Home » News » Aandelen blijven stijgen, terwijl technologie nog steeds voor winst zorgt.

Aandelen blijven stijgen, terwijl technologie nog steeds voor winst zorgt.

26 September 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelen herstelden enigszins van hun eerdere winst, omdat handelaren economische cijfers en bedrijfsnieuws afwogen.

De S&P 500 en de Nasdaq 100 stegen, maar zijn nog steeds onder de hoogtepunten van de dag. De dollar daalde. De 10-jarige Amerikaanse Treasury yield steeg naar ongeveer 3,79%.

Markten waren eerder uitbundig nadat gegevens een veerkrachtige Amerikaanse economie aan het licht brachten en de topleiders van China beloofden de fiscale uitgaven te ondersteunen. Amerikaanse aandelenindexen werden ook omhoog gestuwd door Micron Technology Inc., dat een sterke prognose gaf, geholpen door de vraag naar AI. Aan de andere kant duwde het nieuws over het onderzoek van het ministerie van Justitie naar Super Micro Computer Inc. — ook een begunstigde van de AI-hausse — de aandelen omlaag.

Nu wachten handelaren op data die hen grotere aanwijzingen kunnen geven over de gezondheid van de Amerikaanse economie en de koers van de Federal Reserve. De voorkeursprijsmaatstaf van de Amerikaanse centrale bank en een momentopname van de consumentenvraag die vrijdag werd vrijgegeven, zullen hen precies dat geven.

“Wij denken dat de potentie bestaat dat economische data veerkrachtiger zullen zijn, vooral op het gebied van banen, dan de markt verwacht”, aldus Peter Tchir, hoofd macrostrategie bij Academy Securities.

Eerdere herziene gegevens lieten zien dat de Amerikaanse economie in betere vorm uit de pandemie kwam dan aanvankelijk verwacht. Een daling van de Amerikaanse werkloosheidsclaims onderstreepte de veerkracht van de arbeidsmarkt. Maar investeerders die donderdag wachtten op commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell, kregen geen details over de economische vooruitzichten of het pad voor het monetaire beleid.

China twijfelt

De poging van China’s topleiders om de groei te doen herleven op donderdag, is toegevoegd aan een reeks maatregelen van Beijing deze week die lokale activa een boost hebben gegeven. De CSI 300 Index is op weg naar de grootste wekelijkse winst in bijna een decennium.

Er blijven echter vragen bestaan over de langetermijneffecten van de maatregelen.

“Het zou me niet verbazen als we morgen een kleine terugval zien,” vertelde Helen Jewell, Chief Investment Officer bij BlackRock Fundamental Equities EMEA, aan Bloomberg TV. “Dit is wat er nu op de markten gebeurt: de ene dag ben je risk-on en de andere dag risk-off. De Chinese economie is nog steeds erg kwetsbaar.”

Zwitserse snit

Elders verlaagde de Zwitserse Nationale Bank tijdens een derde vergadering op rij de leenkosten met een kwart punt en waarschuwde voor verdere maatregelen als dat nodig zou zijn om de sterke frank in toom te houden.

De prijs van olie daalde voor de tweede dag op rij, nadat Saoedi-Arabië naar verluidt van plan was de productie in december te verhogen, terwijl Libië een nieuwe gouverneur van de centrale bank had benoemd, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor een opleving van de ruwe-olieproductie.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-stay-higher-with-tech-still-driving-gains/