Home » News » Aandelen Boeing stijgen na voorlopige arbeidsovereenkomst die grote staking kan voorkomen.

Aandelen Boeing stijgen na voorlopige arbeidsovereenkomst die grote staking kan voorkomen.

9 September 2024 Door News Team

De aandelen van Boeing stegen maandag met 3,7% nadat de vliegtuigbouwer en zijn grootste vakbond een voorlopige overeenkomst bereikten voor ruim 32.000 werknemers, waarmee een mogelijke staking werd afgewend.

Dit waren de eerste grote onderhandeling door de nieuwe CEO Kelly Ortberg, die pas een maand geleden aan het roer is gekomen en de taak heeft gekregen om de worstelende vliegtuigbouwer weer op het goede spoor te krijgen.

Het voorgestelde vierjarige contract werd door de vakbond bejubeld als het beste contract dat ooit was onderhandeld en werd door investeerders toegejuicht.

Maar het is nog lang niet rond.

Werknemers, die het bestverkochte commerciële straalvliegtuig 737 en andere vliegtuigen van het bedrijf maken, gaan op 12 september stemmen en kunnen al op 13 september staken als ze het contract afwijzen en een werkonderbreking steunen.

De voorlopige overeenkomst met de vakbond is een opsteker voor Boeing, omdat het bedrijf probeert het vertrouwen van investeerders en klanten te herstellen, de regelgeving te omzeilen en de productie van de 737 MAX op te voeren nadat begin januari een deur van een bijna nieuwe MAX van een straalvliegtuig af vloog.

Sinds dat incident is de aandelenkoers van Boeing met 37% gedaald, terwijl de Dow-index met 7,7% steeg.

Als onderdeel van de voorlopige overeenkomst heeft Boeing toegezegd een vervanger voor zijn werkpaard, de 737, te bouwen in zijn faciliteiten in de Amerikaanse Pacific Northwest, als het project wordt gestart binnen de vierjarige periode van het arbeidscontract. De vliegtuigbouwer heeft de nieuwe jet echter nog niet aangekondigd.

Boeing en concurrent Airbus zijn bezig met het opstellen van strategieën voor vervangingen van hun bestverkochte single-aisle-modellen, die naar verwachting eind jaren 2030 in gebruik worden genomen.

De contractvoorwaarden omvatten een algemene loonsverhoging van 25% over vier jaar. Dat is minder dan de 40% die de vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) eiste. IAM erkent hiermee de moeilijke financiële positie van Boeing.

Analist Cai von Rumohr van TD Cowen gaf in een bericht aan dat de loonsverhogingen geleidelijk worden doorgevoerd, waarbij de nieuwe en oudere werknemers het grootste aandeel krijgen om het personeelsbehoud te vergroten.

Analist Sheila Kahyaoglu van Jefferies schat dat de voorgestelde loonsverhogingen een kostenpost van ongeveer 900 miljoen dollar met zich meebrengen.

NOG GEEN UITGEVOERDE ZAAK

Analist Seth Seifman van JP Morgan zei dat werknemers de deal nog steeds konden afkeuren. Er zullen donderdag twee stemmingen zijn – één over het contract, waarvoor 50% nodig is om het goed te keuren, en de tweede over of er gestaakt moet worden, waarvoor tweederde goedkeuring nodig is.

“Werknemers hebben invloed en een zeer onwetenschappelijke steekproef van meningen op sociale media suggereert dat sommige vakbondsleden ontevreden zijn met de contractvoorwaarden”, aldus Seifman.

In juli werd er gestemd over een stakingsvergunning, die door 99,9% van de werknemers werd goedgekeurd.

Vorig jaar moest Spirit AeroSystems, de leverancier van de Boeing 737-romp, de productie in de fabriek tijdelijk stilleggen nadat werknemers een vierjarig contract hadden afgewezen.

“Hoewel het onwaarschijnlijk is, denken we dat het realistisch is om aan te nemen dat de duur van de staking vergelijkbaar zal zijn met de 51 dagen van de laatste vier stakingen, als IAM staakt”, voegde von Rumohr van TD Cowen toe.

Hij schatte de klap in op de kasstroom van een staking van 50 dagen, die tussen de 3 en 3,5 miljard dollar bedroeg. Boeing verbrandt op dit moment al geld vanwege kostenoverschrijdingen in de defensietak en een lagere productie van de 737 MAX.

Source: https://buystocks.co.uk/news/boeings-shares-rise-after-tentative-labor-deal-that-could-avert-major-strike/