Home » News » 3 feiten nadat Amerikaanse bbp in het eerste kwartaal 2022 kromp

3 feiten nadat Amerikaanse bbp in het eerste kwartaal 2022 kromp

Het reële bbp van de VS daalde met 1,4% op jaarbasis, waardoor de vrees ontstond dat de Fed in een recessie terecht zou komen. Wat betekent het voor de Amerikaanse aandelenmarkt?

De langverwachte Advance GDP-gegevens van de Verenigde Staten werden vandaag eindelijk vrijgegeven. Daaruit bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van het jaar met 1,4% kromp, een teleurstelling aangezien de markt verwachtte dat de economie met 1% zou groeien.

De gegevens tonen de verandering in de voor inflatie gecorrigeerde waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, en het is de meest relevante van de drie versies van het bbp. Waarom zijn de gegevens over de BBP belangrijk voor beleggers en financiële markten?

Een recessie wordt gedefinieerd door twee opeenvolgende negatieve kwartalen. Met andere woorden, als de Amerikaanse economie ook in het tweede kwartaal krimpt, bevindt ze zich officieel in een recessie.

De Fed is van plan om de rente dit jaar agressief te verhogen. Verwacht wordt dat het de tarieven volgende week zal verhogen en het hele jaar door meerdere tariefverhogingen zal doorvoeren om de hoge inflatie te bestrijden.

Het verhogen van de rente in een mogelijke recessie zal de economie echter schaden. Zal de Fed zich aan het plan houden, of is de BBP-release van vandaag een game-changer?

Hier zijn drie dingen om te overwegen na de economische gegevens van vandaag:

  • BBP-gegevens zijn van binnen nog steeds robuust
  • Consumentenbestedingen blijven sterk
  • Fed houdt zich waarschijnlijk aan plan

Q1 VS BBP robuust aan de binnenkant

Hoewel het allemaal verontrustend klinkt, zijn de gegevens niet zo slecht als we onder de oppervlakte krabben. Het groeitempo op jaarbasis is inderdaad negatief, maar de voorraden en de netto-uitvoer trokken respectievelijk 0,8%, respectievelijk 3,2% af.

Consumentenbestedingen blijven sterk

Consumptie, investeringen in vaste activa en binnenlandse vraag zijn sleutelelementen van een rapport over de BBP. Deze zijn nu allemaal sterk.

Gegevens over de BBP zullen de Fed waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen

De gegevens zijn niet erg genoeg om een verschuiving teweeg te brengen in de perceptie van de Fed over de economie. Als zodanig wordt verwacht dat de centrale bank zich voorlopig aan het plan houdt.

Hoe zit het met de beurs?

De aandelenmarkt hield boven kritieke steun en herstelde de aanvankelijke verliezen. In de toekomst zou een beweging boven de 4.300 bullish zijn, terwijl een daling onder de 4.150 de bears directe controle geeft.