Home » News » Olieboorvoorraden lijden onder vraagpessimisme

Olieboorvoorraden lijden onder vraagpessimisme

News Team

De voorraden van olieboorbedrijven dalen en dalen samen met de olieprijzen, een signaal dat sommige handelaren denken dat de prijzen nog verder moeten dalen.

Sinds het begin van het jaar zijn de aandelen van de vier grootste onshore-boorbedrijven met gemiddeld 32% gedaald, meldde de Wall Street Journal vandaag.

Dat is veel meer dan de daling van de energiesector van de S&P 500, die 8,2% bedroeg, om nog maar te zwijgen van de bredere index, die 15% won.

Het aantal boorinstallaties in de Verenigde Staten is, niet verrassend, ook gedaald als gevolg van de daling van de olieprijzen. Sinds het begin van het jaar is het aantal actieve boorplatforms voor olie en gas met 11% afgenomen tot 695, volgens gegevens van Baker Hughes.

“Sommige investeerders beschouwen dit als de vroege stadia van een neerwaartse cyclus”, vertelde ISI-analist James West van Evercore aan de Wall Street Journal.

Eerder dit jaar schreef John Kemp, marktcolumnist van Reuters, dat de olieproductie in de VS later in het jaar zou inzakken, waarbij hij de daling van het aantal boorplatforms opmerkte, die was gedaald van 627 in december 2022 tot 591 eind april.

Kemp merkte destijds ook op dat er een vertraging van maximaal een jaar zit tussen het begin van een prijsrally en de toename van de productie die daardoor werd veroorzaakt. Hetzelfde vertraagde patroon was zichtbaar bij prijsdalingen en productiedalingen.

Sommige boorbedrijven zelf zijn het er echter niet mee eens dat hun koersveranderingen de toestand van de sector als geheel weerspiegelen. Sommigen, zo meldt de WSJ, zijn van mening dat hun aandelen ondergewaardeerd zijn, aangezien het grootste deel van de teruggang van het platform sinds het begin van het jaar afkomstig is van aardgas in plaats van olie.

Er is een discrepantie tussen wat er gebeurt met de aandelenkoersen versus wat er in het veld gebeurt”, vertelde Andy Hendricks, CEO van Patterson-UTI, aan de WSJ. “We zijn dit jaar alleen gedaald van 132 rigs naar 126 rigs, maar onze voorraad is uitverkocht alsof we zijn gezakt naar 70.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/oil-drilling-stocks-suffer-from-demand-pessimism/