Home » News » Aandelen dalen, dollarfirma’s terwijl de lakmoesproef zich afspeelt

Aandelen dalen, dollarfirma’s terwijl de lakmoesproef zich afspeelt

News Team

HONG KONG, 25 april (Reuters) – Aandelen daalden op dinsdag, terwijl de dollar een boost kreeg toen investeerders zich concentreerden op de bedrijfswinsten en macrocijfers van deze week, in de hoop dat die een duidelijker beeld zouden schetsen van de gezondheid van de wereldeconomie.

De Amerikaanse bankinkomsten van vorige week waren sterker dan verwacht, en deze week zijn er resultaten voor Big Tech en een aantal grote consumentenmerken in de Verenigde Staten.

Maar over het algemeen wordt verwacht dat de jaar-op-jaar winstgroei voor S&P 500-componenten in het eerste kwartaal -4,7% zal bedragen, volgens gegevens van Refinitiv.

Microsoft en Alphabet (GOOGL.O), twee belangrijke aanjagers van kracht in de S&P dit jaar, rapporteren na de slotbel van dinsdag. Amerikaanse aandelenfutures daalden voor het laatst met ongeveer 0,4%.

“Er is veel onzekerheid. Mensen weten nog steeds niet hoeveel bancaire leningen zijn beïnvloed door recente ontwikkelingen … (of) wanneer de inflatie duurzaam zal pieken”, zegt Prashant Bhayani, chief investment officer Azië, BNP Paribas Wealth Management.

Bhayani wees ook op bezorgdheid over andere zwakke plekken die zouden kunnen worden blootgelegd door de recente onrust bij Amerikaanse en Zwitserse banken.

Mid-tier geldschieter First Republic Bank (FRC.N) aandelen daalden meer dan 20% na de sluitingsbel op maandag nadat het meldde dat deposito’s in het eerste kwartaal met meer dan $ 100 miljard waren gedaald en het opties aan het onderzoeken was, zoals het herstructureren van zijn balans.

Maar PepsiCo Inc (PEP.O) en General Electric Co (GE.N) wonnen in premarket-handel na het verhogen van de winstprognoses op dinsdag.

Ondertussen rapporteerde de Zwitserse bank UBS (UBSG.S) in Europa een daling van de kwartaalwinst met 52%, terwijl het zich voorbereidt op de integratie van de gevallen rivaal Credit Suisse (CSGN.S).

De winstdaling was grotendeels te wijten aan het feit dat UBS nog eens $ 665 miljoen opzij zette om de kosten te dekken van giftige hypotheken die zo’n 15 jaar geleden een centrale rol speelden in de wereldwijde financiële crisis.

UBS-aandelen daalden met 4% en wogen op hun beurt op de bredere STOXX 600-index (.STOXX), die op die dag 0,3% verloor, terwijl een bankenindex (.SX7P) 2% daalde.

MSCI’s breedste index van Azië-Pacific-aandelen buiten Japan verloor 1,18%. (.MIAPJ0000PUS)

HOOPEND OP RESPIJT

Een van de belangrijkste vragen over de onrust in de bankensector in maart was hoe dit de plannen van de centrale banken om de rente te verhogen zou kunnen beïnvloeden. Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank komen volgende week bijeen en de Bank of Japan komt vrijdag bijeen.

Eric Stein, chief investment officer, vastrentende waarden bij Morgan Stanley Asset Management, zei dat er de afgelopen maanden getouwtrek is geweest over de richting van de Amerikaanse rentetarieven.

“Heeft de Fed in wezen haar werk op het gebied van inflatie gedaan en wachten we nu gewoon op de resultaten en de marktrichting regelt zichzelf? Of moet de Fed meer doen?” hij zei.

“Misschien verhogen ze nog een keer in mei, dan denk ik dat de Fed daarna klaar is. En dan is de echte vraag: gaan we naar een recessie? En op een gegeven moment denk ik dat er wat renteverlagingen zullen zijn, ” hij zei.

Op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties handelden de rendementen op kortlopende staatsobligaties al ver boven die van langerlopende staatsobligaties – een teken dat beleggers denken dat een recessie mogelijk is.

Maar deze week is er een enorme stijging van de rente op driemaands rekeningen – die ongeveer vervallen rond de tijd dat de wetgevers het eens worden over het schuldenplafond.

Het Huis van Afgevaardigden zal naar verwachting deze week stemmen over een door de Republikeinen geleide schuld- en uitgavenwet. De premie van driemaands T-bill-opbrengsten boven de 10-jaarsopbrengsten is gestegen tot 173 basispunten, de grootste in ongeveer 40 jaar, en weerspiegelt het risico dat volgens beleggers wordt opgebouwd voor een schadelijke patstelling.

Het rendement op benchmark-obligaties op 10 jaar daalde met 7 basispunten tot 3,4428%.

De dollarindex steeg met 0,3%, grotendeels dankzij dalingen van de euro en het Britse pond.

Als teken dat de bezorgdheid over de stabiliteit van het financiële systeem is afgenomen, zeiden verschillende van ‘s werelds grootste centrale banken dinsdag dat ze niet langer dagelijkse operaties hoeven uit te voeren om de geldstroom soepel te laten verlopen, maar in plaats daarvan wekelijkse operaties zullen uitvoeren.

Olie handelde voor het laatst lager, wat winst opleverde in de Aziatische handel. Brentolie daalde met 0,7% tot $82,15 per vat, terwijl de Amerikaanse ruwe olie met 0,74% daalde tot $78,17 per vat.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/stocks-slip-dollar-firms-as-earnings-litmus-test-plays-out/