal. Het was zwakker dan verwacht.

De Nikkei 225 in Tokio steeg met 0,3% nadat gegevens lieten zien dat de groei van de Japanse economie in het laatste kwartaal versnelde, ondanks het feit dat de Bank of Japan in juli de rentetarieven verhoogde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-falls-toward-worst-loss-since-election-day-as-vaccine-makers-sink/