Home » News » Nikkei eindigt op nieuw hoogste punt in 33 jaar door akkoord over Amerikaans schuldplafond, zwakke yen

Nikkei eindigt op nieuw hoogste punt in 33 jaar door akkoord over Amerikaans schuldplafond, zwakke yen

News Team

De Nikkei-aandelenindex sloot maandag op een nieuwe hoogte in 33 jaar, toen het nieuws dat er een akkoord over het Amerikaanse schuldplafond was bereikt het sentiment deed opleven, terwijl een verzwakkende yen exportgerelateerde problemen oploste.

De Nikkei Stock Average met 225 nummers steeg van vrijdag met 317,23 punten, of 1,03 procent, naar 31.233,54, het hoogste resultaat sinds 26 juli 1990, toen Japan een zeepbel in activaprijzen doormaakte. De bredere Topix-index eindigde 14,81 punten, of 0,69 procent, op 2.160,65.

Op de eersteklas Prime Market werden de winnaars geleid door zeevervoer, groothandel en bankkwesties.

De Amerikaanse dollar trok zich terug naar het lagere niveau van 140 yen na te zijn opgeklommen naar een nieuw hoogtepunt in zes maanden van ongeveer 140,90 yen in Tokio, toen economische gegevens uit de VS die een hardnekkig hoge inflatie in april lieten zien, de verwachtingen deden stijgen van verdere renteverhogingen door de Federal Reserve, aldus dealers. .

De Nikkei steeg ‘s ochtends kort met meer dan 600 punten, of meer dan 2 procent, door de afnemende angst voor een technisch faillissement van de VS nadat de Amerikaanse president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy zondag een akkoord bereikten om de schuldlimiet van het land te verhogen, aldus analisten.

Maar de referentie-index verkleinde zijn winst in de middag, met een afwachtende stemming omdat de Amerikaanse markten maandag gesloten zijn voor Memorial Day, zei Tomoichiro Kubota, senior marktanalist bij Matsui Securities Co.

Na de sterke start deze week, “is er waarschijnlijk weinig beweging in de Nikkei” totdat de Amerikaanse markten dinsdag weer opengaan, zei Kubota.

Het opwaartse momentum werd ook ondersteund door winsten eind vorige week op Wall Street, waarbij alle drie de grote indices sloten vanwege optimisme over een deal over het schuldenplafond en rally’s in technologieaandelen na positieve winstrapporten vorige week van halfgeleidergerelateerde bedrijven zoals Nvidia Corp. en Nvidia Corp. Marvell Technology Inc.

Nikkei-index zwaargewicht SoftBank Group steeg met 420 yen, of 8,2 procent, naar 5.542 yen nadat unit SoftBank Corp. maandag aankondigde dat het samenwerkt met Nvidia om een platform van de volgende generatie te bouwen voor generatieve kunstmatige intelligentie en 5G-communicatie.

Collega-maker van zwaargewichten en chiptestapparatuur Advantest steeg met 690 yen, of 4,1 procent, tot 17.670 yen.

Ook exportgerelateerde aandelen bleven de markt stimuleren, aangezien de depreciatie van de yen het vooruitzicht doet toenemen dat de buitenlandse winsten van bedrijven zullen toenemen wanneer ze worden gerepatrieerd.

Onder de technologiegerelateerde exporteurs steeg de maker van elektronische componenten TDK met 50 yen, of 0,9 procent, tot 5.360 yen, terwijl Mitsubishi Electric met 33,5 yen, of 1,9 procent, klom tot 1.832 yen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nikkei-ends-at-new-33-yr-high-on-u-s-debt-ceiling-deal-weak-yen/