Home » News » 5 tekenen dat de wereld op een recessie afstevent

5 tekenen dat de wereld op een recessie afstevent

Over de hele wereld flitsen de markten waarschuwingssignalen dat de wereldeconomie op de rand van een klif balanceert.

De vraag van een recessie is niet langer of, maar wanneer.

De afgelopen week versnelde de polsslag van die knipperende rode lichten toen markten worstelden met de realiteit – ooit speculatief, nu zeker – dat de Federal Reserve door zal gaan met haar meest agressieve monetaire verkrappingscampagne in decennia om de inflatie uit de Amerikaanse economie te wringen. Ook als dat betekent dat er een recessie ontstaat. En zelfs als dat ten koste gaat van consumenten en bedrijven tot ver buiten de Amerikaanse grenzen.

Er is nu een kans van 98% op een wereldwijde recessie, volgens onderzoeksbureau Ned Davis, wat een ontnuchterende historische geloofwaardigheid op tafel brengt. De kans op een recessie van het bedrijf was slechts twee keer eerder zo hoog – in 2008 en 2020.

Wanneer economen waarschuwen voor een neergang, baseren ze hun beoordeling meestal op verschillende indicatoren.

Laten we vijf belangrijke trends uitpakken:

De machtige Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar speelt een buitensporige rol in de wereldeconomie en internationale financiën. En op dit moment is het sterker dan het in twee decennia is geweest.

De eenvoudigste verklaring komt terug bij de Fed.

Als de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt, zoals ze sinds maart doet, wordt de dollar aantrekkelijker voor beleggers over de hele wereld.

In elk economisch klimaat wordt de dollar gezien als een veilige plek om uw geld te parkeren. In een tumultueus klimaat – zeg maar een wereldwijde pandemie, of een oorlog in Oost-Europa – zijn investeerders nog meer geneigd om dollars te kopen, meestal in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties.

Hoewel een sterke dollar een leuk extraatje is voor Amerikanen die naar het buitenland reizen, veroorzaakt het hoofdpijn voor zowat alle anderen.

De waarde van onder meer het Britse pond, de euro, de Chinese yuan en de Japanse yen zijn gedaald. Dat maakt het voor die landen duurder om essentiële artikelen zoals voedsel en brandstof te importeren.

Als reactie daarop besluiten centrale banken die al vechten tegen de door pandemie veroorzaakte inflatie, de rente hoger en sneller te verhogen om de waarde van hun eigen valuta op peil te houden.

De kracht van de dollar zorgt ook voor destabiliserende effecten voor Wall Street, aangezien veel van de S&P 500-bedrijven zaken doen over de hele wereld. Volgens een schatting van Morgan Stanley heeft elke stijging van 1% in de dollarindex een negatief effect van 0,5% op de winst van de S&P 500.

Amerika’s economische motor slaat af

De nummer 1 aanjager van’s werelds grootste economie is winkelen. En de Amerikaanse shoppers zijn moe.

Na meer dan een jaar van stijgende prijzen voor zowat alles, terwijl de lonen niet meededen, hebben consumenten zich teruggetrokken.

“De ontbering veroorzaakt door inflatie betekent dat consumenten in hun spaargeld duiken”, zei hoofdeconoom EY Parthenon Gregory Daco vrijdag in een notitie. De persoonlijke spaarquote in augustus bleef onveranderd op slechts 3,5%, zei Daco – bijna het laagste tarief sinds 2008 en ruim onder het pre-Covid-niveau van ongeveer 9%.

Nogmaals, de reden achter de terugval heeft veel te maken met de Fed.

Rentetarieven hebben stegen in een historisch tempo, waardoor de hypotheekrente op het hoogste niveau in meer dan tien jaar kwam en het voor bedrijven moeilijker werd om te groeien. Uiteindelijk zouden de renteverhogingen van de Fed in grote lijnen de kosten moeten drukken. Maar in de tussentijd krijgen consumenten een een-tweetje van hoge leentarieven en hoge prijzen, vooral als het gaat om benodigdheden zoals voedsel en huisvesting.

