Home » News » Exclusief – Canadees pensioenfonds investeert 400 miljoen dollar in de Zweedse batterijfabrikant Northvolt

Exclusief – Canadees pensioenfonds investeert 400 miljoen dollar in de Zweedse batterijfabrikant Northvolt

News Team

De Canadese Investment Management Corporation of Ontario (IMCO) heeft $ 400 miljoen geïnvesteerd in batterijproducent Northvolt, wat het Zweedse bedrijf zal helpen de productie van lithium-ionbatterijen uit te breiden voorafgaand aan een mogelijke beursintroductie.

Northvolt, dat BMW en Volkswagen (ETR: VOWG_p) tot zijn investeerders rekent, leverde vorig jaar zijn eerste batterijcellen vanuit zijn gigafabriek in Skelleftea in Zweden.

De groep heeft sinds 2017 meer dan $ 8 miljard aan schuld en eigen vermogen opgehaald in haar poging om Europa’s grootste batterijfabrikant te worden, waaronder vorig jaar $ 1,1 miljard aan converteerbare obligaties van meerdere investeerders.

In zijn grootste deal in Europa tot nu toe heeft IMCO $ 400 miljoen in Northvolt geïnvesteerd via converteerbare obligaties, vertelde het aan Reuters.

“Northvolt past echt bij veel van de trends waarin we proberen te investeren”, zei Rossitsa Stoyanova, Chief Investment Officer van IMCO, in een interview, verwijzend naar thema’s als de overgang naar een koolstofarme economie en de herstructurering van wereldwijde toeleveringsketens. .

“Of het nu (Northvolt) openbaar wordt of privé blijft, we hebben ons huiswerk gedaan en we zijn blij met de investering.”

Een woordvoerder van Northvolt zei dat het bedrijf hoopt “de volgende stappen in ons financieringsplan in de nabije toekomst” bekend te maken.

Converteerbare obligaties zijn schulden die kunnen worden omgezet in aandelen op vooraf overeengekomen voorwaarden en zijn de laatste tijd populair gebleken bij particuliere bedrijven nu andere financieringsmarkten opdrogen. Ze stellen bedrijven ook in staat om te voorkomen dat ze expliciet zijn over hun waarde van het eigen vermogen.

Beleggers maken zich zorgen dat de waarderingen op de particuliere markten samen met de openbare markten fors zijn gedaald sinds de centrale banken 18 maanden geleden begonnen met het verhogen van de rentetarieven.

Voor IMCO biedt de converteerbare obligatie regelmatige rentebetalingen en bescherming tegen neerwaartse koersen mocht Northvolt moeite hebben om te groeien zoals verwacht.

Northvolt, gewaardeerd op 12 miljard dollar in 2021, is in gesprek met banken over een beursgang die het zou kunnen waarderen op meer dan 20 miljard dollar, vertelden bronnen eerder dit jaar aan Reuters.

Het bedrijf zei vorige maand dat het enkele miljarden euro’s zou investeren om een batterijfabriek voor elektrische voertuigen in Duitsland te bouwen, en bronnen hebben gezegd dat Northvolt in gesprek is om geld op te halen door middel van schuldfinanciering om zijn fabrieken uit te breiden.

IMCO begint aan een drive om meer te investeren in continentaal Europa en Groot-Brittannië om zijn activa buiten Noord-Amerika te diversifiëren.

Stoyanova zei dat de sterke beleidsondersteuning in Europa voor de verschuiving naar elektrische voertuigen en de onshoring van productie Northvolt bijzonder aantrekkelijk maakte.

IMCO beheert meer dan $ 73 miljard aan activa in verschillende activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, onroerend goed, infrastructuur en private equity.

Het werd zeven jaar geleden opgericht nadat Ontario had besloten om de pensioenregelingen van de provincie in de publieke sector te bundelen – waardoor een hefboomeffect ontstond dat IMCO kan gebruiken om activa rechtstreeks of samen met belangrijke investeringspartners, waaronder Blackstone (NYSE: BX), Brookfield en Carlyle, te kopen.

Matthew Mendes, hoofd infrastructuur van IMCO, zei dat de investering in Northvolt gezamenlijk is onderzocht door zijn team en IMCO’s beheerders van openbare aandelen.

“We denken dat er een heel sterk verhaal is dat publieke investeerders zal aanspreken (als Northvolt op de lijst staat)”, zei hij, daarbij verwijzend naar het concurrentievoordeel van het bedrijf, langetermijncontracten en een koolstofarme toeleveringsketen.

Mendes was eerder CEO van het Britse batterijopslagbedrijf Pulse Energy, dat IMCO in 2021 kocht.

IMCO heeft een investeringsteam van 110 medewerkers, dat het van plan is te laten groeien naarmate het op zoek is naar meer investeringen in het buitenland.

Source: https://buystocks.co.uk/news/exclusive-canadian-pension-fund-invests-400-million-in-swedish-battery-maker-northvolt/