Home » News » ASX beleeft de slechtste week in twee maanden te midden van het Amerikaanse schuldendrama

ASX beleeft de slechtste week in twee maanden te midden van het Amerikaanse schuldendrama

News Team

De lokale aandelenmarkt is iets hoger geëindigd te midden van berichten dat Amerikaanse politici op het punt stonden een catastrofaal faillissement te voorkomen, maar de impasse heeft nog steeds geleid tot de slechtste week in twee maanden voor de beurs.

De benchmark S&P/ASX200-index eindigde vrijdag 16,6 punten, of 0,23 procent, tot 7.154,8, terwijl de bredere All Ordinaries 18,2 punten, of 0,25 procent, sloot tot 7.334,9.

Maar na deze week om de andere dag verliezen, sloot de ASX200 de week af met een verlies van 1,71 procent, de slechtste week sinds half maart, te midden van de impasse van het schuldenplafond.

Maar Reuters, Bloomberg en de New York Times meldden vrijdag dat er een deal aan het ontstaan was die het schuldenplafond voor twee jaar zou verhogen, met verschillende bepalingen waardoor zowel Democraten als Republikeinen een soort overwinning zouden kunnen claimen.

Onderhandelaars waren volgens de Times begonnen met het opstellen van de wettekst van een overeenkomst, hoewel sommige details nog in de lucht waren.

AMP-hoofdeconoom Shane Oliver waarschuwde dat er nog steeds een potentieel voor meer tegenslagen was en dat er een verdere daling van de aandelenmarkt nodig zou zijn – die zowel wereldwijde als Australische aandelen zou beïnvloeden – om ervoor te zorgen dat een deal door het Congres werd goedgekeurd.

“Te vroeg akkoord gaan zou niet zo goed vallen bij de basis van beide partijen – dus een last-minute deal met argy bargy onderweg was altijd het meest waarschijnlijk”, schreef hij in een analyse.

Een deal kan op korte termijn resulteren in een opleving, maar de komende maanden ziet de markt er kwetsbaar uit, voegde Oliver toe, wijzend op bankenstress, zwakte in industriële grondstoffen, zwakke voorlopende economische indicatoren in de VS en Australië, en twijfels over het herstel van China. .

“We blijven van mening dat aandelen het over 12 maanden goed zullen doen, aangezien de centrale banken versoepelen naarmate de inflatie afkoelt, maar de komende maanden zullen waarschijnlijk moeilijk worden”, zei hij.

Tech was vrijdag de best presterende sector van de ASX, voor de tweede dag gesteund door enthousiasme over kunstmatige intelligentie nadat het rooskleurige kwartaalrapport van chipmaker Nvidia leidde tot een nachtelijke rally van 1,7 procent op de Nasdaq.

Techbedrijven behaalden gezamenlijk 1,6 procent, printplaatbedrijf Altium 3,6 procent, NextDC 3,5 procent en Appen 1,2 procent. Sydney.

Fisher & Paykel Healthcare presteerde het slechtst onder de ASX200 en daalde met 6,3 procent tot een dieptepunt in vier maanden van $ 22,48 nadat het Nieuw-Zeelandse bedrijf voor ademhalingsproducten een jaarwinst van $ NZ 250 miljoen aankondigde, een daling van 34 procent ten opzichte van vorig jaar en $ 5 miljoen minder dan vorig jaar. verwachtingen.

“Het resultaat over het tweede halfjaar was bemoedigend, aangezien de marktomstandigheden evolueerden naar een meer normale situatie en onze beide productgroepen Hospital en Homecare een goede groei lieten zien”, aldus algemeen directeur en CEO Lewis Gradon.

De zwaargewicht mijnbouwsector steeg met 0,9 procent na vijf opeenvolgende dagen van verliezen vanwege zorgen over het herstel van China.

BHP won 1,4 procent tot $ 42,75, Fortescue Metals voegde 3,3 procent toe tot $ 19,62 en Rio Tinto klom 2,3 procent tot 107,77.

Alle Big Four-banken eindigden hoger, met NAB als best presterende, met een stijging van 0,7 procent tot $ 26,23.

ANZ en CBA wonnen beide 0,5 procent tot respectievelijk $ 23,47 en $ 98,16, terwijl Westpac 0,1 procent hoger steeg tot $ 20,92.

Latitude Financial Group zakte met 3,5 procent naar een dieptepunt van zeven weken van $ 1,25 nadat het personal finance-bedrijf zei dat het onwaarschijnlijk was dat het een halfjaarlijks dividend zou uitkeren en $ 46 miljoen had gereserveerd om de gevolgen van de massale hack van klantgegevens uit zijn systemen te betalen in maart.

Humm Group daalde met 8,2 procent tot 39c nadat zijn ‘nu kopen, later betalen’-dochteronderneming een tussentijdse stoporder ontving van de effectentoezichthouder die het tijdelijk verbood nieuwe klanten aan te trekken.

De Australische dollar kocht 65,22 dollarcent, van 65,34 dollarcent bij de afsluiting van de ASX op donderdag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asx-suffers-worst-week-in-two-months-amid-us-debt-drama/