Amerikanen openden hun portemonnee tijdens de lockdowns van 2020, die de economie uit de korte maar ernstige pandemische recessie haalden. Sindsdien is de overheidssteun verdampt en is de inflatie wortel geschoten, waardoor de prijzen in het hoogste tempo in 40 jaar zijn gestegen en de koopkracht van de consument is afgenomen.

Corporate America haalt de broeksriem aan

Het bedrijfsleven is gedurende het grootste deel van het pandemietijdperk in alle sectoren enorm gegroeid, zelfs met een historisch hoge inflatie die de winst opslokt. Dat is (wederom) te danken aan de vasthoudendheid van het Amerikaanse winkelend publiek, aangezien bedrijven hun hogere kosten grotendeels aan consumenten konden doorberekenen om de winstmarges te dempen.

Maar de winstbonanza duurt misschien niet lang.

Medio september schokte een bedrijf waarvan het fortuin als een soort economische klokkentoren diende, beleggers.

FedEx, dat in meer dan 200 landen actief is, heeft onverwacht zijn vooruitzichten herzien en waarschuwde dat de vraag afnam en dat de winst waarschijnlijk met meer dan 40% zou dalen.

In een interview werd de CEO gevraagd of hij gelooft dat de vertraging een teken was van een dreigende wereldwijde recessie.

“Ik denk het wel”, reageerde hij. “Deze cijfers voorspellen niet zo goed.”

FedEx is niet de enige. Op dinsdag daalde de voorraad van Apple nadat Bloomberg meldde dat het bedrijf plannen schrapte om de iPhone 14-productie te verhogen nadat de vraag onder de verwachtingen bleef.

En net voor de vakantieperiode, wanneer werkgevers normaal gesproken meer personeel aannemen, is de stemming nu voorzichtiger.

“We hebben de normale stijging in september niet gezien bij bedrijven die tijdelijke hulp posten”, zegt Julia Pollak, hoofdeconoom bij ZipRecruiter. “Bedrijven hangen terug en wachten om te zien wat de voorwaarden zijn.”

Welkom op berengebied

Wall Street is getroffen door een whiplash en aandelen zijn nu op weg naar hun slechtste jaar sinds 2008 – voor het geval iemand nog een enge historische vergelijking nodig heeft.

Maar vorig jaar was een heel ander verhaal. De aandelenmarkten floreerden in 2021, waarbij de S&P 500 met 27% steeg, dankzij een stortvloed aan contanten die door de Federal Reserve werd gepompt, die in het voorjaar van 2020 een dubbelloops monetair versoepelingsbeleid ontketende om te voorkomen dat de financiële markten afbrokkelen.

Het feest duurde tot vroeg 2022. Maar toen de inflatie begon, begon de Fed de spreekwoordelijke klap weg te nemen, de rentetarieven te verhogen en het mechanisme voor het kopen van obligaties dat de markt had ondersteund, af te wikkelen.

De kater is wreed geweest. De S&P 500, de breedste maatstaf van Wall Street – en de index die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de 401(k)s van de Amerikanen – is dit jaar met bijna 24% gedaald. En het is niet alleen. Alle drie de grote Amerikaanse indices bevinden zich in bearmarkten – een daling van ten minste 20% ten opzichte van hun meest recente hoogtepunten.

Een ongelukkige wending is dat de obligatiemarkten, die doorgaans een veilige haven zijn voor beleggers wanneer aandelen en andere activa dalen, ook in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Nogmaals, geef de Fed de schuld.

Inflatie, samen met de forse stijging van de rentetarieven door de centrale bank, heeft de obligatiekoersen naar beneden gedrukt, waardoor de obligatierendementen (ook bekend als het rendement dat een belegger krijgt voor zijn lening aan de overheid) omhoog gaan.

Op woensdag overschreed de rente op 10-jaars US Treasury kortstondig de 4% en bereikte daarmee het hoogste niveau in 14 jaar. Die stijging werd gevolgd door een scherpe daling als reactie op de interventie van de Bank of England in haar eigen spiraalvormige obligatiemarkt – wat neerkomt op tektonische bewegingen in een hoek van de financiële wereld die is ontworpen om stabiel, zo niet ronduit saai te zijn.

De rendementen op Europese obligaties stijgen ook nu de centrale banken het voorbeeld van de Fed volgen bij het verhogen van de rente om hun eigen valuta te ondersteunen.

