Home » News » 3 ETF’s die het meest reageren op de Russische invasie in Oekraïne

3 ETF’s die het meest reageren op de Russische invasie in Oekraïne

ETF's met blootstelling aan Rusland en de energiemarkten reageren het meest op de oorlog in Oekraïne. Dit zijn drie namen om in de gaten te houden: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) en Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakte een vlucht naar veiligheid op de financiële markten. Als zodanig daalden de wereldwijde aandelenmarkten terwijl beleggers hun portefeuilles opnieuw in evenwicht brachten in een late reactie op de ontwikkelingen.

Maar niet alleen de westerse aandelenmarkten werden getroffen. De Russische aandelenmarkt stortte letterlijk met 49% in elkaar na het nieuws dat het land zijn buurland is binnengevallen. Alleen de Sri Lankaanse markt zakte in 1989 meer in één enkele sessie.

Hoewel maar weinig individuele beleggers directe beleggingen in de Russische aandelenmarkt hebben gehad, hadden sommige ETF's of Exchange Traded Funds er wel directe blootstelling aan. Dus hier zijn de top drie ETF's die klaar zijn om het meest te reageren op de Russische invasie van Oekraïne: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) en Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

VanEck Russia ETF (RSX)

VanEck Russia ETF is de eerste Russische ETF op de markten. Het belegt in Russische bedrijven via ADR's of American Depository Receipts en heeft posities in enkele van de grootste Russische bedrijven, zoals Norilsk Nickel, Sberbank of Lukoil.

RSX is op de dag meer dan 20% gedaald, omdat sommige van zijn bestanddelen letterlijk instortten. Dat was het geval voor Sberbank, een daling van meer dan 70% op de dag.

iShares MSCI Russia ETF (ERUS)

ERUS is een naar marktkapitalisatie gewogen ETF die zich richt op Russische aandelen. Het is niet verwonderlijk dat het op de dag meer dan 18% is gedaald, gezien sommige van zijn bestanddelen een grote klap hebben gekregen.

Gazprom, Lukoil en Sberbank vormen de top 3 van belangen.

Energy Select Sector SPDR Fonds (XLE)

De olieprijzen schoten omhoog na het nieuws van de Russische invasie. Zo werd de WTI-prijs voor ruwe olie voor het eerst sinds 2014 boven $100 per vat verhandeld.

Grote olieproducenten in de Verenigde Staten, zoals Exxon Mobil en Chevron, staan echter lager op de dag, ondanks de beweging op de oliemarkten. Omdat Exxon Mobil en Chevron de twee grootste belangen in XLE zijn, met beide meer dan 20%, is de ETF op de dag met ongeveer 2% gedaald.