Home » News » Europa staat lager met winstseizoen dat volatiel van start gaat; mijnbouwaandelen dalen met 2,5%

Europa staat lager met winstseizoen dat volatiel van start gaat; mijnbouwaandelen dalen met 2,5%

News Team

De Europese beurzen gingen vrijdag onderuit nadat beleggers scherp reageerden op bedrijfswinsten.

De pan-Europese Stoxx 600 daalde 0,1% om 9.30 uur Londense tijd, met grote beurzen in het rood. Sectoren waren meestal lager, met mijnbouwaandelen die 2,5% daalden. Aandelen in de gezondheidszorg stegen 0,9%.

Auto-aandelen daalden donderdag met 3,7%, nadat de daling van het nettoresultaat van Tesla en de aankondiging van verdere prijsverlagingen de markt deed schrikken.

Het Duitse softwarebedrijf SAP rapporteerde vrijdag een hogere omzet en bedrijfswinst, vooruitlopend op een consensusvoorspelling van het bedrijf. Het stelde de jaarlijkse winstverwachting neerwaarts bij vanwege een desinvestering.

Holcim, de Zwitserse producent van bouwmaterialen, boekte een omzet- en winststijging die boven verwachting was en verhoogde de verwachtingen.

Flash-indexcijfers voor inkoopmanagers van S&P Global en Hamburg Commercial Bank lieten de snelste groei in de Franse particuliere sector zien sinds mei 2022, hoewel deze werd aangedreven door diensten en de fabrieksproductie daalde. De opleving van de bedrijvigheid in Duitsland werd ook geleid door diensten, hoewel de productieproductie licht toenam.

Gegevens over de detailhandel in het Verenigd Koninkrijk toonden een daling van de verkoopvolumes met 0,9% voor maart, wat lager is dan de prognoses van een daling van 0,5%, wat retailers deels toeschreven aan het ongewoon natte weer. Het consumentenvertrouwen tikte hoger aan , zo bleek uit een veel bekeken GfK-enquête, hoewel de auteurs constateerden dat er “aanhoudende zorgen onder consumenten zijn over hun persoonlijke financiële situatie”.

De Britse inflatiecijfers kwamen eerder deze week heter uit dan verwacht, met een totale inflatie van 10,1% en een stijging van 19,2% voor voeding en niet-alcoholische dranken ten opzichte van het voorgaande jaar.

Beleggers kijken ook uit naar de monetaire beleidsvergaderingen in mei, waar algemeen wordt verwacht dat de Federal Reserve en de Bank of England nog een renteverhoging doorvoeren alvorens te pauzeren. Opmerkingen van beleidsmakers van de Europese Centrale Bank suggereren dat ze verder kunnen gaan, waarbij president Christine Lagarde donderdag zei dat de ECB “nog een lange weg te gaan heeft” om de inflatie terug te brengen naar haar doelstelling van 2%.

In Azië-Pacific sloten de aandelenmarkten over het algemeen lager, terwijl de Amerikaanse aandelenfutures vlak bleven.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/europe-stocks-lower-with-earnings-season-off-to-volatile-start-mining-stocks-down-2-5/