Kortom: er zijn maar weinig veilige plaatsen voor beleggers om hun geld op dit moment in te zetten, en dat zal waarschijnlijk niet veranderen tot de mondiale inflatie wordt onder controle en centrale banken verslappen hun greep.

Oorlog, stijgende prijzen en radicaal beleid botsen

Nergens is de botsing van economische, financiële en politieke calamiteiten pijnlijker zichtbaar dan in het Verenigd Koninkrijk.

Net als de rest van de wereld heeft het VK geworsteld met stijgende prijzen die grotendeels te wijten zijn aan de kolossale schok van Covid-19, gevolgd door de handelsverstoringen veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. Terwijl het Westen de invoer van Russisch aardgas afsloot, zijn de energieprijzen enorm gestegen en zijn de voorraden afgenomen.

Europese gasprijzen stijgen

Twee jaar geleden kostte de Nederlandse aardgasfuture, de Europese benchmark, $ 15,48 per megawattuur. Deze week was de prijs bijna 12 keer hoger.

Die gebeurtenissen waren op zich al erg genoeg.

Maar toen, iets meer dan een week geleden, kondigde de pas geïnstalleerde regering van premier Liz Truss een ingrijpend belastingverlagingsplan aan dat economen aan beide uiteinden van het politieke spectrum hebben bestempeld als onorthodox in het slechtste geval, duivels in het slechtste geval.

Kortom, de regering-Truss zei dat ze de belastingen voor alle Britten zou verlagen om uitgaven en investeringen aan te moedigen en, in theorie, de klap van een recessie te verzachten. Maar de belastingverlagingen worden niet gefinancierd, wat betekent dat de overheid moet schulden aangaan om ze te financieren.

Die beslissing veroorzaakte paniek op de financiële markten en bracht Downing Street in een impasse met zijn onafhankelijke centrale bank, de Bank of England. Beleggers over de hele wereld verkochten massaal Britse obligaties, waardoor het pond ten opzichte van de dollar in bijna 230 jaar het laagste niveau bereikte. Zoals in, sinds 1792, toen het Congres de Amerikaanse dollar wettig betaalmiddel maakte.

De BOE voerde woensdag een noodinterventie uit om Britse obligaties op te kopen en de orde op de financiële markten te herstellen. Het stopte de bloeding, voor nu. Maar de rimpeleffecten van de onrust in Trussonomics verspreiden zich tot ver buiten de kantoren van obligatiehandelaren.

Britten, die al in een crisis van de kosten van levensonderhoud verkeren, met een inflatie van 10% – de hoogste van alle G7-economieën – raken nu in paniek over hogere leenkosten die de maandelijkse hypotheekbetalingen van miljoenen huiseigenaren met honderden of zelfs duizenden ponden.

het resultaat

Hoewel de consensus is dat er ergens in 2023 een wereldwijde recessie zal plaatsvinden, is het onmogelijk om te voorspellen hoe ernstig deze zal zijn of hoe lang deze zal duren. Niet elke recessie is zo pijnlijk als de Grote Recessie van 2007-09, maar elke recessie is natuurlijk pijnlijk.

Sommige economieën, met name de Verenigde Staten, met hun sterke arbeidsmarkt en veerkrachtige consumenten, zullen de klap beter kunnen weerstaan dan andere.

“We bevinden ons de komende maanden in onbekende wateren”, schreven economen van het World Economic Forum deze week in een rapport.

“De onmiddellijke vooruitzichten voor de wereldeconomie en voor een groot deel van de wereldbevolking zijn somber”, vervolgden ze, eraan toevoegend dat de uitdagingen “de veerkracht van economieën en samenlevingen op de proef zullen stellen en een zware menselijke tol zullen eisen.”

Maar er zijn enkele zilveren voeringen, zeiden ze. Crises dwingen transformaties af die uiteindelijk de levensstandaard kunnen verbeteren en economieën sterker kunnen maken.

“Bedrijven moeten veranderen. Dit is het verhaal sinds het begin van de pandemie”, zegt Rima Bhatia, economisch adviseur van Gulf International Bank. “Bedrijven kunnen niet meer verder op de ingeslagen weg. Dat is de kans en dat is de zilveren voering.”